Lounasjuttu: Reiluja annoksia rennolla fiiliksellä
Puistokadulla, poliisilaitosta vastapäätä sijaitseva Ravintola Komppeli on yksi Turun vanhimmista kortteliravintoloista. Komppeli-niminen ravintola on ollut samalla paikalla, arkkitehti Olli Kestilän suunnittelemassa ja vuonna 1955 valmistuneessa rakennuksessa jo vuodesta 1983 lähtien.
Kymmenisen vuotta sitten ravintola sai uudet omistajat, kun entistä ravintoloitsijaa alkoi ikä painaa. Ravintolan toinen yrittäjä ja kokki Antti Lavonen kertoo, että Komppelia tarjottiin hänelle ja paikan toiselle omistajalle Jose Salmiselle catering-keikalla tutun 40-vuotisjuhlissa.
– Juhlissa sattui olemaan myös Komppelin entinen omistaja, joka tuli keittiöön juttelemaan ja ehdotti, että ostaisimme ravintolan. Mietimme tarjousta pitkään ja ehdimme jo kuopata ajatuksen, kunnes törmäsimme entiseen omistajaan uudestaan. Tulimme katsomaan paikkaa ja niin vain kaupat syntyivät lopulta, Lavonen muistelee.
Ravintolan sisustus oli pimeä, ahdas ja aikansa elänyt. Puiset loossit täyttivät tilan. Lavonen ja Salminen ehtivät pyörittää paikkaa kolme vuotta, kunnes oli aika panna sen koko ilme uusiksi.
Nykyinen sali on avara, valoisa ja ennen kaikkea rento. Sisällä on 36 asiakaspaikkaa ja terassilla kahdeksan. Salin kalusteina on käytetty muun muassa entisiä koulunpenkkejä. Pelkistettyä skandinaavista tyyliä värittää vastikään seinille ripustettu taide.
– Ravintolan ilmettä uusittiin hiljattain samalla kun aukioloaikoja lisättiin. Muun muassa baarinurkkaus laitettiin talkootyöllä uusiksi.
Aiemmin ainoastaan lounaspaikkana toiminut Komppeli on nykyään avoinna myös arki-iltaisin ja lauantaisin. Lavosen ja Salmisen lisäksi ravintolassa työskentelee kolme vakituista työntekijää – suurin osa tuttuja jo aiemmista työpaikoista.
– Muutoksesta puhuttiin pitkään ja laajoja aukioloaikoja kokeiltiin jo viime vuoden Tall Ships' Races -tapahtuman aikaan. Aloitimme ilta-aukiolot kolme viikkoa sitten ja alku on ollut lupaava.
"Ravintolan ilmettä uusittiin hiljattain samalla kun aukioloaikoja lisättiin."
Yrittäjät päättivät laajentaa aukioloaikoja, koska heillä on tuntuma, että kysyntää riittää iltaisinkin. Ravintolan kehittäminen auttaa myös pitämään ravintoloitsijoiden mielenkiintoa yllä.
Komppeli aikoo pärjätä iltaisin samoilla vahvuuksilla kuin lounasaikaankin.
– Rento meninki, isot annokset ja järkevä hinnoittelu. Meiltä ei kenenkään tarvitse lähteä nälkäisenä, Lavonen listaa.
Iltaisin ja lauantaisin listalla on klassikkoleikkeet, vegaaninen leike, Komppelin kalapuikot ja portobello- ja lammasburgerit sekä muutama ruokaisa salaatti. Jälkiruoaksi löytyy mutakakkua ja jäätelöä.
Lounasaikaan tarjolla on useita annosvaihtoehtoja: pari leikettä, salaatti ja kotiruoka-annos. Maanantaisin tarjolla on aina lasagnea, keskiviikkona pääsee maistamaan itse tehtyjä lihapullia pippurikastikkeessa ja perjantai on perinteisesti pippurileikepäivä. Lounaaseen kuuluu pääruuan lisäksi tomaattinen alkukeitto, talon leipä, kahvi ja jälkiruoka.
– Pippurileike on yksi asiakkaiden suosikeista ja myös salaatteja menee hyvin tällä hetkellä. Salaatteihin haemme joka aamu torilta Lindrothin puutarhan tuoreet raaka-aineet.
Lavonen kertoo, että kasvisruokaa on tarjolla useimpina päivinä ja erikoisruokavaliota kaipaaville löytyy myös aina vaihtoehto pyydettäessä.
Testipäivänä lounaalla oli tarjolla lasagnea, pekoni-cheddarleike, grillileike sekä falafelit ja punajuurihummusta. Viereisten pöytien annokset näyttivät niin kookkailta, että päätimme lounasseuralaisen kanssa valita kevyimmän vaihtoehdon eli falafelit salaatilla. Annoksen olisi saanut vaihtoehtoisesti myös ranskalaisilla.
Ennen pääruokaa pöytään tarjoiltiin alkuruokana tomaattinen kasviskeitto. Jo sen tuoksu sai veden herahtamaan kielelle. Pieni kulhollinen keittoa ja talon leipä olisivat jo itsessään riittäneet viemään pienen nälän.
Pidän falafeleista ja hummuksesta, mutta liian usein on joutunut syömään kuivia ja jopa mauttomia pyöryköitä. Komppelissa söin elämäni parhaimmat falafelit, jotka olivat ihanan kuohkeita, kosteita ja sopivasti maustettuja. Koko annos oli raikas ja erilaiset maut sopivat hyvin yhteen. Salaattipohjasta huolimatta annos oli sen verran kookas ja täyttävä, että jouduimme lounasseuralaisen kanssa puntaroimaan, jaksammeko enää kahvia ja jälkiruokaa. Kuppi hyvää kahvia ja pieni pala makeaa raparperipiirakkaa kruunasi makunautinnon.
Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.
Lue myös:
Kellariravintola viettää 30-vuotisjuhlavuotta
Vietnamilaisia makuja lounaalla
Keittolounas tropiikin siimeksessä
Kotiruokaa linja-autoaseman kupeessa
Göranin lounaassa maistuu saaristo
Salaattiasema tarjoaa terveellistä ja täyttävää pikaruokaa
Upseerikerholla lounastavat muutkin kuin upseerit
Kotoisaa lounasta Pullapuodista
Reilua kotiruokaa ja hyvää palvelua
Lounashetki turkkilaisilla herkuilla
Gaggui Kaffelasta saa nyt lounasta
Ravintola Komppeli
Puistokatu 3, 20100 Turku
Lisätiedot: www.ravintolakomppeli.com, posti@ravintolakomppeli.com, puh. 02 251 6841
Lounas arkisin kello 10.30–15. Hinta 9–10 euroa.