Sähköauto vie nykyään mökillekin ilman sen suurempia huolia
Sähköautoja tulee HelSuomen teille joka vuosi lisää, mutta miten sähkömoottorilla sujuu kesäinen 300 kilometrin matka sukumökille kauko-Suomeen? Suunnittelua se vaatii, mutta onnistuu kyllä, kertoo sähköautojen latausjärjestelmiä myyvän Plugit Finlandin myynti- ja markkinointijohtaja Topi Aaltonen.
– Olennaista on, että todella tehdään se yksi pysähdys, minkä lapsiperhe muutenkin sellaisella matkalla tekisi. Latausmahdollisuus pitää selvittää etukäteen ja käyttää se paussi mahdollisimman monen tarpeen palvelemiseen, eli ruokailut ja mökkiostokset tehdään auton latautuessa, hän kertoo.
Nykyisillä sähköautoilla pääsee tyypillisesti 250 kilometriä yhdellä latauksella, mutta isompiakkuisilla autoilla matkaa taittuu 400–500 kilometriäkin.
Jos virta autosta kuitenkin pääsee esimerkiksi eksymisen takia loppumaan, virtaa ei voi hakea huoltoasemalta kanisterissa. Silloin auto pitää hinata jonnekin, jossa sen saa kytkettyä lataukseen. Hidasta latausta pystyy tarvittaessa tekemään tavallisesta pistorasiastakin vaikka mökin pihassa.
Vaikka sähköautoja otetaan vuokralle eniten lyhyitä matkoja varten, niitä käytetään varsinkin kesäisin myös pitkiin reissuihin, kertoo Ekorent-autonvuokrausyhtiön toimitusjohtaja Juha Suojanen.
– Viime kesänä saimme kuvan, jossa auto oli Levin huipulla. Hetki sitten yksi asiakas Helsingin Kalasatamasta soitteli olevansa lähdössä Poriin jazzeille, Suojanen kertoo.
Suomen kaltaisessa pitkien etäisyyksien maassa monia varmasti mietityttää, miten hyvin sähköautojen latauspaikkoja löytyy ruuhka-Suomen ulkopuolella. Suomessa latauspisteitä on kuitenkin rakennettu nopeammin kuin autoja on ostettu, kertoo liikenneneuvos Saara Jääskeläinen liikenne- ja viestintäministeriöstä.
– EU:n jakeluinfrastruktuuridirektiivin mukaan julkisia pisteitä pitäisi olla 1 per 10 kymmenen autoa. Meillä on parhaimmillaan ollut 1 piste jokaista 5 autoa kohti, hän sanoo.
Vuonna 2016 ministeriö laski, että Suomessa oli 634 julkista latauspistettä, eikä niiden rakentaminen ole lakannut.
Katsaus latauspisteitä kartoittaviin verkkopalveluihin, kuten Plugshareen tai Plugit Finlandin sivuille kertoo, että Suomessa ei montaa paikkaa ole, joista lähimmälle latauspistokkeelle olisi kovin paljon yli sata kilometriä. Väljintä latauspaikkojen välillä on Itä-Suomessa ja Lapin itäosissa.
Jääskeläisen mukaan laaja latauspisteverkosto on rakennettu pääosin markkinaehtoisesti.
– Kotimaisilla energiayhtiöillä on rahkeet rakentaa ja isot odotukset siitä, että liikenteen sähköistymisestä voisi tulla iso uusi bisnes. Lisäksi useat ostoskeskukset ovat houkutelleet sähköautoja käyttäviä ihmisiä asiakkaikseen latauspisteillä, Jääskeläinen sanoo.