Uutiset

Kreikassa vahvistettu lisää maastopalokuolemia – ainakin 79 menetti henkensä

ANGELOS TZORTZINIS
Savua Kinetassa, Ateenan lähistöllä maanantaina.
Savua Kinetassa, Ateenan lähistöllä maanantaina.

Kreikassa on vahvistettu lisää maastopalojen aiheuttamia kuolemia. Paloissa on viranomaisten mukaan kuollut ainakin 79 ihmistä.

Kuolonuhrien määrä voi olla suurempi. Kreikan hallinto ei toistaiseksi ole kertonut, kuinka monen ihmisen uskotaan olevan kateissa.

Kymmeniä Kreikan maastopaloissa loukkaantuneita oli edelleen tiistai-iltana hoidettavana sairaalassa. Viranomaisten mukaan hoidettavana oli reilut 80 ihmistä, joiden joukossa oli useita lapsia. Kymmenen sairaalassa olevan ihmisen vammojen kerrottiin olevan vakavia.

Paloissa tiedetään loukkaantuneen lähes 180 ihmistä.

Suuri osa kuolleista on löydetty Matin kylästä, jossa voimakkaasti puhaltanut tuuli ja sen myötä levinnyt tulipalo aiheuttivat pahoja tuhoja. Punainen Risti tiedotti aikaisin eilen, että Matissa sijaitsevan loma-asunnon liepeiltä löydettiin 26 ihmisen ruumiit. Kuolleiden joukossa oli myös lapsia.

– He olivat kenties perheitä, ystävyksiä tai ventovieraita, jotka yhdessä yrittivät suojautua ja päästä rantaan, pelastaja Vassilis Andriopoulos kuvasi näkyä.

Viranomaiset sanoivat eilen, ettei palo enää leviä Matissa, joka sijaitsee Ateenasta nelisenkymmentä kilometriä itään. Tuli raivosi kuitenkin tiistai-iltana edelleen ainakin Kinetan rannikkokylässä 50 kilometriä Ateenasta länteen.

Kreikan maastopalot eivät vaikuta Ruotsin saamaan kansainväliseen sammutusapuun

Kreikassa jyllänneet suuret maastopalot eivät vaikuta niin ikään palojen sammutuksen kanssa kamppailevan Ruotsin mahdollisuuksiin saada sammutusapua Euroopasta. Näin sanoo Ruotsin kriisintorjuntaviranomaisen MSB:n johtaja Anneli Bergholm Söder Ruotsin uutistoimisto TT:lle.

Ruotsi on saanut sammutustöihin paljon kansainvälistä apua.

Ruotsin pohjoisosissa palotilanteen ennakoidaan helpottuvan lähipäivien aikana. Pohjoisosissa riski sekä maastopalojen leviämiseen että uusien palojen syttymiseen on pienentynyt. Eteläosissa tilanteen odotetaan sen sijaan pahenevan.