Turkulaistutkijat yllättyivät – kokoelmista löytyi harvinainen amerikanmustalintu
Euroopan varhaisin amerikanmustalintu on löytynyt Turun yliopiston eläinmuseon kokoelmista. Harvinainen lintu löytyi, kun Turun yliopiston eläinmuseon konservaattori Ari Karhilahti ja tohtorikoulutettava Kari Kaunisto kävivät läpi vanhoja museonäytteitä.
Yllätys oli melkoinen, kun tavallisten siivekkäiden joukosta paljastui Suomessa yleisenä esiintyvän mustalinnun (Melanitta nigra) lähilaji, amerikanmustalintu (Melanitta americana).
Näyte on peräisin Kökarista Ahvenanmaalta ja päivätty talteen otetuksi 16.5.1926.
– Suomessa amerikanmustalintu on tähän mennessä havaittu hyväksytysti kaksi kertaa, vuosina 1998 ja 2006. Euroopan varhaisin havainto oli tätä ennen kirjattu vuodelle 1954 Alankomaista, joten nyt löytynyt lintu on varhaisin dokumentoitu amerikanmustalintu myös Euroopasta, tohtorikoulutettava Kari Kaunisto kertoo.
Lintuja tunnetaan noin 9600 lajia. Suomessa on tähän mennessä tavattu hyväksytysti 468 luonnonvaraiseksi luokiteltua lintulajia ja maalle uusia lajeja löytyy lähes vuosittain.
Suomelle uudet lajit otetaan virallisesti mukaan tilastoihin vasta sitten, kun Suomen Rariteettikomitea on käsitellyt ja hyväksynyt havainnon.
Amerikanmustalintua pidettiin pitkään mustalinnun alalajina, mutta nykyään se on erotettu omaksi lajikseen. Amerikanmustalintua tavataan nimensä mukaisesti tavallisena Pohjois-Amerikassa, mutta myös itäisessä Siperiassa.
Näyteyksilöön on mahdollista tulla tutustumaan tiistaina 16. lokakuuta kello 13 Turun yliopiston eläinmuseolle Yliopistonmäelle.
TS