Uutiset

Lounaspaikka: Keittoa ja vanhan ajan leipomuksia

MARTTIINA SAIRANEN
Luostarinmäen käsityöläismuseon vieressä sijaitseva Enkelin kisälli on tunnettu leivonnaisistaan. Niistä on vastuussa kokki Darja Titova (oik.). Lisäksi kahvilasta saa myös keittolounasta, joka tuli Annika Tuomen mukaan valikoimiin turistien toiveesta.
Luostarinmäen käsityöläismuseon vieressä sijaitseva Enkelin kisälli on tunnettu leivonnaisistaan. Niistä on vastuussa kokki Darja Titova (oik.). Lisäksi kahvilasta saa myös keittolounasta, joka tuli Annika Tuomen mukaan valikoimiin turistien toiveesta.

Pöytä notkuu tuoksuvia munkkirinkilöitä, pullia ja pannukakkupaloja. Ne on ohitettava, koska tällä kertaa olen tullut Enkelin kisälliin lounaalle. Seinätaulu mainostaa, että haastattelupäivänä on tarjolla lihakeittoa.

Se on leipomusten lailla kahvilan kokin Darja Titovan valmistamaa. Myös lounaaseen sisältyvä talon leipä syntyy kolmatta kesää kahvilassa työskentelevän Titovan käsissä.

– Pyrimme tekemään kaiken itse, myös kastikkeet ja hillot, kertoo Titova ja esittelee pannukakun seuraksi valmistamaansa kuningatarhilloa.

Mutta takaisin lounaaseen. Haastattelupäivänä kasvissyöjän on hellitettävä periaatteistaan, eikä häränrinnalla höystetyssä päivän keitossa moittimista löydykään. Reilunkokoisessa annoksessa on sopivasti makua ja runsaasti sattumia, mukaan lukien kauden uusia perunoita.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Salaattipöydästä kasaan vielä lautasen kukkuroilleen tuoretta vihersalaattia, pastasalaattia, fetakuutioita ja siemeniä. Talon leipä on maukasta ja sopivan suolaista hellepäivänä nautittavaksi.

Keiton jälkeen koittaa vihdoin makean vuoro. Jälkiruoaksi on siivu tuhtia banaani-kookoskakkua, joka tyydyttää sokerinhimon tehokkaasti.

Jälkiruokaa nauttiessa on aikaa tähyillä ympärilleen 1851 rakennetussa talossa. Asiakaspaikkoja on peräti 80 useassa eri huoneessa. Niistä jokainen on tapetoitu ja sisustettu eriväriseksi.

"Pyrimme tekemään kaiken itse, myös kastikkeet ja hillot."

Darja Titova

Kahvilassa työskentelevä Annika Tuomi kertoo, että viihtyisä ympäristö on suosittu tilausravintola esimerkiksi rippi- ja muistojuhlille.

– Lomasesonki näkyy kahvilassa, jossa on heinä- ja syyskuussa vilkasta. Silloin käy paljon turisteja sekä Suomesta että ulkomailta, Tuomi kertoo.

Lounastarjoilu lisättiin kahvilan valikoimiin juuri turistien toiveesta. Museokierroksen jälkeen moni toivoi jotakin kahvileipää tukevampaa syötävää.

Viikoittain vaihtuvalta listalta löytyy nykyisin muun muassa parsakaalikeittoa, herkkusieni-pekonikeittoa ja lohisoppaa, joka on asiakkaiden kestosuosikki.

– Turistit tykkäävät maistella perinteisiä ruokia ja suosittelemme heille mielellämme myös esimerkiksi pannukakkua. Se sopii muutenkin tänne vanhaan tunnelmaan, Tuomi sanoo.

Paikallisia käy asiakkaina säännöllisesti, mutta pikemminkin kahvipaussin kuin lounaan perässä. Kesäinen ruokatauko perinteisessä ympäristössä voisi kuitenkin tuoda työssä puurtajalle pienen irtioton arjesta.

Aurinkoisena päivänä lounasta voi syödä kahvilan pienellä terassilla, jossa on noin kahdeksan asiakaspaikkaa. Samalla lounastaja voi ihailla käsityöläismuseon sisäänkäynnin rakennuksia ja nuuskia museosta kantautuvaa tervan tuoksua. Ajatukset siirtyvät menneisyyteen ja vanhaan Turkuun.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Alun perin talo rakennettiin työväelle asunnoiksi. Kahvilatoiminta alkoi vuonna 1974. Neljäkymmentä vuotta myöhemmin kahvilanpito siirtyi EnkeliGroup Oy:lle, joka vastaa myös muun muassa Turun Konserttitalon tilausravintolasta.

Kahvila on auki joka päivä kesällä noudatellen Luostarinmäen käsityöläismuseon sesonkia. Samasta syystä Enkelin kisällin ovet aukeavat kesäkauden lisäksi myös joulun ja pääsiäisen aikaan.

Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.

Lue myös:

Vaakahuoneen paviljonki luottaa saaristolaispöytään

Kellariravintola viettää 30-vuotisjuhlavuotta

Vietnamilaisia makuja lounaalla

Keittolounas tropiikin siimeksessä

Pannukakku taipuu lounaaksi

Kotiruokaa linja-autoaseman kupeessa

Göranin lounaassa maistuu saaristo

Salaattiasema tarjoaa terveellistä ja täyttävää pikaruokaa

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Upseerikerholla lounastavat muutkin kuin upseerit

Kotoisaa lounasta Pullapuodista

Pop up -lounasta Dominosta

Reilua kotiruokaa ja hyvää palvelua

Isältä tyttärelle

Lounashetki turkkilaisilla herkuilla

Gaggui Kaffelasta saa nyt lounasta

Pala saaristoa keskellä Turkua

Herkkuja ja herkullista lounasta

Kahvila Enkelin kisälli

Vartiovuorenkatu 2, Turku.

Lounas ti–la kello 12–14.

Kahvila on avoinna kesällä joka päivä kello 10–18.

Lounaan hinta on 8,50 euroa. Lounas sisältää päivän keiton lisäksi salaatin, talon leivän, kahvin tai teen ja pienen jälkiruuan.