Uutiset

Pääministeri Sipilä: Maakunnat ovat valmistautuneet hyvin sote-uudistukseen – valtionjohdon väritaulukko paljastaa edistyksen

MIA YLI-SUUTARI
Maakuntien liikennevalot. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on tyytyväinen, että maakunnat ovat valmisteluissaan pitkällä. Kaikki ovat työn touhussa, mikään maakunta ei ole punaisella. Vihreitä ruutuja näkyy kiitettävän paljon, etenkin Pirkanmaalla ja Pohjois-Savossa.
Maakuntien liikennevalot. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on tyytyväinen, että maakunnat ovat valmisteluissaan pitkällä. Kaikki ovat työn touhussa, mikään maakunta ei ole punaisella. Vihreitä ruutuja näkyy kiitettävän paljon, etenkin Pirkanmaalla ja Pohjois-Savossa.

Maakuntien valmiusaste sote- ja maakuntauudistukseen on noussut huimasti vuoden lisäajan ansiosta, arvioi pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä (kesk) Lännen Medialle.

– Valmiusaste maakunnissa on erittäin korkea. Tästä on aika vähän puhuttu, sanoo Sipilä.

Valmiusastetta mitataan taulukolla, jossa eri hankkeet on määritelty liikennevalojen värien avulla. Tuorein versio kertoo, että yksikään maakunta ei ole enää punaisella.

– Valtaosa on vihreätä tai keltaista. Oranssia on hyvin vähän.

Parhaiten savottansa ovat hoitaneet Etelä- ja Pohjois-Karjala, Pirkanmaa sekä Pohjois-Savo. Hännänhuippuna on Lappi.

Sote-uudistuksen valinnanvapaus on aiheuttanut paljon närää. Sipilä huomauttaa, että se on jo pakottanut maakunnat ajattelemaan asiakaskeskeisesti, mikä on uudistuksen yksi lähtökohta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sote- ja maakuntauudistuksen eteneminen on ollut viime päivät myrskynsilmässä. Uudistusta ja sen mukana hallitusta on kaadettu liki päivittäin.

– Tiistaina hallitukselle tuli täyteen kolme vuotta. Tässä sitä vain sinnitellään, Sipilä sanoo.

Uudistuksen rankka arvostelu ei näytä hetkauttavan pääministeriä. Hänen uskonsa soteen on vahva.

– Äänestäjät odottavat, että poliitikot pystyvät ratkaisemaan hankaliakin asioita. Viesti kaikista maakunnista on, että viekää uudistus maaliin, kunhan pääsette tämän kuplassa olevan kohinan yli.

Perustuslakivaliokunnan lausuntoa odotetaan ulos lähipäivinä. Hallitus antaa siihen sen jälkeen oman vastineensa.

Sipilä suhtautuu odotukseen maltillisesti.

– Ajattelen, että tyypillisesti valiokunnan käsittelyssä tulee esille kohtia, joita pitää korjata. Näin sitten teemme.

– Lisäksi luotan asiantuntijoihin, joiden lausuman mukaan tulossa on vihreää tai vähintäänkin keltaista valoa uudistukselle, hän lisää.

Papereiden vuotoa perustuslakivaliokunnasta pääministeri pitää vakavana.

– Jos julkisuuteen valuu keskeneräistä tietoa, niin totta kai se vaikeuttaa valiokunnan työskentelyä. Perustuslakivaliokunnan pitää pystyä tekemään päätöksiä asiantuntijoita kuullen. Asioita ei saa politisoida.

Sipilä korostaa vaitiolovelvollisuuden tärkeyttä uudessa tiedusteluvaliokunnassa, kun sellainen aikanaan perustetaan.

– Sen jäsenet kuulevat erittäin arkaluontoisia tietoja. Jos vuotoja aletaan pitää normaaleina, niin ei se kovin hyvää lupaa. Ryhtiliikettä tarvitaan.

Keskustan rivit ovat suorat, mutta entä hallituskumppani kokoomus? Sieltä on liuennut kolme edustajaa sotea karkuun.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Minulla on täysi luottamus puheenjohtaja Petteri Orpoon (kok) ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokiseen (kok), jotka ovat vakuuttaneet, että hanke viedään yhdessä maaliin.

Sipilä kertoo yllättyneensä, miten paljon populismia ilmenee politiikassa. Sitä on ollut liikkeellä varsinkin soten ympärillä. Hän antaa esimerkin.

– On väitetty, ettei sotesta ole tehty arviointivaikutuksia. Niitä on tehty yli sata sivua. Edelleen on heitetty, ettei maakuntien rahoituksesta ole tehty selvityksiä. Niitä on tehty 21. Kannattaisi miettiä. Vastaukset löytyvät sote-pumaskasta, jos viitsisi vain lukea.

Seuraavaa hallituspohjaa Sipilä ei ennakoi.

– Olemme avoimia kaikille ratkaisuille. Jos ja kun keskusta on mukana, niin uudistuskyvyn pitää säilyä. Pysähtyneisyyteen ei ole varaa.

Kulunut hallituskausi ei ole ollut helppo, eikä ole seuraavakaan.

– Työelämän uudistamista on jatkettava. On aloitettava sosiaaliturvan uudistus. Erityisen tärkeää on parantaa osatyökykyisten pääsyä työelämään.

Pääministeri linjaa, että seuraavan hallituksen pitäisi luoda sellainen reitti vaalikausien yli, että työllisyysaste nousisi lähelle 80 prosenttia.

– Työllisyysaste saadaan nyt 72 prosenttiin. Realistinen tavoite on, että seuraavalla hallituskaudella päästään 75 prosenttiin.

Sipilä huomauttaa, että kun hallitus aloitti, niin Suomi oli kuilun partaalla.

 Tehdyt uudistukset ovat myös vaatineet veronsa. Puolueen kannatus laahaa gallupeissa. Pääministeri peräänkuuluttaa niissäkin malttia.

– Kun aloitin, olimme neljäntenä, mutta nousimme viime vaaleissa suurimmaksi puolueeksi. Aikanaan Esko Ahon loppukaudella kannatus alkoi 14 prosentilla, mutta vaaleissa tulos oli keskustalle 19,9 prosenttia. Nousu tapahtui kolmessa kuukaudessa, hän muistuttaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Keskusta kokoontuu ensi viikolla Sotkamoon puoluekokoukseen. Sipilä on ehdolla johtoon neljännelle kaksivuotiselle kaudelle.

– Hyvänen aika. Olenko ollut niin kauan?

Sipilä pitää suurimpana saavutuksena sitä, että työllisyys ja talous on saatu aivan toiselle tolalle kuin mitä ne olivat kolme vuotta sitten.

– Meillä on kova maaperä, kun talous on pantu kuntoon. Kaikissa maakunnissa odotusnäkymät ovat myönteisiä.

Toinen saavutus on puolueen yhtenäisyys.

– Väki on ollut takanani ja antanut palautetta. Se on auttanut jaksamaan, kun on viety eteenpäin suuria uudistuksia.

Entä Paavo Väyrynen?

– Ei ole horjuttanut yhtenäisyyttä.

Sipilällä on tukkimiehen kirjanpito, jonka mukaan edetään. Tulos tai ulos -lupaus näyttää vihreää.

– Siinä on seitsemän kohtaa. Jos yli puolet on vihreällä, niin olen valmis jatkamaan.

Yksi punainen täplä tuli presidentin vaaleista. Loput Sipilä paljastaa kokouksessa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (2)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Suomi on palautettava oikeusvaltioksi
Turun Sanomat — journalismin johtotähti
Poliittinen peluri J. Sipilä:

"Perustuslakivaliokunnan pitää pystyä tekemään päätöksiä asiantuntijoita kuullen. Asioita ei saa politisoida."


"Maakunnat" ovat sekä perustuslain että valtiosopimuksen, Suomen lain ja niihin sitovasti kiinnitettyyn kuntien itsehallinnon suojan, rahoitusperiaatteen vastaisia törkeästi.

Maallikkojen perustuslakivaliokuntaa "asiantuntijana" harhaan johtanut lakikompleksin kokonaisuuden virkavastuulla kirjoittanut henkilö ei ole toiminut asemaansa nähden valtiosääntöoikeudellisesti pätevästi. Vain poliittisesti: ei perustuslain, ei Suomen lain, eikä valtiosopimuksen, eikä rahoitusperiaatteen mukaisesti, vaan kaikkien näiden vastaisesti.

Perustuslain vastaiseksi tavalliseksi laiksi runnomalla kirjoittanut henkilö tuli varta vasten 2015 lehmänkauppojen syksynä sosiaali- ja terveysministeriöön ja on antanut lausuntojaan kirjoittamistaan lakikokonaisuuden osista ja kokonaisuudesta.

Perustuslakivaliokunnan harhautettuuttaan — ko. virkavastuulla toimiva henkilö siirtyi runnomalla toimeenpanemaan lakikokonaisuutta valtiovarainministeriöön, vaikka perustuslain vastaisuuden käsittely ja perustuslain vastaisen lakien skandaalimainen äänestys on eduskunnan puhemiehistön työjärjestyksessä odottamassa.

Perustuslain 121.1 §:n Suomen kuntien asukkaiden itsehallinnon vastaisen ja Euroopan paikallisen itsehallinnon peruskirjan, valtiosopimuksen, kuntien itsehallinnon suojan vastaisesti toimivat Turun Sanomien jutussa ja taulukossa mainittujen maakuntien virkamiehet ja puoluepoliitikot toimivat perustuslain 121.1 §:n kuntien itsehallinnollisten asukkaiden vastaisesti.

Tästä Euroopan skandaalimaisesta laittomuudesta on todiste Turun Sanomien ansiokkaasti julkisuuteen tuoma juttu.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
simo
näin
Sipilä vaihtoon ja heti. Tuhoaa Suomen pala palalta.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.