Uutiset

Jengipomon kerrotaan saaneen tietoa Vuosaaren palkkamurhan onnistumisesta – poliisi sai samoihin aikoihin vihjepuhelun

TIMO JAAKONAHO

Keskusrikospoliisi on tutkinut kevään aikana ex-jengipomo Keijo Vilhusen osuutta Vuosaaren vuoden 2003 palkkamurhaan. Tutkinnassa on selvitetty muun muassa sitä, kuka soitti palkkamurhan jälkeen vihjepuhelun, jossa kertoi haluavansa tehdä ilmiannon poliisille. Tallenne puhelusta on vain muutaman sekunnin mittainen.

STT:n tietojen mukaan Krp:lle on kerrottu uusissa kuulusteluissa, että vihjepuhelun aikoihin silloinen jengipomo Vilhunen olisi saanut tietoa murhan toteutumisesta Ravintola Sikarihuoneella Helsingissä. Vihjepuhelu on soitettu ravintolan lähistöltä niin sanotun Ruttopuiston eli Vanhan kirkkopuiston kupeesta.

Vuosaaressa murhattiin ruotsinturkkilainen Volkan Ünsal, joka oli kähveltänyt kaveriltaan rahaa Arlandan lentokentän vuoden 2002 rahakuljetusryöstön saaliista, päässyt todistajansuojeluohjelmaan ja irrottautunut siitä. Murhasta tuomittiin aikanaan kolme suomalaisrikollista ja murhan ruotsalainen tilaaja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tutkinnanjohtaja Esa Virtasen mukaan poliisi tutkii yhä, kuka vihjepuhelun soittaja on.

– Kyllä tiettyjä ajatuksia on, mutta sitä ei voi sanoa vielä varmaksi.

Vihjepuhelusta ei löydy mainintaa alkuperäisestä esitutkinnasta, minkä syytä Krp Virtasen mukaan niin ikään tutkii.

STT:n tietojen mukaan murhatutkinnassa poliisille ovat avautuneet muun muassa teosta tuomitut Raimo Andersson ja Jani Leinonen. Andersson kuului Vilhusen tavoin Me Olemme Rikollisten Eliittiä -järjestöön ja Leinonen sitä lähellä olleeseen Natural Born Killers -liivijengiin. Myöhemmin jengit ovat yhdistyneet Rogues Galleryn kanssa United Brotherhoodiksi.

Krp:lle on kerrottu, että Vilhunen olisi osallistunut palkkamurhan järjestelyihin. Tammikuussa Vilhunen viestitti STT:lle asianajajansa Markku Fredmanin välityksellä, että kyse on perättömästä ilmiannosta.

– Jo Juice Leskinen ilmiannettiin aikanaan perättömästi, Fredman sanoi päämiehensä puolesta ja viittasi lähes 30 vuoden takaiseen perättömään ilmiantoon törkeästä huumerikoksesta.

Muusikko Leskisen ilmiantoi aikanaan perättömästi Ünsalin murhasta tuomittu Andersson, silloinen Jaatinen. Ilmiannon tarkoituksena oli muuttaa huumerikosten näyttökynnystä, jotta esimerkiksi tekijäkumppanin ilmianto ei johtaisi automaattisesti langettavaan tuomioon.

Andersson tapettiin kotiinsa viime huhtikuussa. Poliisi on tutkinut tekoa tappona.

Poliisin puhelinkuuntelussa ollut Leinonen kytki jo pian Ünsalin murhan jälkeen puhelimessa Keijo-nimisen miehen murha-asunnon kalusteiden katoamiseen. Päävuokralaisena murha-asunnossa oli Saaraksi kutsuttu nainen, jonka kanssa Helsingin huumepoliisin silloisella päälliköllä Jari Aarniolla on ollut käräjätuomion mukaan seksisuhde virka-ajalla.

STT:n tietojen mukaan viranomaisille on kerrottu väitteitä, jotka liittävät sekä Vilhusen että Aarnion murha-asunnon alivuokraamiseen. Aarnio on kiistänyt STT:lle liittyvänsä asunnon alivuokraamiseen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Sen verran voin sanoa, että minua ei tietystikään ole tarvittu näihin prosesseihin, kun kaikki osapuolet tuntevat toisensa, Aarnio sanoi tammikuussa.

Poliisirikoksista ei ole avattu esitutkintaa, vaan ne ovat yhä selvittelyn tasolla.

Jos poliisi olisi tiennyt murhasta etukäteen ja jättänyt sen estämättä, asiasta voitaisiin nostaa syyte. Esimerkiksi poliisin tiedottajan suojelu rikossyytteiltä taas olisi vanhentunut.

Raimo Anderssonin kuolema aiheuttaa ylimääräistä päänvaivaa oikeudelle

Pitkän linjan rikollisen Raimo Anderssonin kuolema pistää oikeuden aikanaan miettimään, kuinka paljon sittemmin kuolleen miehen kertomaan voi luottaa. Andersson puhui poliisille uudessa esitutkinnassa, jossa poliisi tutkii ainakin ex-jengipomo Keijo Vilhusen osuutta ruotsinturkkilaisen Volkan Ünsalin vuoden 2003 palkkamurhaan.

Andersson kuoli henkirikoksen uhrina kotonaan Vantaan Viinikkalassa huhtikuussa.

– Joka tapauksessa hänen kertomuksensa tulee olemaan osa esitutkintapöytäkirjaa, Ünsalin murhajutun tutkinnanjohtaja Esa Virtanen keskusrikospoliisista sanoo STT:lle.

Anderssonin taposta epäiltynä on vangittu alamaailmassa Metsuri-lempinimellä tunnettu Veli Matti Huohvanainen. Syksyllä 1999 Huohvanainen surmasi ampuma-aseella kaksi miestä Vantaan Viestitiellä liikehuoneistossa ja vielä myöhemmin pakomatkan aikana Hauholla pistimellä ruotsalaismiehen.

Vantaan käräjäoikeus on vanginnut Huohvanaisen epäiltynä todennäköisin syin Anderssonin taposta. STT:n tietojen mukaan Huohvanainen liikuskeli Helsingin keskustassa Anderssonin henkirikosta edeltäneenä iltapäivänä päihtyneen oloisena.

Julkisuuteen ei ole toistaiseksi tullut tietoa, että Anderssonin henkirikos liittyisi Ünsalin murhajuttuun tai ainakaan suunnitellusti myöskään Anderssonin poliisille puhumiin seikkoihin murhasta.

Volkan Ünsalin murhajutussa epäilty Vilhunen on paljastunut Helsingin huumepoliisin ex-päällikkön Jari Aarnion tietolähteeksi ja yhteistyökumppaniksi. Vilhunen ehti olla paljastumisensa jälkeen myös pitkään vapaalla ennen nykyistä tutkintavankeutta.

Vilhusen paljastumisen jälkeen alamaailmassa on taitettu peistä siitä, saako edes ilmiantajan eli "vasikan" tekemistä rikoksista puhua poliisille missään olosuhteissa. Erilaisia näkemyksiä on esitetty myös siitä, olisiko Ünsalin murhasta tuomittu Andersson tai Jani Leinonen saanut auttaa poliisia Ünsal-jutun uudessa tutkinnassa.

Krp:n tutkinnanjohtaja Virtanen arvioi STT:lle, että Ünsalin murhajutun tutkinta tuskin valmistuu ennen ensi syksyä. Krp aikoo vielä sekä kuulustella juttuun uusia henkilöitä että tehdä uusia kuulusteluja jo kuulustelluille.