Talous

Trump vahvisti: Kiinalainen telejätti ZTE jatkaa toimintaansa

CHIP SOMODEVILLA
Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin senaatin kuultavana ZTE-yhtiöön liittyvässä istunnossa Washingtonissa 22. toukokuuta.
Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin senaatin kuultavana ZTE-yhtiöön liittyvässä istunnossa Washingtonissa 22. toukokuuta.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan kiinalainen telejätti ZTE pystyy jatkamaan toimintaansa.

ZTE on ollut ongelmissa Trumpin hallinnon asettamien sanktioiden takia. Yhdysvaltalaismedia uutisoi kuitenkin perjantaina lähdetietojensa pohjalta, että Trumpin hallinto olisi tehnyt sopimuksen, jonka avulla yritys pystyy jatkamaan toimintaansa. Trump vahvisti asian paikallista aikaa perjantai-illasta Twitterissä. Presidentin mukaan ZTE muun muassa maksaa Yhdysvalloille 1,3 miljardin sakon.

Washington Postin mukaan useat lainsäätäjät sekä demokraattien että republikaanien riveistä ovat vastustaneet sopimuksen tekemistä ja vaatineet, että yritystä rangaistaan kovin keinoin Yhdysvaltain lakien rikkomisesta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yhdysvallat on asettanut pakotteita yritystä kohtaan, koska yrityksen on epäilty rikkoneen Iranin ja Pohjois-Korean vastaisia talouspakotteita. WP:n mukaan myös jo Trumpin edeltäjän, Barack Obaman hallinto rankaisi yritystä pakotteiden rikkomisesta.

Trump ilmoitti aiemmin tässä kuussa haluavansa pelastaa ZTE:n. Hän kertoi tekevänsä yhteistyötä kiinalaisen virkaveljensä Xi Jinpingin kanssa telejätin auttamiseksi. ZTE oli ennen tätä ilmoittanut pysäyttäneensä keskeiset toimintansa Trumpin hallinnon asettamien sanktioiden takia. Yhtiö myös sanoi, että sanktioiden myötä kasvoi myös riski siitä, että yhtiö joutuu sulkemaan ovensa kokonaan.

Yhdysvallat asetti pakotteita yhtiölle viimeksi huhtikuussa. WP:n mukaan Xi vetosi tämän jälkeen henkilökohtaisesti Trumpiin, jotta tämä puuttuisi tilanteeseen.