Uutiset

Pakistanin vaalien ääntenlasku edelleen kesken – PTI on jo juhlinut voittoa

Krikettitähti Imran Khanin puolue on voittamassa Pakistanin vaalit. Ääntenlasku on vielä kesken, mutta toistaiseksi Khanin PTI-puolue näyttää saavan noin 113 paikkaa parlamentissa.

Pakistanissa pidettiin keskiviikkona alue- ja parlamenttivaalit. Ääntenlasku on viivästynyt teknisen vian vuoksi, ja ääniä lasketaan vielä käsin. Vaalituloksen piti olla selvillä jo keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Ääntenlasku on herättänyt kilpailevissa puolueissa huolia siitä, että vaalien tuloksia olisi peukaloitu. Muslimiliiga PML-N:n ja Kansanpuolue PPP:n-edustajien ja tukijoiden mukaan puolueiden äänestyspaikoilla vahtineet sotilaat olisivat estäneet puolueiden vaalitarkkailijoilta pääsyn ääntenlaskuun. Muslimiliiga on kertonut, ettei se tule hyväksymään vaalien tulosta.

Vaalikomission edustajat kiistävät epäilyt. Pakistanissa on 106 miljoonaa äänioikeutettua.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Mitään salaliittoa ei ole, eikä kukaan painosta meitä viivästyttämään tuloksia. Viivästys johtuu ainoastaan siitä, että tuloslähetysjärjestelmä kaatui, kertoo Pakistanin vaalikomission sihteeri Babar Yaqoob.

Myös johtava vaalivirkailija Sardar Mohammad Raza puolusti prosessia. Hänen mukaansa vaalit olivat sataprosenttisesti läpinäkyvät ja oikeudenmukaiset.

Muslimiliiga on saamassa 64 parlamenttipaikkaa ja kansanpuolue 42 paikkaa. Vuoden 2013 parlamenttivaaleissa Muslimiliiga voitti ylivoimaisesti, ja sillä oli parlamentissa yli 180 paikkaa.

Vaikka lopullinen tulos on vielä epäselvä, ovat Khanin ja PTI:n kannattajat jo juhlineet voittoa, kertoo uutistoimisto AFP.

– Onneksi olkoon uusi Pakistan ja pääministeri Imran Khan, twiittasi PTI-puolueen tiedottaja Fawad Chaudhry Twitterissä.

Jos PTI:n tulos jää alle 137 parlamenttipaikan, se ei saa enemmistöä. PTI on aiemmin todennut, että se ei aio tehdä yhteistyötä Muslimiliigan tai Kansanpuolueen kanssa, vaan aikoo yrittää muodostaa hallituksen liittoutumalla pienempien puolueiden ja sitoutumattomien kanssa.

Tämä on vasta toinen kerta Pakistanin historiassa, kun kokonaisen yhden kauden johtanut siviilihallinto luovuttaa vallan toiselle siviilihallinnolle.

Jo kampanjointia kiusasivat syytökset siitä, että armeija olisi yrittänyt avustaa Khanin PTI:n voittoon, ja että puolue olisi häirinnyt muita puolueita muun muassa uhkailemalla ja kiristämällä. Pakistanin lehdistökin kertoi, että sen toimintaa on yritetty häiritä ja vaikeuttaa. Armeija on kiistänyt kaikki syytökset.

Keskiviikon vaalit alkoivat väkivaltaisesti. Iltapäivällä Suomen aikaan 31 ihmistä kuoli ja yli 30 haavoittui, kun itsemurhapommittaja yritti päästä äänestyspaikalle Quettan kaupungissa. Isis-järjestö kertoi olevansa vastuussa teosta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Noin 371 000 armeijan sotilasta oli turvaamassa äänestystä keskiviikkona yhdessä satojentuhansien poliisien kanssa.