Harvinaisen kuiva kausi piinaa Varsinais-Suomea: Masku pyytääjo säästämään vettä
Paikoin jo kuukauden jatkunut sateeton kausi piinaa Varsinais-Suomea. Oripäässä vesimittariin jäi viimeksi mitattavaa toukokuun 5. toukokuuta. Maskussa tilanne ei ole juuri parempi: pienet kuurot eivät ole helpotusta tuoneet.
– Toivomme, että Maskun veden jakelualueella asuvat hillitsevät veden kulutusta. Autojen pesu ja pensaiden kastelu on nyt syytä lopettaa, Maskun vesihuolto oy:n toimitusjohtaja Kimmo Thessler vetoaa.
Masku saa korvaavaa vettä Naantalista, joten virallisia vedenkäyttörajoitteita ei ole vielä asetettu, mutta Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, ettei seuraavien kolmen viikon ennusteesta löydy suuria sateita.
– Pohjavesien pinta laskee koko ajan, ja vesitorni tyhjenee päivän aikana, mutta vielä se täyttyy öisin, Thessler kertoo.
Oripäässä kunnan omalla vedenottamolla ollaan vedenottoluvan ylärajoilla.
– Veden kulutus on erittäin korkeaa ja verkoston latvoilla veden paineet alkavat jo pienetä. Muuten olemme vielä pärjänneet, Oripään kunnanjohtaja Pekka Paju kertoo.
"Toimitamme niin paljon kuin putket kestävät. Mahdolliset rajoitukset ovat kuntien asia, meiltä ei vesi lopu."
Aki Artimo
Toimitusjohtaja, Turun Seudun Vesi
Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelun meteorologi Niina Niinimäki kertoo, että kuukauden poutajakso toukokuussa on harvinainen ilmiö.
– Ensi viikolla on mahdollista, että tulee jonkinlainen sade, mutta kunnon sadealueita ei näyttäisi ainakaan kolmeen viikkoon olevan tulossa.
Paraisten keskustaajaman veden toimittaa Turun Seudun Vesi (TSV), mutta saarillakaan ei vielä ole merkkejä vesipulasta.
Marttilassa viime tiistaina asetetut vedenkäyttörajoitukset ovat edelleen voimassa.
– Vedenottamon vesipumppujen toimintaa on saatu parannettua, joten vesitilanteemme on viime viikkoa parempi. Rajoitukset ovat kuitenkin ennallaan, koska sadetta ei ole saatu, tekninen johtaja Kirsi Halkola kertoo.
Vesihuoltoteknikko Tuomas Salmi kertoo, että veden kulutus on suurta myös Ruskolla, ja toivoo asukkaiden käyttävän järkeä veden käytössä.
– Iltaisin vettä menee viidenneksen tavallista enemmän kun ihmiset kastelevat nurmikkojaan ja kukkiaan. Seuraamme tilannetta tehostetusti, mutta varsinaisia rajoituksia emme vielä aseta.
Aurajoen pinnan alhaisin 1. kesäkuuta tehty mittaus tehtiin viime perjantaina. Joen pinnan korkeutta on mitattu 1940-luvulta lähtien.
– Jokivesien tilanne on erittäin poikkeuksellinen. Hellejakson aikana myös järvien veden pinta laski 5–10 milliä vuorokaudessa, Varsinais-Suomen Ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Juha-Pekka Triipponen sanoo.
TSV tuottaa tekopohjavettä jäsenkuntiensa tarpeisiin tavallisesti noin 62 000 kuutiota vuorokaudessa. Toimitusjohtaja Aki Artimo kertoo, että tällä hetkellä vuorokausituotanto ylittää 70 000 kuutiota.
– Imeytysmäärää Virttaankankaalle on nostettu, ja imeytämme enemmän kuin otamme. Toimimme tiukasti lupaehtojemme puitteissa.
Vesiyhtiölle lisääntyvä vedenkulutus tarkoittaa parantuvaa taloudellista tulosta.
– Toimitamme niin paljon kuin putket kestävät. Mahdolliset rajoitukset ovat kuntien asia, meiltä ei vesi lopu.
TAUSTA
Kuivia viikkoja
Turussa satoi viimeksi 17. toukokuuta. Ukkoskuuro jätti Artukaisten mittauspisteeseen 2,8 mm.
Sama kuuro on viimeisin sade Salossa, jonne 17. toukokuuta saatiin 5 mm.
Kaarinan Yltöisissä 17. toukokuuta mitattiin 16,6 milliä.
Oripään mittauspisteelle ei ole satanut toukokuun 5. päivän jälkeen lainkaan.
Toukokuun keskimääräisestä 37,5 millin lukemasta jäätiin koko maakunnassa kauas.
Lähde: Ilmatieteen laitos