Uutiset

Ensimmäinen tehtävä Ruotsissa on hoidettu — "Tehtävä on tavallinen mutta suuruusluokka valtava", suomalaispelastaja kuvailee

Ruotsin maastopalojen sammutustöihin avustamaan lähteneet pelastajat ovat saaneet hoidettua ensimmäisen heille annetun tehtävän. Lauantaiaamuna Ljusdalin kuntaan Keski-Ruotiin saapuneen suomalaisjoukkueen ensimmäinen varsinainen työvuoro alkoi sunnuntaina.

– Teimme sammutustyötä alueella, jonne Ruotsin pelastuksenjohto meidät määräsi. Muodostimme linjaston ja hoidimme sammutusta vedellä, Suomen pelastusjoukkuetta johtava Kuusamon apulaispalopäällikkö Ari Virtanen kertoo.

– Olemme pystyneet suorittamaan tehtävän, jonka saimme. Ei ole ollut ongelmia, hän lisää.

Vaikka sammutustyön tekeminen ei poikkea totutusta, Ruotsin-keikka jää pelastajien mieleen.

– Maastopalon sammuttaminen on tavallista, mutta tämä suuruusluokka on Suomen mittapuussa aivan valtava, Virtanen kuvailee.

Hän kertoo, ettei suomalaisia pelastajia väsytä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Olemme tauottaneet työskentelyn niin, ettei työ ole uuvuttanut.

Suomen joukkue ei väsy jatkossakaan, sillä suurin osa henkilöstöstä vaihdetaan illalla. Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta lähtenyttä ryhmää odotellaan perille Ljusdaliin Keski-Ruotsiin noin kello kymmeneltä illalla. Koko Oulu-Koillismaan 12-henkinen kokoonpano vaihdetaan.

Lapin pelastuslaitoksen kahdeksan hengen ryhmä vaihtuu tiistaina. Pohjois-Savosta Ruotsiin matkustaneen kuuden pelastajan vaihto tapahtuu näillä näkymin perjantaina.

Kotiin lähtevät suomalaiset ovat sammutusvuorossa maanantai-iltaan saakka. Ennen tien päälle lähtemistä on levättävä työvuoron jälkeen. Ensimmäisten suomalaispelastajien kotimatka alkaakin tiistaina aamuyöllä.

Suomesta lähtevillä oli mukana ruokaa viikonlopun tarpeisiin. Nyt pelastajien muonituksen hoitaa Ruotsin turvallisuusvirasto.

– Juuri saapui kuljetusautolla ateria, Ari Virtanen kertoo.

Ilmatieteen laitos ennustaa Keski-Ruotsiin lähipäiviksi paikallisia sade- ja ukkoskuuroja. Niitä on maastopaloalueilla ollut jo viikonlopun aikana.

Se, kuinka kauan suomalaispelastajat Ruotsissa ovat, ei ole vielä selvillä. Kriisinhallintakeskuksen valmiussuunnittelija Jukka Räsänen kertoo, että avustamisen kesto riippuu monesta asiasta.

– Seuraamme muun muassa (Ruotsin turvallisuusvirasto) MSB:n raportteja ja säätä. Sade helpottaa sammutustyötä, mutta ukkonen voi jopa vaikeuttaa sitä sytyttämällä uusia palopesäkkeitä. Henkilöstöä tarvitaan myös jälkivartiointiin.

STT:n mukaan suuri osa maastopaloista Keski- ja Pohjois-Ruotsissa on saatu hallintaan runsaiden sateiden avustuksella. Jämtlandin läänissä palot on sammutettu kokonaan, ja palot ovat hallinnassa alueilla, joissa suomalaiset pelastajat toimivat.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy