Uutiset

Särkynyt sydän kuihtuu herkästi helteillä

MARJA AIRIO
 Särkynyt sydän.
Särkynyt sydän.

Kastelua riittävän paljon ja usein. Siinä Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja Katja Uskin keskeisin neuvo, miten puutarhaviljelijä selviää kuumasta ja kuivasta.

Erityisen haavoittuvaisia ovat nurmi ja nuoret kasvit, joiden juuret eivät ole ennättäneet työntyä kovin syvälle.

– Vastaistutettuja joudutaan kastelemaan useammin ja riittävästi. Mikään parin litran kastelukannu ei riitä, pitää kerralla antaa kunnolla vettä, kymmeniä litroja, Uski sanoo.

Uskin mukaan on parempi jättää kokonaan kastelematta kuin kastella silloin tällöin. Satunnainen kastelu voi houkutella kasvin itämään ja myöhemmin kuolemaan veden puutteeseen.

Paras kasteluaika on joko aamuvarhain tai iltamyöhään.

– Silloin kasvi pystyy hyödyntämään veden ennen kuin se alkaa haihtua keskipäivän paahteessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuivuudelle ja kuumuudelle alttiiden kasvien joukossa on paljon isolehtisiä ja pehmeävartisia perennakasveja ja kasveja, jotka viihtyvät kosteissa ja varjoisissa paikoissa. Muun muassa nauhukset, särkynyt sydän, auringontähti, leimukukat, lehtosinilatva ja kurjenpolvet kärsivät helteillä.

– Kuivuus ja kuumuus laittavat kasvit kukkimaan poikkeukselliseen aikaan. Nythän meillä on kohta melkein kaikki puut kukkineet, ja normaalisti menee pitkälle kesäkuun lopulle, Uski sanoo.

Koska pohjavesien pinta on laskenut, saattaa tänä kesänä joutua kastelemaan myös sellaisia kasveja, jotka aikaisemmin ovat pärjänneet ilman ihmisen apua.

Uski painottaa, että esimerkiksi alppiruusujen kohdalla pitää huolehtia kastelusta erityisen hyvin, jos haluaa kukkia myös ensi kesänä.