Helsingin Kallion kaasuräjähdyksestä kaksi vuotta ehdollista vankeutta
Käräjäoikeus on tuominnut 45-vuotiaan miehen Helsingin Kallion kaasuräjähdyksestä kahden vuoden ehdolliseen vankeuteen. Mies sai tuomion tuhotyöstä. Oikeuden mukaan toissa vuoden heinäkuun räjähdyksestä aiheutui myrkyllisiä palokaasuja, jotka levisivät myös muihin tiloihin viisikerroksisessa kerrostalossa. Oikeuden mukaan myös tulipalo olisi voinut levitä muihin tiloihin, mikä aiheutti vaaraa asukkaille.
Syyttäjä vaati palossa itse vakavasti loukkaantuneelle tuomitulle ehdotonta vankeutta törkeästä tuhotyöstä. Mies kertoi, ettei muista tapahtumia ja kiisti syytteen. Hän kertoi viimeisten muistikuviensa olevan noin viikkoa räjähdystä edeltävältä ajalta.
Mies kertoi ajautuneensa noin vuotta aikaisemmin vaikeuksiin alkoholin liikakäytön ja rahapelien pelaamisen takia. Lopulta hän oli jättänyt työnsä ja ottanut lainaa. Hän kertoi, että velkojat olivat uhanneet häntä ja perhettään väkivallalla. Hän vetosi myös siihen, ettei kaasuräjähdys vahingoittanut ketään muuta.
Mies lähetti samana päivänä myös viestejä entiselle seurustelukumppanilleen. Hän kertoi viesteissä halunneensa jatkaa seurustelusuhdetta, mutta entinen seurustelukumppani ei tätä halunnut. Illalla ex-kumppani sai Whatsapp-viestipalveluun kymmenen sekunnin videon, jossa näkyi putki ja kuului suhinaa.
– Gaasu päälle... Nukkuvnyt... Yötä, luki videota seuranneessa viestissä.
Tämän jälkeen ex-kumppani soitti hätäkeskukseen, kun ei enää saanut mieheen yhteyttä.
Helsingin käräjäoikeuden mukaan mies katkaisi huoneistossa kaasuputken ja sytytti kaasun.
Sattumalta lähistöllä ollut STT:n toimittaja kertoi räjähdyksen jälkeen, että kello 21:n aikaan perjantai-iltana kuului voimakas jysähdys, jonka voimasta koko talo tärähti ja yksi kerrostalon kadunpuoleisista ikkunoista lensi Franzeninkadulle. Oikeus totesi, että alas tippuvat lasinkappaleet aiheuttivat vaaratilanteen kadulla kulkeneille ja sisäpihalla olleille.
Kun palokunta tuli paikalle, huoneisto oli ilmiliekeissä. Asunto tuhoutui täysin, ja tuhoa tuli myös viiteen muuhun huoneistoon.
Oikeus katsoi, että törkeän tuhotyön edellyttämä suuren ihmismäärän vakava vaarantaminen jäi näyttämättä toteen. Rangaistus määrättiin ehdollisena muun muassa tuomitun terveydentilan takia.
Oikeus myös katsoi, että teko johtui itsetuhoisuudesta ja todennäköisesti myös siitä johtuneesta ajattelemattomuudesta ja harkitsemattomuudesta eikä suoranaisesta tarkoituksesta vaarantaa tai vahingoittaa muita.