VTV: Hallitus junaili 90 miljoonaa euroa kyseenalaisesti eduskunnan ohi
Valtiontalouden tarkastusvirasto moitti kovin sanoin hallituksen Ekokem-kauppoihin liittyvää järjestelyä, jossa yhteensä 190 miljoonan euron pottia junailtiin kyseenalaisin toimin. Viraston mukaan yhteensä 90 miljoonaa euroa siirreltiin yrityksestä toiseen, vaikka niiden käytöstä olisi pitänyt päättää eduskunnassa.
Tapaus liittyy vuonna 2016 toteutettuun monipolviseen yritysjärjestelyyn, johon liittyvät Sipilän hallituksen perustama Valtion kehitysyhtiö Vake oy ja niin ikään hallituksen perustama SoteDigi oy.
Vuonna 2016 hallitus myi Ekokemin osakkeita Fortumille. Osakkeista saadut 190 miljoonaa solahtivat Vake oy:n kassaan. Näistä 100 miljoonaa Vake siirsi valtion budjettiin, mutta loput 90 miljoonaa se jätti itselleen uuden SoteDigi oy:n perustamiseen ja pääomittamiseen. Vake perusti SoteDigin lokakuussa 2017 kehittämään soteen liittyvää digitalisaatiota. Perustamisen jälkeen yhtiön osakekanta siirrettiin Vakelta valtion suoraan omistukseen.
Tällä kuviolla hallitus onnistui siis hoitamaan uuden sote-yhtiön perustamisen eduskunnan ohi. Kansanedustajilla ei ollut mahdollisuutta sanoa mielipidettään yhtiön perustamisesta tai siitä, että valtio tukee sitä 90 miljoonalla eurolla. Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan tässä toimittiin väärin.
Tuoreessa raportissaan virasto toteaa, että eduskunnalle olisi pitänyt varata mahdollisuus vaikuttaa 90 miljoonan euron käyttämiseen. Viraston mukaan eduskunnan budjettivalta on tosiasiassa kaventunut jo pidemmän aikaa eikä sitä voida enää pitää täysin perustuslain mukaisena.
Virasto muistuttaa, että lain mukaan hallituksen toimivalta kiinteän omaisuuden hallintaan oikeuttavien osakkeiden myynnistä on rajattu korkeintaan 10 miljoonan euron arvoiseen omaisuuteen. Yritysjärjestelyissä vastaavaa rajaa ei ole määritelty.
– SoteDigi Oy:n perustaminen osoittaa, että valtion omaisuuden yhtiömuotoiset hallintamenettelyt ovat ketteriä, mutta niiden voidaan myös katsoa olevan ristiriidassa eduskunnan budjettivallan toteutumisen kanssa, virasto toteaa raportissaan.
Valtiovarainministeriön budjettineuvos Tomi Hytönen kiistää, että sote-yhtiön perustaminen olisi hoidettu hyvän hallintotavan vastaisesti.
– Ei siinä mitään sellaista ole ollut, eikä mielestäni tarkastusvirastokaan sitä raportissaan kritisoinut. He käsittelivät sitä lähinnä eduskunnan budjettivallan kautta, Hytönen kommentoi.
– Siinä (SoteDigin perustamisessa) on menetelty nykyisen lainsäädännön pohjalta ja hallitus on käsitellyt perustamistoimenpiteet valtioneuvoston yleisistunnossa, hän lisää.
Tarkastusvirasto kritisoi myös Vake oy:n toimintaa yleisemmin. Sen mukaan kehitysyhtiön toiminnan vaikutukset ovat toistaiseksi jääneet vähäisiksi.
– Siihen pisteeseen saakka kun Vakea on tarkasteltu, mitään hyötyjä ei ole ollut. Järjestelyt olisi voinut toteuttaa muullakin tavoin, kertoo johtava tuloksellisuustarkastaja Sami Vuorinen Turun Sanomille.
Hallitus perusti Vaken vuonna 2016. Sen on ollut määrä kehittää ja ketteröittää valtion omistuksia. VTV:n mukaan yhtiön olemassaolosta ei ole ollut sen paremmin hyötyjä kuin suuria haittojakaan. Tosin virasto huomauttaa, että Vaken rahojen negatiivinen talletuskorko on aiheuttanut valtiolle yli 300 000 euron tappiot.
Klo 11.11: Korjattu otsikkoa. Hallituksen toteuttama järjestely oli teknisesti lainmukainen, mutta hyvän hallintotavan vastainen.