Asiantuntija pääministerin ilmoituksesta: Jos luottamuksesta ei äänestetä nyt, siitä äänestetään syksyllä
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi tiistaina, että sote-uudistuksen aikataulun muutoksesta tehdään vain keskiviikkona annettava pääministerin ilmoitus.
Pääministerin ilmoitus tarkoittaa sitä, että sote-uudistuksen aikataulun viivästymisestä käydään täysistuntokeskustelu, mutta hallituksen luottamuksesta ei äänestetä keskustelun päätteeksi, kuten pääministerin antaman tiedonannon yhteydessä tehtäisiin.
Päätösvalta siitä, missä muodossa tiedonanto eduskunnalle annetaan, kuuluu hallitukselle.
Tänä vuonna pääministeri on antanut yhden ilmoituksen 14. helmikuuta. Viime vuonna pääministerin ilmoituksia oli kuusi.
Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät saavat tiistaina alkuillalla ministereiden katsauksen siitä, mitä sote-uudistuksen aikataulun siirtyminen tarkoittaa.
Keskiviikkona ryhmille jaetaan tarkempaa tietoa pääministerin ilmoituksen tueksi, mutta mitään uutta aineistoa ei ole luvassa.
– Aineisto tulee julkisesti huomenna, mutta mitään massiivista uutta aineistoa ei ole maakunta- ja sote-uudistuksen projektijohtaja, alivaltiosihteeri Päivi Nerg sanoo Lännen Medialle.
Vielä maanantaina pääministeri kertoi Ylen A-studiossa, että hallituksen on harkittava tiedonantoa ja luottamuksensa mittaamista.
Asiantuntijan mukaan tiedonannon muuttuminen ilmoitukseksi kertoo siitä, että hallitus haluaa ostaa lisäaikaa tilanteessa, joka on erittäin riitainen.
– Se, että pääministerin antaa asiasta ilmoituksen, eikä tiedonantoa kertoo, että uudistukseen kuuluva konflikti on vielä ratkaisematta.
– Jos hallituksen luottamuksesta ei äänestetä tällä viikolla, siitä äänestetään syksyn mittaan, koska pinnan alla oleva epävarmuus säilyy, Åbo Akademissa työskentelevä tutkija Siv Sandberg sanoo.
Vaikka hallitus pelaa lisäaikaa sote-uudistuksen edistämiseen, tutkijan mukaan mikään ei viittaa siihen, että tuo lisäaika käytettäisiin siihen, että oppositio saataisiin paremmin uudistukseen mukaan.
– Tämän päivän puheissa ei ole mitään elkeitä siihen suuntaan, että hallitus yrittäisi saada opposition mukaan paremmin tähän uudistushankkeeseen. Tämä sementoi sen, että tilanne on vahvasti politisoitunut, Sandberg lisää.
Oppositiopuolueiden riveistä on vaadittu jo pitkään jonkinlaista hallituksen tiedonantoa siitä, missä sote-uudistuksessa mennään.
Tiedonantoa on vaadittu, jotta aiheesta voitaisiin käydä virallista poliittista keskustelua.
Se, että tiedonantoa ei ole tullut, kertoo tutkijan mukaan siitä, että sote-uudistuksen valmistelua ja eteenpäin viemistä on pidetty tiukasti hallituksen omissa käsissä.
– Tämä prosessi on ollut hyvin vahvasti hallituksen käsissä ja koko prosessi on ollut suljettu.