Uutiset

Putin ja Abe haluavat selvittää Kuriilien aluekiistan "oman sukupolvensa elinaikana"

GRIGORY DUKOR
Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Japanin pääministeri Shinzo Abe Moskovassa 26. toukokuuta.
Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Japanin pääministeri Shinzo Abe Moskovassa 26. toukokuuta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Japanin pääministeri Shinzo Abe lupasivat lauantaina, että maat yrittävät saada aikaiseksi sopimuksen ja selvittää Kuriilien aluekiistan. Putin ja Abe tapasivat Moskovassa.

Kuriilit jäivät Neuvostoliiton hallintaan toisen maailmasodan päättyessä. Japanin mukaan Kuriilien eteläiset saaret kuuluvat sille.

Aluekiistan takia Japani ja Venäjä eivät ole allekirjoittaneet muodollista rauhansopimusta toisen maailmansodan päätyttyä, mikä on hidastanut muun muassa maiden kauppasuhteiden kehittymistä.

– Uskomme, että on tärkeää jatkaa kärsivällisesti sellaisen ratkaisun etsimistä, joka tyydyttäisi sekä Venäjää että Japania ja jonka molempien kansalaiset voisivat hyväksyä, Putin sanoi tiedotustilaisuudessa.

– Ratkaisun löytyminen ei ole helppoa, mutta haluaisimme saattaa tämän asian loppuun oman sukupolvemme elinaikana, Abe kommentoi.

Abe lisäsi Japanin olevan kiitollinen Venäjälle, joka sallii japanilaisten vierailla Kuriileille haudattujen sukulaisten haudoilla.

Aiemmin Abe sanoi, että hän toivoo uutta läpimurtoa aluekiistassa. Japani on varonut aluekiistan vuoksi kritisoimasta Venäjää esimerkiksi sen roolista Syyriassa.

Putin ja Abe keskustelivat myös Pohjois-Korean tilanteesta. Putinin mukaan osapuolten tulisi säilyttää itsehillintänsä.

– Tärkeintä on, että Pohjois-Korea suorittaa kokonaisvaltaisen ja peruuttamattoman ydinaseriisunnan, Abe sanoi.