”Kaltaisteni naisten ei haluta pyrkivän poliittiseen virkaan”
Alexandria Ocasio-Cortez edustaa lähes kaikkea sitä, mikä ennen vaikeutti merkittävästi poliittiseen virkaan pääsyä Yhdysvalloissa.
Hän on 28-vuotias ja nainen, hänen sukujuurensa ovat Puerto Ricossa ja hän on syntynyt maahanmuuttajien asuttamalla alueella New Yorkin Bronxissa. Vielä muutama kuukausi sitten hän työskenteli tiskin takana baarissa. Hän kutsuu itseään demokraattiseksi sosialistiksi.
Kun hän tänä vuonna pyrki kongressin edustajainhuoneeseen, myös hänen vaalikampanjansa oli sellainen, jolla Yhdysvalloissa ei yleensä vaaleja voiteta. Hän rahoitti kampanjansa pääasiassa yksityisten ihmisten vaatimattomilla lahjoituksilla eikä ottanut vastaan yritysten ja intressijärjestöjen kampanjalahjoitusjärjestöjen rahoja. Hänen budjettinsa oli selvästi pienempi kuin hänen vastaehdokkaallaan. Hänen vaalivideonsa oli hänen itsensä käsikirjoittama.
Ocasio-Cortezin vastaehdokas demokraattipuolueen esivaaleissa oli pitkän linjan konkaripoliitikko, joka oli puolueessa niin vaikutusvaltaisessa asemassa, että hänestä oli jopa kaavailtu edustajainhuoneen seuraavaa puhemiestä.
Kun Ocasio-Cortez tiistaina voitti esivaalit, hän ei voittanut kaikesta tästä huolimatta. Hän voitti kaiken tämän vuoksi.
”Kaltaisteni naisten ei haluta pyrkivän poliittiseen virkaan”, alkaa Ocasio-Cortezin vaalivideo, joka levisi kulovalkean tavoin sosiaalisessa mediassa. Ocasio-Cortez kampanjoi avoimesti kaikella sillä, mikä perinteisesti on katsottu ehdokkaalle miinukseksi, ja korosti samankaltaisuuttaan äänestäjiensä kanssa.
Viesti oli tehokas, sillä Ocasio-Cortez on kaikin tavoin sopiva ehdokas New Yorkin vaalipiiriin, joka kattaa osia Bronxista ja Queensistä. Etniset vähemmistöt ovat siellä enemmistössä ja moni ansaitsee elantonsa pienipalkkaisilla töillä.
Samaistuttavuuteen vetoamisen lisäksi Ocasio-Cortez lupasi painokkaasti ajaa kaltaistensa etuja. Hän kannattaa muun muassa julkista terveydenhuoltoa, ilmaista korkeakoulutusta, kohtuuhintaisia asuntoja vähävaraisille, valtion takaamaa täystyöllisyyttä ja nykymuotoisen maahanmuuttoviraston lakkauttamista.
Hänen paikkansa kongressissa on lähes varma, sillä hänen vaalipiirissään republikaaniehdokkailla on häviävän pienet mahdollisuudet, eikä hänen vastaehdokkaansa edes kampanjoi tosissaan.
Ocasio-Cortezin näkemykset ovat vahvemmin vasemmalla kuin demokraattien keskimäärin, ja hänen voittonsa sai monet pohtimaan, onko demokraattipuolueen sisälle muodostumassa äärimmäisten mielipiteiden siipi, joka uhkaa puolueen yhtenäisyyttä. Näin kävi republikaaneille presidentti Barack Obaman kaudella, kun äärikonservatiivinen teekutsuliike alkoi haastaa maltillisempia republikaaneja.
Vielä on kuitenkin ennenaikaista ennustaa, että demokraatit olisivat ajautumassa sisäisten ristiriitojen suohon. Koko puolue on ottanut monta askelta vasemmalle, eivätkä Ocasio-Cortezin mielipiteet enää vuoden 2018 Yhdysvalloissa vaikuta niin äärimmäisiltä kuin ne olisivat vaikuttaneet vielä muutama vuosi sitten.
Puolueen kannalta parhaassa tapauksessa radikaalimmat ja maltillisemmat demokraatit onnistuvat löytämään yhteisen sävelen, ja Ocasio-Cortezin kaltaiset muutosehdokkaat herättävät suuren joukon nukkuvia äänestäjiä vaaliuurnille sekä ensi syksyn välivaaleissa että vuoden 2020 presidentinvaaleissa.
Edit 30.6. klo 20.30. Korjattu henkilön etunimi Alexandrasta Alexandriaksi.