Uutiset

Entinen krikettitähti johtaa Pakistanin parlamenttivaaleissa –  kilpaileva puolue syyttää alustavia tuloksia peukaloiduiksi

Pakistanissa eilen käytyjen parlamenttivaalien ääntenlaskenta on vielä kesken, mutta vaaleissa kisannut keskustaoikeistolainen PML-N-puolue on jo väittänyt vaalien epävirallista tulosta peukaloiduksi. Keskeneräisen ääntenlaskennan mukaan vaalivoittajaksi selviytyisi entisen krikettitähden Imran Khanin luotsaama PTI-puolue.

Entisen pääministerin Nawaz Sharifin veljen Shahbaz Sharifin johtama PML-N-puolue on kiistänyt alustavan tuloksen, jonka mukaan vaalivoitto menisi kilpailevalle puolueelle. Myös muun muassa Pakistanin kansanpuolue (PPP) on väittänyt tuloksia peukaloiduiksi.

Khanin kannattajat ovat jo juhlistaneet voittoa, vaikka paikallismedian mukaan äänistä oli laskettu vasta vajaa puolet varhain Suomen aikaa. Ääntenlaskennan hitaus on herättänyt laajalti huolta tuloksen laillisuudesta. Maan vaalilautakunta on torjunut syytökset manipuloinnista. Sen mukaan viivästys johtuu uudesta ääntenlaskuohjelmasta. Lautakunta ei ole ottanut kantaa siihen, milloin virallinen tulos voidaan julistaa.

Armeijaa on syytetty PTI-puolueen aseman vahvistamisesta vaaleissa. Sekä Khan että armeija ovat aiemmin tyrmänneet syytökset vaaleihin puuttumisesta.

Äänestyspäivä alkoi Pakistanissa verisesti, kun Quettan kaupungissa Balochistanin provinssissa tehtiin itsemurhaisku lähellä äänestyspaikkaa. Iskussa kuoli ainakin 30 ihmistä ja 70 haavoittui. Myös vaalikampanjoinnin aikana tehtiin useita iskuja, mukaan lukien Pakistanin historian pahin itsemurhaisku, jossa kuoli viime kuussa yli 150 ihmistä. Myös tämä isku tapahtui Balochistanissa.