Kahdeksan vuoden takainen rötös palasi kummittelemaan – oikeus esti mieheltä pääsyn järjestyksenvalvojaksi
Poliisilaitos hylkäsi järjestyksenvalvojaksi hyväksymistä koskevan hakemuksen perustellusti, linjasi korkein hallinto-oikeus (KHO) maanantaina 23. heinäkuuta. Kyse oli tapauksesta, jossa järjestyksenvalvojaksi hakenut henkilö oli tuomittu kahdeksan vuotta aikaisemmin muun ohella laittomasta uhkauksesta, pahoinpitelystä ja törkeästä pahoinpitelystä, saaden näistä alle kahden vuoden ehdollisen vankeusrangaistuksen.
Poliisilaitoksen mukaan henkilön rikostaustan vuoksi häntä ei voinut järjestyksenvalvojaksi hyväksyä.
Valvojaksi hakenut henkilö oli eri mieltä. Hänen mielestään aiempaa tuomiota ei olisi pitänyt huomioida hakemusta käsiteltäessä. Rikosrekisterilain mukaan tieto aiemmin mainitusta tuomiosta on poistettava rekisteristä viiden vuoden kuluttua.
Poliisilaitos voi peruuttaa järjestyksenvalvojaksi hyväksymisen kokonaan tai määräajaksi muun muassa siitä syystä, että järjestyksenvalvoja on lainvoimaisella tuomiolla tuomittu rikoksesta, joka osoittaa hänen olevan sopimaton tehtävään. Lisäksi hylkäämisen perusteena voi olla se, että järjestyksenvalvoja ei täytä edellytyksiä rehellisyyden, luotettavuuden tai henkilökohtaisten ominaisuuksien osalta.
Juuri siitä korkeimman hallinto-oikeuden käsittelyssä oli kyse.
Poliisilaitos ei ole sidottu rikosrekisteristä ilmeneviin tietoihin. Henkilön rehellisyyttä, luotettavuutta ja sopivuutta arvioidessa poliisilaitos voi käyttää kaikkia käytettävissä olevia tietoja sekä henkilön aiemmasta että nykyisestä käyttäytymisestä.
Siksi estettä vanhojen rikosten huomioinnissa ei poliisilaitoksen arvioinnissa ollut, linjasi KHO.
Siitä, miten pitkä aika rikosrekisterilaissa on säädetty merkinnän poistamiselle, ei ollut välitöntä oikeudellista merkitystä asiaa ratkaistaessa, jatkoi KHO. Poistamisaika kuitenkin kuvasti osaltaan rikoksen vakavuutta. Tämä seikka oli otettava huomioon järjestyksenvalvojaksi hyväksymistä koskevassa arvioinnissa.
Aiempien rikosten vaikutus rehellisyyden ja luotettavuuden arvioinnissa on yksi tekijä poliisilaitoksen suorittamassa kokonaisharkinnassa. Se, millainen painoarvo vanhoilla rikoksilla on, riippuu erityisesti rikosten luonteesta suhteessa järjestyksenvalvojan tehtäviin – ei vain rangaistuksen pituudesta ja rikosrekisterimerkinnän poistamisajasta.
Hakija oli tuomittu muun ohella väkivaltarikoksista. Niihin syyllistymistä pidetään järjestyksenvalvojan tehtävän kannalta erityisen moitittavana. Siksi ne vaikuttivat poliisilaitoksen arviointiin. Näin ollen hakemus järjestyksenvalvojaksi hyväksymisestä oli voitu hylätä.