Ensimmäinen tehtävä Ruotsissa on hoidettu — "Tehtävä on tavallinen mutta suuruusluokka valtava", suomalaispelastaja kuvailee
Ruotsin maastopalojen sammutustöihin avustamaan lähteneet pelastajat ovat saaneet hoidettua ensimmäisen heille annetun tehtävän. Lauantaiaamuna Ljusdalin kuntaan Keski-Ruotiin saapuneen suomalaisjoukkueen ensimmäinen varsinainen työvuoro alkoi sunnuntaina.
– Teimme sammutustyötä alueella, jonne Ruotsin pelastuksenjohto meidät määräsi. Muodostimme linjaston ja hoidimme sammutusta vedellä, Suomen pelastusjoukkuetta johtava Kuusamon apulaispalopäällikkö Ari Virtanen kertoo.
– Olemme pystyneet suorittamaan tehtävän, jonka saimme. Ei ole ollut ongelmia, hän lisää.
Vaikka sammutustyön tekeminen ei poikkea totutusta, Ruotsin-keikka jää pelastajien mieleen.
– Maastopalon sammuttaminen on tavallista, mutta tämä suuruusluokka on Suomen mittapuussa aivan valtava, Virtanen kuvailee.
Hän kertoo, ettei suomalaisia pelastajia väsytä.
– Olemme tauottaneet työskentelyn niin, ettei työ ole uuvuttanut.
Suomen joukkue ei väsy jatkossakaan, sillä suurin osa henkilöstöstä vaihdetaan illalla. Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta lähtenyttä ryhmää odotellaan perille Ljusdaliin Keski-Ruotsiin noin kello kymmeneltä illalla. Koko Oulu-Koillismaan 12-henkinen kokoonpano vaihdetaan.
Lapin pelastuslaitoksen kahdeksan hengen ryhmä vaihtuu tiistaina. Pohjois-Savosta Ruotsiin matkustaneen kuuden pelastajan vaihto tapahtuu näillä näkymin perjantaina.
Kotiin lähtevät suomalaiset ovat sammutusvuorossa maanantai-iltaan saakka. Ennen tien päälle lähtemistä on levättävä työvuoron jälkeen. Ensimmäisten suomalaispelastajien kotimatka alkaakin tiistaina aamuyöllä.
Suomesta lähtevillä oli mukana ruokaa viikonlopun tarpeisiin. Nyt pelastajien muonituksen hoitaa Ruotsin turvallisuusvirasto.
– Juuri saapui kuljetusautolla ateria, Ari Virtanen kertoo.
Ilmatieteen laitos ennustaa Keski-Ruotsiin lähipäiviksi paikallisia sade- ja ukkoskuuroja. Niitä on maastopaloalueilla ollut jo viikonlopun aikana.
Se, kuinka kauan suomalaispelastajat Ruotsissa ovat, ei ole vielä selvillä. Kriisinhallintakeskuksen valmiussuunnittelija Jukka Räsänen kertoo, että avustamisen kesto riippuu monesta asiasta.
– Seuraamme muun muassa (Ruotsin turvallisuusvirasto) MSB:n raportteja ja säätä. Sade helpottaa sammutustyötä, mutta ukkonen voi jopa vaikeuttaa sitä sytyttämällä uusia palopesäkkeitä. Henkilöstöä tarvitaan myös jälkivartiointiin.
STT:n mukaan suuri osa maastopaloista Keski- ja Pohjois-Ruotsissa on saatu hallintaan runsaiden sateiden avustuksella. Jämtlandin läänissä palot on sammutettu kokonaan, ja palot ovat hallinnassa alueilla, joissa suomalaiset pelastajat toimivat.