Uutiset

Yhdysvaltojen ja Venäjän presidentit tavanneet Helsingissä aiemminkin – 20 vuoden takainen kokous oli menestys

Suomi on toiminut Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien kokouspaikkana ennenkin, ja varsin menestyksellisesti.

Viime vuoden maaliskuussa tuli kuluneeksi kaksikymmentä vuotta siitä, kun Yhdysvaltojen presidentti Bill Clinton ja Venäjän presidentti Boris Jeltsin saapuivat Suomeen kaksi päivää kestävään huippukokoukseen.

Kokouksen tärkein aihe oli arka: voisiko sotilasliitto Nato laajentua Baltian maihin.

Polvileikkauksesta toipuva Clinton laskeutui Helsinki-Vantaan lentoasemalla koneesta dramaattisesti jalka ojossa pyörätuolissa, raportoi uutiskanava CNN.

Kokouksen lähtöasetelma oli vaikea ja siksi kumpikaan maa ei odottanut siltä suuria.

Venäjä, Jeltsin mukaan lukien, oli varoittanut, että Naton laajeneminen olisi "suuren luokan virhe". Yhdysvallat puolestaan aikoi pitää kiinni suunnitelmistaan, huolimatta siitä mitä Venäjä asiasta ajatteli.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– En odota heidän (Venäjä) muuttavan näkemyksiään eikä heidän tulisi odottaa meidän muuttavan näkemyksiämme, kommentoi Clintonin turvallisuusneuvonantaja Sandy Berger.

Clintonin ja Jeltsinin keskustelut käytiin Mäntyniemessä, kansainvälisesti tunnetun kriisinratkojan, Suomen presidentti Martti Ahtisaaren isännöidessä.

Lopulta kokous oli menestys, sillä Natoa koskeva erimielisyys lientyi sen lopputuloksena. Presidentit siis sopivat olevansa asiasta eri mieltä, mutta yhteisymmärryksessä.

Kokouksen lopputuloksena G7-maat laajeni yhdellä, kun Venäjä liittyi mukaan. G8 kutistui myöhemmin taas G7:ksi, kun Venäjä valtasi Krimin niemimaan.

Syyskuussa 1990 Helsinki nousi myös maailmanpolitiikan keskipisteeksi, kun Yhdysvaltojen presidentti George H. W. Bush ja Neuvostoliiton presidentti Mihail Gorbatshov ratkoivat Suomessa Persianlahden kriisiä.

Irak oli elokuussa hyökännyt Saddam Husseinin johdolla Kuwaitiin ja YK vaati Irakin joukkojen vetäytymistä ja Irakin vastaisia talouspakotteita.

– Täällä Helsingissä presidentti Gorbatshov ja minä pystymme toivottavasti saavuttamaan yhteisymmärryksen toimista anteeksiantamatonta hyökkäystä vastaan, Bush sanoi saavuttuaan Helsinkiin, kirjoitti The New York Times.

Yhdysvallat haki kokoukselta kansainvälisen yhteisön yksimielisyyttä ja tukea sotavoimiensa lähettämiseksi alueelle.

Kokouksen lopputulos oli, että Neuvostoliitto ei halunnut olla osallinen aktiivisiin toimiin, mutta tuki YK:ta. Yhdysvallat sai, mitä haki.

Maiden johtajat, Yhdysvaltojen presidentti Gerald Ford ja neuvostojohtaja Leonid Breshnev tapasivat Suomessa myös vuoden 1975 historiallisessa Etyk-kokouksessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suomen ajamasta ja presidentti Urho Kekkosen isännöimästä kokouksesta tuli lähtölaukaus kylmän sodan lopettamiselle.