Uutiset

Indonesian maanjäristys jätti tuhannet ilman kotia

AULIA AHMAD
Indonesialainen mies tutkii tuhoutunutta taloaan Lombokissa 29. heinäkuuta.
Indonesialainen mies tutkii tuhoutunutta taloaan Lombokissa 29. heinäkuuta.

Elämä Indonesian turistialueilla on palannut nopeasti normaaleille urilleen sunnuntaisen Lombok-saaren maanjäristyksen jälkeen, kertoo STT:n tavoittama Susanna Pätäri, joka asuu pienellä Gili Trawanganin saarella aivan Lombokin kupeessa. Esimerkiksi Lombokin ja Balin turistialueet toimivat jo kuten tavallisesti.

Varhain sunnuntaina paikallista aikaa alueelle iski maanjäristys, jonka voimakkuus oli 6,4. Järistystä seurasi yli 100 jälkijäristystä. Järistys aiheutti ainakin 16 ihmisen kuoleman, tuhosi satoja rakennuksia ja jätti yli 5 000 kodittomaksi. Myös puhtaasta vedestä on puutetta.

Susanna Pätärin mukaan järistyksen uhreille on alettu kerätä avustuksia.

– Monet ravintolat esimerkiksi lahjoittavat päivän tai parin tuotot järistysuhrien auttamiseen. Lisäksi on kerätty muun muassa vaatteita, vilttejä ja ruokaa. Pitkin viikkoa on myös tulossa rahankeräystapahtumia, Pätäri kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pätärin kotisaari Gili Trawangan sijaitsee noin 50 kilometrin päässä maanjäristyksen keskuksesta. Gili-saarilla vahingot jäivät vähäisiksi, mutta asukkaat säikähtivät sydänjuuriaan myöten.

– Koko talo heilui ja ikkunat helisivät. Taisin olla pihalla jo ennen kuin olin kunnolla edes herännyt. Kaikki naapuritkin olivat ulkona, ja joka puolelta kuului hätääntynyttä kälätystä, Pätäri sanoo.

Moni epäili aluksi, että Agung-tulivuori Balilla olisi alkanut purkautua, mutta Indonesian viranomaiset tiedottivat nopeasti tekstiviestillä, mitä oikeasti tapahtui.

Maanjäristyksen takia noin 560 vaeltajaa ja opasta jäi yöksi jumiin saarella sijaitsevalle Rinjani-tulivuorelle maanvyöryjen takia. Heitä varten onnistuttiin kuitenkin löytämään uusi paluureitti, kertoo pelastusviranomaisten tiedottaja I Gusti Lanang Wiswananda.

Kaikkien vaeltajien evakuoinnin arvioidaan kestävän tiistaihin asti. Rinjanille lähetettiin sekä jalan liikkuvia pelastusjoukkoja että helikoptereita muun muassa viemään ruokatarpeita jumiin jääneille.

Rinjanilla on useita suosittuja vaellusreittejä, mutta ne suljettiin järistyksen jälkeen.

Suomalaisia kuolonuhreja tai loukkaantuneita ei ole tullut ulkoministeriön tietoon.

– Joitakin yhteydenottoja on tullut liittyen yleiseen mahdollisuuksiin matkustaa alueelle, muttei hädänalaisten yhteydenottoja, kertoo viestintäpäivystäjä Juhana Tuunanen STT:lle.

Alueella olevien suomalaisten määrää on ulkoministeriön mukaan vaikea arvioida. 26 suomalaista on tehnyt matkustusilmoituksen alueelle, ja yli 300 suomalaista on ilmoittanut ulkoministeriölle matkustavansa tällä hetkellä Indonesiassa. Kaikki lomalaiset eivät kuitenkaan tee matkustusilmoitusta.

Indonesia sijaitsee niin sanotulla Tyynenmeren tulirenkaalla, jolla maanjäristykset ovat yleisiä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy