Uutiset

Sadekuurot tulivat Lapissa apuun metsäpalojen sammutuksessa

LAPIN RAJAVARTIOSTO
Metsäpaloista syntyvää savua Ratasvaaran alueella Raja-Joosepissa 21. heinäkuuta.
Metsäpaloista syntyvää savua Ratasvaaran alueella Raja-Joosepissa 21. heinäkuuta.

Sateet tulivat avuksi metsäpalojen sammutukseen Itä-Lapin rajalla lauantaina. Sadekuurot hillitsivät palojen voimakkuutta ja leviämisnopeutta, kertoi Lapin pelastuslaitos.

Metsäpalon sammutusta jatkettiin Raja-Joosepissa Ratsasvaara–Lutto-alueella. Palo oli levinnyt paikoin valtakunnanrajan yli Venäjältä perjantaina ja lauantaina.

– Raja-Joosepin pohjoispuolella on varauduttu myös palon leviämiseen Suomen puolelle rakentamalla sammutusvesilinjastoja rajan läheisyyteen, Lapin pelastuslaitos kertoi illalla tiedotteessaan.

Sammutustöihin osallistui pelastuslaitoksen yksiköiden lisäksi rajavartiosto. Käytössä on ollut muun muassa kaksi helikopteria. Koptereiden käyttöä on kuitenkin jouduttu rajoittamaan muun muassa huoltojen vuoksi.

Pelastuslaitoksen mukaan palot eivät aiheuta välitöntä evakuointitarvetta alueilla.

– Savu on haitannut jonkin verran sammutustyötä. Savu voi aiheuttaa edelleen oireita lähialueiden ihmisille. Ilmoituksia savuhaitasta on tullut muun muassa Nellimin alueelta, Lapin pelastuslaitos kertoi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Länsi- ja Pohjois-Lapin yli mennyt ukkosrintama sytytti mahdollisesti muutaman palon. Pelastuslaitos oli illalla toiveikas, että yöllä alkavaksi ennustetut voimakkaat sateet helpottaisivat sammutustöitä. Sateiden myötä metsäpalovaroitukset Lapissa ovat näillä näkymin päättymässä alkuviikosta.

Lapissa liikkuvia pyydetään välttämään Raja-Joosepin alueella rajavyöhykkeelle menoa.

Venäjällä on palanut metsää myös lähellä itärajaa Sallassa Kotalan kylän lähistöllä. Tämä palo oli lauantaina lähimmillään noin puolen kilometrin päässä Suomen rajasta.

Venäläisviranomaisilla on ollut sammutusapunaan lentokone ja helikopteri, ja he ovat pyrkineet rajoittamaan palojen leviämistä Suomen puolelle.

Paloista on koitunut myös estettä rajanylityksille Venäjän puoleisen Lotan rajanylityspaikan kautta.