Uutiset

Macron varoitti kauppasodasta – Yhdysvallat torjui EU:n vaatimukset terästullipoikkeuksesta

PHILIPPE WOJAZER
Presidentti Emmanuel Macron.
Presidentti Emmanuel Macron.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron peräsi keskiviikkona neuvotteluja Maailman kauppajärjestö WTO:n uudistamisesta, mutta varoitti samalla kauppasodan tuhoisista seurauksista.

– Kauppasodassa häviävät kaikki. Teollisuus, maanviljelijät ja kuluttajat, Macron sanoi teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD:n ministerikokouksessa.

EU on lobannut viikkojen ajan sen puolesta, että Yhdysvallat antaisi sille pysyvän poikkeuksen presidentti Donald Trumpin määräämistä teräs- ja alumiinitulleista.

Työ näytti jäävän tuloksettomaksi ja Yhdysvaltojen kauppaministeri Wilbur Ross torjui Pariisissa EU:n vaatimukset, kertoi Financial Times.

– Tullit eivät estä neuvotteluja. Kiina on mielenkiintoinen osoitus. He maksavat tullit, jotka astuivat voimaan maaliskuussa, eivätkä ole käyttäneet niitä tekosyynä olemaan neuvottelematta. Vain EU väittää, ettei se voi neuvotella, jos tullit ovat voimassa, Ross moitti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rossin mukaan hyödyt Yhdysvaltojen taloudelle ovat olleet suuremmat kuin ne haitat, joita tullit ovat aiheuttaneet tietyille aloille.

EU:n saama tilapäinen poikkeusjärjestely on päättymässä ja tullit astumassa voimaan perjantaina.

Macronin mukaan tilanteeseen on löydettävä yhteinen ratkaisu, jolle voidaan luoda puitteet vain uudistetun WTO:n kautta. Uudistushanke tulisi Macronin mukaan panna käyntiin ennen marraskuun G20-huippukokousta yhdessä EU:n, Yhdysvaltojen, Kiinan ja Japanin kanssa.

Ministerikokouksessa kävi kuitenkin selväksi, etteivät Yhdysvallat ja EU ole lähenemässä toisiaan. Yhdysvallat kieltäytyi hyväksymästä kokouksen loppulausuntoa. Ranskalaislähteen mukaan amerikkalaiset torppasivat lausunnon, koska siinä tuomittiin protektionismi ja varoitettiin ilmastonmuutoksesta.

Kiinalaistuotteille uusia tulleja

Valkoinen talo kertoi aiemmin määräävänsä kiinalaisille tuotteille uusia 25 prosentin tuontitulleja 50 miljardia dollarin edestä. Guardianin mukaan tullimaksut koskisivat kiinalaisia tuotteita, jotka sisältävät "teollisesti merkittävää teknologiaa".

Kiina vastasi arvostelemalla amerikkalaisen politiikan epäjohdonmukaisuutta.

– Kansainvälisissä suhteissa jokainen äkillinen takinkäännös ja sanojen syöminen heikentää ja tuhlaa maan uskottavuutta, sanoi ulkoministerin tiedottaja Hua Chunying.

Hän kehotti Yhdysvaltoja kunnioittamaan Washingtonin ja Pekingin välille syntynyttä sopua kauppasodan ja tullien jäädyttämisestä.

– Me Kiinassa emme halua sotia, mutta emme pelkää kauppasodassa taistelua, Hua sanoi.

Kauppaministeri Ross oli Pariisin jälkeen jatkamassa matkaansa Pekingiin.