Uutiset

Mitä ajattelit tuoda tuliaisiksi unelmamatkalta? Maailman hepatiittipäivä muistuttaa virusten vaaroista lomakohteissa

Hepatiitti on ikävä tuliainen unelmalomalta, muistuttaa Munuais- ja maksaliitto Maailman hepatiittipäivänä 28. heinäkuuta.

Hepatiitti eli maksatulehdus johtuu tavallisesti viruksesta. A-hepatiitti tarttuu saastuneen ruuan tai veden kautta. Tartunnan voi saada muun muassa huonosti kypsennetyistä äyriäisistä, likaisesta juomavedestä tai jääpaloista. Myös huonosti puhdistetut hedelmät, vihannekset ja marjat sekä kylmät leikkeleet voivat johtaa tartuntaan.

– Hotellin seinässä olevien tähtien määrä ei ole tae turvallisuudesta. Tartunnan voi saada jopa saastuneen uima-altaan vedestä. Juo aina vain pullotettua vettä ja kierrä katukeittiöt kaukaa, neuvoo viestintäpäällikkö Petri Inomaa Munuais- ja maksaliitosta.

B-hepatiitti puolestaan tarttuu ihmiseltä toiselle veren välityksellä. Tartunnan voi saada suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä tai steriloimattomilla välineillä tehdystä lävistyksestä tai tatuoinnista, puhumattakaan likaisesta neulasta tai ruiskusta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Vaikka baarikadun tatuointi tuntui sillä hetkellä loistavalta, katumus voi iskeä myöhemmin, ja kotilääkärissä todettu B-hepatiitti saa mielen mustumaan, Inomaa varoittelee.

Sekä A- että B-hepatiittia vastaan voi suojautua rokotteella. Sen sijaan C-hepatiittiin rokotetta ei ole.

Suomesta A- ja B- hepatiitit ovat käytännössä kadonneet, mutta ulkomaanmatkaa suunnittelevalle rokotetta suositellaan. Euroopassa tartuntavaara koskee lähinnä Turkkia ja Itä-Euroopan maita.

Virushepatiittitartunta on usein oireeton, ja moni voi kantaa sitä tietämättään. Tartunnan saaneilla voi olla epämääräisiä vatsavaivoja, pahoinvointia, oksentelua tai ripulia ennen maksavauriolle tyypillistä keltaisuutta.

Fakta

Muista ainakin nämä

A- ja B-hepatiittitartunnalta voi suojautua rokotteella.

Juo ulkomaanmatkoilla pullotettua vettä ja vältä jääkuutioita.

Pese kädet WC:ssä käynnin jälkeen.

Käytä sukupuoliyhteydessä kondomia.

Älä ota tatuointia tai lävistystä epäilyttävässä paikassa.

Lisätietoa virushepatiitista ja hepatiittipäivästä: www.muma.fi/virushepatiitti