HKScanin yt-neuvotteluissa 211 työntekijän työpaikka vaarassa – koskee myös Paimion yksikköä
HKScan aloittaa yt-neuvottelut heinäkuussa. Neuvottelut koskevat yhteensä noin 1500:aa tuotannon ja logistiikan työntekijää. Työntekijöistä jopa 211 henkilön työsuhde voi päättyä.
Suomen Elintarviketyöläisten Liiton puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen pitää tilannetta erittäin valitettavana.
– Tämä on liiton työntekijöille ja itse liitolle erittäin harmillinen uutinen. Neuvotteluissa on kyse isoista määristä työntekijöitä ja se koskee useita yksiköitä.
HKScanin yt-neuvottelut eivät tulleet Elintarviketyöläisten Liitolle täytenä yllätyksenä, sillä yhtiön viime vuosien taloustilanne on enteillyt niitä. HKScanin ongelmiin ovat heijastuneet myös lihantuottajien vaikeudet. Elintarvikealalla kinastellaan siitä, mikä tuottajien vaikeudet aiheuttaa.
– Näyttää siltä, että päivittäistavarakauppojen halpuuttamisprojektit ja ihmisten saama mielikuva ruuan kalleudesta ovat hankaloittaneen tuottajien asemaa. Jotenkin halpuuttaminen täytyy maksaa ja yleensä maksajaksi joutuvat tuottajat, Kuntonen selittää.
Lihanjalostusalan yritysten tilanteet ovat erilaisia. Esimerkiksi samaa kokoluokkaa HKScanin kanssa oleva Atria on Kuntosen mukaan selvinnyt yrityksenä tietyllä tavalla paremmin. Kuntonen ei pidäkään mahdottomuutena, että irtisanotut työntekijät saisivat työpaikan muualta lihanjalostusalalta.
– Toivon kuitenkin, että neuvotteluissa löydettäisiin toisenlaisia ratkaisuja. Tämä on meidän jäsenien kannalta äärettömän ikävä tilanne.
HKScanin yt-neuvottelut koskevat Paimion, Vantaan, Forssan, Mikkelin ja Outokummun yksiköitä. Sen sijaan viime vuonna valmistunut Rauman yksikkö ei kuulu neuvotteluiden piiriin. Myöskään tuotannon ja logistiikan toimihenkilöt ja ylemmät toimihenkilöt eivät ole osa neuvotteluita. HKScanin viestintäjohtaja Mikko Saariaho kertoo, että yhtiön edellinen yt-neuvottelu koski ylempiä toimihenkilöitä.
– Viime vuoden neuvotteluissa HKScanista lähti 160 toimihenkilöä. Nyt on tuotannon ja logistiikan vuoro.
HKScanin yt-neuvottelujen tarkoitus on Saariahon mukaan tehostaa yhtiön tuotantoa ja parantaa suomalaisen ruuan kilpailukykyä.
– Koska yhtiö ei ole menestynyt niin hyvin kuin on ollut tavoitteena, etsimme henkilöstön kanssa ratkaisuja kilpailukyvyn parantamiseen.
Lue myös: Paimion teurastamo meni lakkoon – HK vakuuttaa, että makkarat löytävät juhannuspöytiin