Uutiset

Kreikan paloalueella sijaitsevasta huvilasta löytyi 26 kuollutta – maastopaloissa kuollut kaikkiaan ainakin 50

ANGELOS TZORTZINIS
Paikallisia evakuoitiin maanantaina Matin kylästä Ateenan lähellä.
Paikallisia evakuoitiin maanantaina Matin kylästä Ateenan lähellä.

Kreikan maastopaloalueella Matissa sijaitsevasta rantahuvilasta on löydetty 26 kuollutta ihmistä, kertoo Punainen Risti. Mati sijaitsee noin 40 kilometrin päässä Ateenasta.

Aikaisempien tietojen mukaan Kreikan maastopaloissa on saanut surmansa ainakin 24 ihmistä, joten paloissa on kuollut jo ainakin 50 ihmistä. Suurin osa aiemmin löydetyistä kuolonuhreista löydettiin kodeistaan ja autoistaan Matin alueelta.

Paloissa on myös loukkaantunut yli 150 ihmistä. Osan vammat ovat vakavia. Loukkaantuneiden ja kuolleiden joukossa on myös lapsia. Viranomaiset ovat löytäneet merestä ainakin yhden lapsen ruumiin. Lapsi sekä kolme samalta alueelta vedestä kuolleena löydettyä aikuista naista olivat ilmeisesti yrittäneet paeta liekkejä uimalla.

Maastopaloja riehuu useilla alueilla Ateenan ympäristössä. Rannikkoalueilta on evakuoitu paikallisia asukkaita ja turisteja hotelleihin ja sotilastukikohtiin. Pelastus- ja sammutustyöt sekä uhrien etsintä jatkuvat. Sään ei odoteta tuovan nopeaa helpotusta tilanteeseen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pääministeri Alexis Tsipras on sanonut, että "kaikki hätäjoukot on pantu liikkeelle" sammuttamaan paloja.

– Olen todella huolissani näiden palojen yhtäaikaisesta syttymisestä, pääministeri kommentoi tilannetta.

Hän on keskeyttänyt vierailunsa Bosniassa palojen takia.

Kreikan viranomaiset ovat pyytäneet apua palojen sammuttamiseen muista EU-maista.

Maastopalot ovat yleisiä Kreikassa tähän aikaan vuodesta. Palot ovat aiemminkin surmanneet lukuisia ihmisiä maassa.

Suomen ulkoministeriöstä sanotaan STT:lle, ettei ministeriöllä ole tiedossa, onko kuolleiden tai loukkaantuneiden joukossa suomalaisia. Matkustusilmoituksen Ateenan alueelle on tehnyt 110 suomalaista ja ulkoministeriö on lähettänyt heille ohjeistuksen. Ohjeistuksessa paikalla olevia suomalaisia kehotetaan noudattamaan paikallisviranomaisten ohjeita ja ilmoittamaan läheisilleen tilanteestaan. Hätätilanteessa suomalaisia kehotetaan olemaan yhteydessä ulkoministeriön päivystyskeskukseen.

Fakta

Kreikan maastopaloissa kuolleiden määrä Euroopan lähihistorian suurimpia

Kreikassa riehuvat maastopalot lukeutuvat kuolonuhrien määrässä mitattuina Euroopan lähihistorian pahimpiin. Viranomaiset kertoivat tiistaina ainakin 50 ihmisen saaneen surmansa maastopaloissa Ateenan lähialueilla.

Viimeksi kuluneen sadan vuoden pahimmat palot on koettu Kreikan ohella Portugalissa, Venäjällä ja Ranskassa.

Portugalin palot vuonna 2017

Kesäkuussa 2017  64 ihmistä kuoli ja 250 loukkaantui Portugalin historian pahimmissa maastopaloissa.

Palot riehuivat viisi päivää Leiriassa Keski-Portugalissa. Monet kuolonuhreista jäivät loukkuun autoihinsa yrittäessään paeta.

Kovat tuulet levittivät paloja nopeasti mänty- ja eukalyptuskasvustoissa. Paloja roihusi noin 460 neliökilometrin alueella.

Vuonna 2003 Etelä- ja Keski-Portugalissa kuoli maastopaloissa heinä-syyskuussa 20 ihmistä. Vuoden 2003 kesän palot olivat paloalueen koossa mitattuna Portugalin historian suurimmat. Yli 4 250 neliökilometriä paloi.

Venäjän palot vuosina 2015 ja 2010

Siperiassa Hakassian alueella huhtikuussa 2015 syttyneet palot tappoivat 34 ihmistä ja satapäin karjaa. Palot levisivät Mongoliaan ja aina Kiinan rajamaille asti tuhoten 2 000 kotia ja 10 000 neliökilometriä maastoa.

Viisi vuotta aikaisemmin Länsi-Venäjällä maastopalot kestivät viikkoja kuivuuden ja helleaallon kiihdyttäminä. Kesän 2010 palot tuhosivat kokonaisia kyliä ja etenivät vaarallisen lähelle ydintutkimuskeskusta Sarovissa.

Kreikan metsäpalot vuonna 2007

Metsäpalot tappoivat Kreikassa 77 ihmistä elokuun lopulla vuonna 2007. Paloalue oli 2 500 neliökilometriä Evian saarella ja Peloponnesosin niemimaan eteläosassa.

Palot kestivät noin 12 päivää. Suurin osa uhreista sai surmansa palojen alkuvaiheessa jäätyään loukkuun tulen saartamiin kyliin. Osa uhreista uhmasi evakuointikäskyjä.

Ranskan sammutuskatastrofi vuonna 1949

Elokuussa 1949 Ranskassa 82 sammutustöihin osallistunutta ihmistä sai surmansa maastopalossa. Uhrit olivat palomiehiä, vapaaehtoisia ja sotilaita, jotka olivat sammuttamassa liekkejä Landesissa Lounais-Ranskassa. He jäivät suuren tulipallon keskelle, kun tuuli paloalueella kääntyi äkkinäisesti.