Hölöttäjät tuppisuita suositumpia Suomessakin – tutkittu lapsilla ja upseeriksi opiskelevilla
Helsingin yliopistossa tehdyn väitöstutkimuksen mukaan ulospäin suuntautuneet ja puheliaat ihmiset ovat hiljaisia ja syrjään vetäytyviä suosituimpia myös suomalaisessa kulttuurissa.
Ilmiö havaittiin sekä 7-8-vuotiailla lapsilla että upseeriksi koulutettavilla eli kadeteilla.
– Se havaittiin suomalaisilla lapsilla ja aikuisilla riippumatta sosiaalisen verkoston koosta, toteaa psykologian maisteri Ville-Juhani Ilmarinen väitöstiedotteessaan.
Yhteys ulospäin suuntautuneisuuden ja vertaissuosion välillä on todettu jo aiemmissa yksilön persoonallisuuden ominaisuuksien ja sosiaalisten verkostojen välisten yhteyksien tutkimuksissa . Ilmarinen havaitsi sen pätevän myös Suomessa, jota pidetään monia muita kulttuureja sulkeutuneempana.
Tutkimuksessa oli mukana 760 alakouluikäistä ja 80 kadettia. Lapsilla ekstroversio-arviot perustuivat vanhempien näkemykseen ja kadeteilla heidän itsensä tekemiin persoonallisuusarvioihin.
Vertaissuosiota eli henkilön keskeisyyttä vertaisverkostossa mitattiin niin sanotulla sosiometrillä. Arviot perustuivat muiden verkoston jäsenten anonyymeihin näkemyksiin kustakin koehenkilöstä – lapsilla luokkakavereiden antamiin kaverinimeämisiin ja kadeteilla arvioihin kunkin joukkuekaverin seuran viihdyttävyydestä ja miellyttävyydestä.
Tutkimuksessa havaitut yhteydet ulospäin suuntautuneisuuden eli ekstroversion ja vertaissuosion välillä ilmensivät sekä ekstroverttien suosiota että introverttien matalaa suosiota. Yhteys ei selittynyt sillä, että molemmat ryhmät suosisivat omanlaisiaan. Suurin osa yksilöistä sijoittuu asteikossa keskivaiheille.