Paikalliset

Arkeologin viime kesän lempilöytö oli tyhjä kuoppa

SELMA PAAVOLA
Arkeologi Elina Mattila työskentelee toista kesää Aboa Vetus & Ars Novan sisäpihan kaivauksilla. Hän odottaa jo malttamattomana, että pääsisi kaivamaan löytyneen kellarin alempia kerroksia.
Arkeologi Elina Mattila työskentelee toista kesää Aboa Vetus & Ars Novan sisäpihan kaivauksilla. Hän odottaa jo malttamattomana, että pääsisi kaivamaan löytyneen kellarin alempia kerroksia.

Yleisöarkeologi Elina Mattila on lempityössään. Hän viettää toista kesää savikuopassa Aboa Vetus & Ars Nova -museon sisäpihalla, jossa Rettigin puutarhan alta kaivetaan esille keskiajalta periytyvää kujaa ja Turun palossa tuhoutuneen Forsteenin talon kellaria.

– Kaivauksia seuraavat ihmiset hämmästyvät usein sitä, ettei työ ole vain pikkutarkkaa rapsuttamista vaan välillä kaivetaan ronskisti lapiolla. Monelle tulee myös yllätyksenä, että emme vain etsi löytöjä vaan tutkimme aluetta laajemmin.

Mattila opiskelee arkeologiaa viidettä vuotta Turun yliopistossa. Hän päätyi opiskelemaan alaa luettuaan arkeologian pääsykoekirjan.

– Olen ollut aina kiinnostunut menneisyydestä ja ihmiskulttuureista, mutta en halunnut opiskella historiaa. Arkeologia on kokonaisvaltaista ihmisten ja historian tutkimista ja se yhdistää sopivasti menneisyyden tutkimusta, kulttuurintutkimusta, humanismia sekä luonnontieteitä ja tietotekniikkaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mattilaa kiinnostavat erityisesti kotimaiset historialliset kaupungit ja niiden kerroksellisuus.

– On kiinnostavaa, että nykyaikaisen kaupungin alla on mennyt kaupunki, jonka ihmisistä ja elämästä voimme saada tietoa maata kaivamalla ja löytöjä tutkimalla.

Arkeologisen tutkimuksen esitöihin kuuluu historiallisiin lähteisiin ja aiempiin kaivaustietoihin tutustuminen. Turun paloa edeltävästä Turusta löytyy paljon historiallisia lähteitä.

– Tiedämme, että 1600-luvulla tässä on ollut talo, mutta emme tiedä varmasti, onko esiin kaivettu talo sama. Yritämme kaivausten avulla selvittää, kuinka vanha rakennus todella on. Rakennuksesta on olemassa palovakuutus vuodelta ennen Turun paloa, mutta kellareista mainitaan vain lukumäärä. Todellinen onnenpotku olisi päästä kaivamaan kellarin alempia kerroksia. Sieltä voisi löytyä jotain, jonka avulla voisimme selvittää rakennuksen ikää.

Mattilan lisäksi kaivauksilla työskentelee kaivausjohtaja ja kuukauden verran apuna ollut museoharjoittelija. Kolmena päivänä viikossa mukana on viisitoista vapaaehtoista. Heinäkuussa kenellä tahansa aikuisella on ollut mahdollisuus osallistua arkeologisille museokursseille, joilla on opeteltu arkeologisen tutkimuksen perusteita ja menetelmiä sekä osallistuttu käytännön kaivaustyöhön arkeologien ohjauksessa. Mattila vastaa yleisökaivauskursseista sekä vapaaehtoisryhmän pyörittämisestä.

– Työn parhaita puolia on sen monipuolisuus. Tykkään käytännön kaivaustyöstä ja ihmisläheisestä työstä. Haluaisin tulevaisuudessakin tehdä museotyötä ja tehdä osaltani arkeologisen perustutkimuksen tuloksia ja arkeologista ymmärrystä tutuksi tavallisille ihmisille.

”Arkeologia syntyy ihmisten elämästä. Tunkiokuopan löytäminen ei kuulosta kovin kummoiselta, mutta se antaa arvokasta tietoa.”

Museon sisäpihalla on kaivettu tänä kesänä kuukauden päivät. Työn alla on 1800-luvun puutarhakerros, mikä on arkeologian näkökulmasta melko tuoretta ainesta. Mattila innostuu samalla tavalla uudemmista ja vanhemmista maakerroksista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Kaivausten alussa löysin pallomeren pallon, joka on ollut maan alla 90-luvulta asti. Sekin oli itsessään kiinnostava löytö.

Monen harrastaja-arkeologin haaveena on tehdä löydöksiä, ja niitä on tänä kesänä riittänytkin. Kaivaukselta on löydetty muun muassa eläinten luita, keskiaikaista kivisavikeramiikkaa ja posliiniastioiden osia sekä 1800-luvun puutarhan maatuneita kantoja.

Mattila ei itse innostu esineistä, vaan hän pitää enemmän laajemmista ilmiöistä.

– Arkeologia syntyy ihmisten elämästä. Tunkiokuopan löytäminen ei kuulosta kovin kummoiselta, mutta se antaa arvokasta tietoa esimerkiksi siitä, mitä ihmiset ovat syöneet ja heittäneet pois. Viime kesän lempilöytöni oli tyhjä kuoppa. Jäi mysteeriksi, miksi joku oli kaivanut sen. Avoimeksi jääviä asioita voi pohtia, mutta en menetä yöunia niiden vuoksi.

Kun kaivaukset päättyvät elokuun lopussa, kaikkea tuskin on saatu kaivettua esiin. Keskeneräisyys ei Mattilaa haittaa. Se on työn puoli, joka on vain hyväksyttävä.

– Kentällä aika loppuu aina kesken. Kun ollaan löytämässä tai juuri löydetty jotain kiinnostavaa, on vaikea jättää työ kesken. Työpäivän päätyttyä tekisi vain mieli jäädä kaivamaan. Mutta kun kaivauslupa päättyy, en jää harmittelemaan vaan silloin työt jatkuvat kerätyn aineiston parissa, Mattila toteaa.

Aboa Vetus & Ars Nova arkeologiset museokurssit 20.7. asti. Yleisö voi tutustua kaivauksiin ilmaiseksi museon aukioloaikoina. Vapaaehtoisryhmän kaivauskesästään pitämään blogiin voi tutustua osoitteessa https://laajennetaanturkua.blog/.

Elina Mattila

Ikä: 28

Asuu: Turussa kahden marsun kanssa.

Koulutus: HuK arkeologia ja museologia. Valmistelee gradua Turun yliopistoon.

Työ: Työskentelee toista kesää yleisöarkeologina Aboa Vetus & Ars Nova -museossa Turussa.

Harrastukset: Työ ja opiskelu vievät tällä hetkellä niin paljon aikaa, ettei harrastuksille ei juuri jää aika. Tykkää tehdä käsitöitä ja askarteluja.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (4)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Jollain on ylimääräistä rahaa
Suomi ei ole niin köyhä kuin väitetään
Että tämmöseen on varaa Suomessa aikana minä työttömiltä on pakko leikata, jotta saadaan Suomi nousuun.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Kaikkea ei mitata rahassa
Vast: Suomi ei ole niin köyhä kuin väitetään
Ja tällaista sivistymättömyyttä löytyy aikana, jolloin perusopetuksen ja koulutuksen luulisi jo hoitaneen asian kuntoon.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Just
Vast: Suomi ei ole niin köyhä kuin väitetään
Kuoppia kaivetaan vaikka olis oikeetakin tekemätöntä työtä
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
sa
Vast: Suomi ei ole niin köyhä kuin väitetään
Voit tuottaa uutta tietoa menneisyydestämme tai kaataa rahaa pohjattomaan kaivoon. Mieluummin anan rahaa tutkimukseen, kun toimettomien hengailuun.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.