Venezuelassa valuuttauudistus: epäselvää on, miten köyhtyneellä valtiolla on varaa painaa uudet setelit
Ilmoitus ei tullut yllätyksenä.
Toukokuussa uudelle kaudelle valittu presidentti Nicolas Maduro ilmoitti jo keväällä, että maan valuutasta bolivarista poistetaan kolme nollaa kesäkuun alussa.
Esimerkiksi ravintolat lisäsivät hyvissä ajoin hinnat listoilleen myös uudella bolivarilla. Turhaan, sillä uusia seteleitä ei ole vieläkään laskettu liikkeelle.
Myöhemmin rahauudistuksen ilmoitettiin astuvan voimaan 4. elokuuta. Näin ei kuitenkaan käynyt.
Keskiviikkona valtiollisella tv-kanavalla puhunut presidentti Maduro kertoi, että rahauudistus toteutetaan vasta 20. elokuuta.
Hän ilmoitti, että kolmen nollan sijaan valuutasta poistetaan viisi nollaa.
Kyseessä on toinen rahauudistus kymmenen vuoden sisällä.
Maduro sanoi uudistuksen jarruttavan hyperinflaatiota ja "pelastavan Venezuelan talouden".
Venezuelalaiset ovat tottuneet siihen, että hintoja hilataan ylöspäin lähes päivittäin inflaation seurauksena.
Oppositio ja kansa suhtautuvat kriittisesti Maduron toimiin.
Moni epäilee, että uusia seteleitä ei saada liikkeelle vielä elokuussakaan.
Venezuelassa kärsitään jo nyt kroonisesta käteispulasta.
Setelien paperi on kalliimpaa kuin rahan arvo. Niitä myydään katukioskeissa ihmisille komissiota vastaan, ja suurin osa rahaliikenteestä on käteispulan vuoksi digitalisoitu.
Venezuelalaisen ekonomistin ja Datanalisis-tilastoyhtiön johtajan Luis Vicente Leónin mukaan on mahdotonta, että uudet setelit saadaan laskettua liikkeelle 20. elokuuta. Twitterissä León kritisoi koko rahauudistusta.
– Nollien poistaminen auttaa hetkellisesti, mutta ilman kokonaisvaltaista rahauudistusta inflaatio syö myös uuden valuutan arvon hyvin nopeasti. Muutaman kuukauden päästä valuutasta pitää jälleen poistaa viisi nollaa tai enemmän, León kirjoittaa.
Maduron mukaan uuden valuutan arvo on sidottu kryptovaluutta petroon, jonka arvo taas riippuu maan öljytuloista.
– Petrolla ei ole markkinoiden luottamusta eikä sitä voi käyttää suurilla markkinoilla. Bolivarin sitominen petron arvoon on sama kuin sen sitominen yhtään mihinkään, León tviittaa.
Tällä viikolla Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ennusti, että Venezuelan inflaatio nousee miljoonaan prosenttiin.
Valuuttarahaston mukaan Venezuelan tilanne muistuttaisi siinä tapauksessa Zimbabwen hyperinflaatiokierrettä 20 vuotta sitten tai Saksan inflaatiota 20-luvulla.
Venezuelan minimipalkka on tällä hetkellä vain noin 5 miljoonaa bolivaria eli alle kaksi dollaria. Se riittää hädin tuskin kiloon lihaa.
Kansalaiset ovat riippuvaisia sukulaisten lähettämistä dollareista, joita vaihdetaan mustassa pörssissä bolivareiksi. Pelkillä bolivareilla elävät näkevät käytännössä nälkää: Venezuelalsten elinoloja tutkivan Encovi-kyselyn mukaan lähes 90 prosenttia kansasta elää köyhyydessä. Monet maan sairaaloista ovat henkilö- ja resurssipulan vuoksi toimintakyvyttömiä eikä julkinen liikenne toimi kunnolla.
Presidentti Maduro on syyttänyt maan katastrofaalisesta taloustilanteesta Yhdysvaltoja. Hänen mukaansa kyse on imperialistien aloittamasta kauppasodasta.