Kokoomus haluaa vastikkeellisen yleistuen – passiivisuus leikkaisi tukea jopa 40 prosenttia
Kokoomus haluaa uudistaa sosiaaliturvaa niin, että keskeisiä tukimuotoja yhdistettäisiin vastikkeelliseksi yleistueksi. Kokoomuksen mallissa toimeentulotuki, työmarkkinatuki, peruspäiväraha ja yleinen asumistuki korvautuisivat yleistuella, jonka saaminen edellyttäisi aktiivista työnhakua sekä osallistumista työllistymistä edistäviin palveluihin. Näitä palveluita pitäisi kokoomuksen mukaan kehittää.
Osallistumisvelvoitteiden laiminlyönti johtaisi tuen leikkaantumiseen kuukaudeksi kerrallaan 20 prosenttia, ja jos työtön olisi täysin passiivinen, tuki voisi leikkautua hetkellisesti jopa 40 prosenttia.
Vastaavasti yleistukeen voitaisiin kokoomuksen mukaan rakentaa kannustavuuselementti, joka kannustaisi ensimmäisten työtuntien tekemiseen.
Yleistuki muodostuisi perustasosta ja sen päälle maksettavasta yksilöllisestä lisästä, johon vaikuttaisivat esimerkiksi asuinpaikka, lasten lukumäärä ja yksinhuoltajuus. Tuen lähtötaso olisi siis yksilöllinen.
Kuten kokoomus jo aiemmin keväällä kertoi, se on hakenut vaikutteita malliinsa Britanniassa käytössä olevasta Universal Credit -sosiaaliturvamallista. Keskeinen lähtökohta kokoomuksen uudistussuunnitelmissa on se, että sosiaaliturvauudistuksen pitää vähentää kannustinloukkuja ja kannustaa työn tekemiseen ja yrittäjyyteen.
Yleistuki laskisi tasaisesti työtulojen noustessa ennakoitavalla tavalla ja niin, ettei tuensaajan tarvitsisi pelätä, että työkeikan vastaanottaminen aiheuttaisi tukiin katkoksia tai vaatisi työlästä raportointia.
Riippumatta tuen lähtötasosta tuki vähenisi ja verotus kiristyisi niin, että esimerkiksi jokaisesta tienatusta eurosta jäisi noin kolmannes tuensaajalle itselleen.
Vaikeammin työllistyville, kuten pitkäaikaistyöttömille tai osatyökykyisille, kokoomus rakentaisi osallistumistuloksi nimeämänsä sosiaaliturvamuodon, jonka taso ja toimintaperiaate muistuttaisivat yleistukea. Tuen saamisen ehtona olevat velvoitteet olisivat kuitenkin erilaiset. Lisäksi tämän tuen edellytyksenä olevat velvoitteet määräytyisivät yksilöllisesti.
Osallistumisvelvoitteen voisi täyttää myös kevyemmillä toimilla, kuten vapaaehtoistyöllä.
Osallistumistulon piiriin siirryttäisiin työttömyyden kestäessä yli vuoden.
Kokoomus lähtee sosiaaliturvauudistuksen mallissaan siitä, että perusturvan yleinen, suhteellisen korkea pohjoismainen taso pysyisi. Puolueen mukaan mallin staattiset kustannukset voisivat kasvaa lyhyellä aikavälillä, jos dynaamisten vaikutusten arvioidaan pidemmällä aikavälillä kutistavan kestävyysvajetta.
– Vastikkeellisuus mahdollistaa sosiaaliturvan säilyttämisen hyvällä pohjoismaisella tasolla ilman, että työnteon kannustimet merkittävästi vähenisivät, kokoomuksen paperissa linjataan.
Kokoomuksen sosiaaliturvamallin laatimisesta ovat vastanneet kansanedustajat Arto Satonen ja Juhana Vartiainen.