Lounaspaikka: Vaakahuoneen paviljonki luottaa saaristolaispöytään
– Sitten vuonna 1996 Turussa järjestettiin Tall Ship Races ja ajattelin, että nyt muuten tulee asiakkaita! Lähdimme pakettiautolla kiertelemään ja ostimme kaikki muovituolit ja -pöydät mitä vain löysimme, naurahtaa Pentti-Oskari Kangas.
Vielä 1990-luvun lopulla, kun Vaakahuoneen paviljonki aloitteli ravintolataivaltaan, jokirantakin näytti kovin toisenlaiselta kuin nykyisin.
– Täällä oli ihan autiota ja tyhjää. Ympärillä oli vain laitapuolenkulkijoiden pahvihökkeleitä. He lämmittelivät ulkona nuotioiden vieressä ravintolan ulkopuolella. Mutta me tulimme hyvin toimeen. Kun Ukkopekalla ajoi tähän, niin he vartioivat laivaamme kun olimme muualla, ja me hoidimme heidän ruokahuoltoaan, Kangas kertoo.
Vaakahuoneen paviljonki on pikku hiljaa kasvattanut toimintaansa noista ajoista, ja nykyisin ravintolalla on jo 500 asiakaspaikkaa. Katetulla terassilla on 62 lämpölamppua, joten lämpöä riittää, vaikka kesä olisi viileämpikin. Ravintola on avoinna vain kesäkauden; huhtikuun lopulta syyskuulle.
– Vaikka syyskuussa olisi lämmintäkin, niin ihmiset alkavat siinä vaiheessa jo jäädä kotiin, Kangas tietää.
Jokiranta on myös vilkastunut huimasti parissakymmenessä vuodessa.
– Nythän tämä on ihan Turun sydän Aurajokineen ja Forum Marinumeineen, Kangas toteaa.
Hän kertoo, että he tekivät eräänä kesäisenä viikonloppuna alueella myös laskentaa siitä, kuinka paljon ravintolan ohi kävelee ihmisiä.
– Laitoimme laskurin tuohon ulkopuolelle, ja kolmen päivän aikana tästä kulki 20 000 ihmistä ohi!
Lounasta Vaakahuoneen paviljongissa on tarjottu noin 15 vuoden ajan. Lounastarjonta on haluttu pitää vuodesta toiseen samanlaisena.
"Joka päivä teemme itse saaristolaisleipää. Se on isoäitini resepti."
– Olemme aito ja vanhanaikainen, Kangas kuvaa.
Parhaiten Vaakahuoneen ruoka tunnetaan varmasti kalapöydästään, jossa tarjolla on joka päivä savustettua lohta sekä erikoisempiakin kaloja.
Kalaa savustetaan ravintolalle Kankaan muissa yrityksissä, Herrankukkarossa sekä Loistokarilla. Lisäksi ravintola tekee yhteistyötä mynälahtelaisen Toivosen perheen kanssa, jolta ravintolaan tulee saaliin mukaan lähivesien villikalaa, esimerkiksi suutaria, ahventa ja särkeä. Tarjolla on usein myös silakkaa ja silloin tällöin esimerkiksi lahnaa ja norssia.
Kalapöydän lisäksi lounaalla on tarjolla aina caesarsalaattipöytä sekä lämminruoka.
– Ja joka päivä teemme itse saaristolaisleipää. Se on isoäitini resepti, Lyökistä, Uudenkaupungin ulkosaaristosta. Sen kanssa tarjoamme myös omaa keksintöämme tyrnivoita, Kangas kertoo.
Haastattelupäivänä tarjolla oli muun muassa lihapullia ja salaattipöydässä vihersalaattien lisäksi esimerkiksi kanacaesarsalaattia sekä lohisalaattia. Lounaan parasta antia oli kuitenkin kalapöytä, josta haastattelupäivänä löytyi paitsi savulohta, myös muun muassa silakkaa sekä savustettuna että kirsikoilla höystettynä. Kangas kertoo, että he haluavatkin tarjota tällaisia uusia makuelämyksiä ihmisille – kirsikoilla höystettyjä silakoita kun ei ihan joka ravintolasta saa.
– Marinoimme ja maustamme silakat itse muun muassa mustikalla, raparperillä, puolukalla, kirsikoilla ja tyrnillä. Näin meren vilja yhdistyy metsän ja pellon viljaan, Kangas kuvaa.
Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.
Lue myös:
Kellariravintola viettää 30-vuotisjuhlavuotta
Vietnamilaisia makuja lounaalla
Keittolounas tropiikin siimeksessä
Kotiruokaa linja-autoaseman kupeessa
Göranin lounaassa maistuu saaristo
Salaattiasema tarjoaa terveellistä ja täyttävää pikaruokaa
Upseerikerholla lounastavat muutkin kuin upseerit
Kotoisaa lounasta Pullapuodista
Reilua kotiruokaa ja hyvää palvelua
Lounashetki turkkilaisilla herkuilla
Gaggui Kaffelasta saa nyt lounasta
Pala saaristoa keskellä Turkua
Herkkuja ja herkullista lounasta
Vaakahuoneen paviljonki
Linnankatu 40, Turku.
Lounas ma–su kello 11–16.
Ma–pe caesarbuffet 9,90 euroa, salaatti- ja lämminruokabuffet 12,80 euroa, salaatti-, kala- ja lämminbuffet 14,80 euroa.
La–su koko buffet 18,80 euroa.