Uutiset

Malesialaislentokoneen pudotuksesta epäiltyjen määrä rajattu kymmeniin – venäläisen ohjusajoneuvon reitti tiedetään

Kesäkuun 23. päivänä vuonna 2014 venäläinen joukko-osasto valmistautui lähtemään sotaan Ukrainaan.

Venäjällä Kurskin kaupungin itäpuolella sijaitsee Venäjän armeijan 53. ilmatorjuntaprikaatin varuskunta. Useat sadat sotilaat ja kymmenet ajoneuvot oli lastattu pitkää moottorimarssia varten. Satojen kilometrien marssi kesti ainakin kolme päivää Venäjän rajojen sisällä ja päättyi Ukrainaan.

Saattueeseen oli kuormattu kuusi Buk-Telar-ilmatorjuntaohjusajoneuvoa. Niistä yksi jäi historiaan aiheutettuaan 298 sivullisen kuoleman, kun malesialaisen matkustajakoneen MH17:n lento Amsterdamista Kuala Lumpuriin päättyi ilmatorjuntaohjuksen tuhoamana ja alas ampumana 17. heinäkuuta 2014.

Tämän Buk-Telar-ilmatorjuntaohjusajoneuvon miehistö ja komentajat ovat nyt ne, jotka tutkijat yrittävät tunnistaa. Heitä epäillään 298 ihmisen kuolemasta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Nyt epäiltyjen määrä on rajattu muutamaan tusinaan, sanoi syyttäjä Fred Westerbecke Hollannin kansallisesta syyttäjävirastosta torstaina Bunnikissa Hollannissa.

Jo aiemmin muun muassa tutka- ja kuvalähteiden perusteella kansainvälinen JIT-tutkijaryhmä oli määritellyt sen ilmatorjuntaohjusajoneuvon, joka ampui alas MH17-lentokoneen.

Kuvista selvisi useita piirteitä, jotka olivat ainutlaatuisia tälle ajoneuvolle. Tutkijat muodostivat piirteistä tunnistettavan kuvion, "sormenjäljen", ja analysoivat kuvat ja videot kaikista Buk-Telar-ajoneuvoista.

Kun tutkijaryhmä hyödynsi venäläisten Venäjällä saattueesta kuvaamaa materiaalia, saatiin tarkkaa tietoa saattueen ja nimenomaisen Buk-Telar-ilmatorjuntaohjusajoneuvon liikkeistä.

Kyseinen ajoneuvo aloitti moottorimarssin Kurskista 23. kesäkuuta. Yli 500 kilometrin marssireitti noudatteli Ukrainan itärajaa Venäjän puolella. Tutkijat pystyivät seuraamaan reittiä aina 25.6. Millerovoon, josta on enää rajanylitys ja reilut sata kilometriä Ukrainan Luhanskiin.

Heinäkuun 17. päivä Buk-ilmatorjuntaohjus ammuttiin kyseisestä ajoneuvosta Pervomaiskin tienoilla Ukrainan Luhanskin ja Donetskin välillä. Tutkijoiden mukaan ohjuksen ampunut Buk-Telar-ajoneuvo palasi jo 18. heinäkuuta takaisin Venäjälle.

Myös Suomen Puolustusvoimat on käyttänyt venäläisiä Buk-ilmatorjuntaohjuksia. Keskusrikospoliisi toimitti Hollannille tietoa ohjuksen räjäytyskokeista vielä vuonna 2017.

Hollanti oli pyytänyt jo vuonna 2014 Suomelta virka-apua MH17-lentokoneen alasampumisen selvittämiseksi. Suomi on sittemmin tehnyt useita räjäytyskokeita Buk-ohjuksilla KRP:n johdolla.

Räjäytyskokeet aiheuttivat Suomessa sisä- ja ulkopoliittisen selkkauksen syksyllä 2016, koska niitä oli siihen asti tehty salassa jopa eduskunnalta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hollantilaiset hoputtivat Suomelta tietoja ja samalla paljastivat Suomen olevan mukana räjäytyskokeissa, mitä presidentti Sauli Niinistö joutui selittelemään. Niinistöllä oli se käsitys, että nimenomaan Hollanti halusi pitää kokeet salassa.

Räjäytyskokeissa selvisi ainakin se, että räjähdys tuli koneen ulkopuolelta, ei sisältä.

Tiedotustilaisuudessa Bunnikissa oli myös kaksi Buk-ilmatorjuntaohjuksen osaa, jotka löytyivät koneen hylyn läheltä.

Niistä kävi ilmi ohjuksen sarjanumero 9D1318869032. Ohjuksen moottori oli 9M38-tyyppinen, mihin viittaa koodi 9D131. Numero 8 viittaa ohjuksen valmistuspaikkaan, Dolgoprudnyyn Moskovaan. Seuraava numero 86 on valmistusvuosi 1986. Loppuosa 9032 on ohjusmoottorikohtainen sarjanumero.

– Ohjuksen jäänteitä löydettiin koneen hylystä, ihmisten ruumiista ja koneen putoamispaikalta, kertoi australialainen poliisikomentaja Jennifer Hurst.

JIT-tutkijaryhmä pyysi julkaisemiensa tietojen lisäksi vielä suoria havaintoja ja tietoja laukaisupäivästä esimerkiksi venäläisiltä sotilailta tai heidän omaisiltaan.

Tarkoitus on selvittää, kuka tai ketkä ampuivat ohjuksen ja kenen käskystä. Vastuukysymys saattaa lopulta ulottua presidentti Vladimir Putiniin.

Oikeudenkäynti pidettäisiin Hollannissa. Ongelma kuitenkin on, ettei Venäjä ole ymmärrettävästi ollut kovin halukas edistämään MH17:n alasampumisen tutkintaa. Se päinvastoin kiistää osallisuutensa koko asiaan. Venäjä tuskin aikoo luovuttaa myöskään sotilaitaan oikeuden eteen Hollantiin.

Venäjä kiisti jälleen torstaina uutistoimisto Tassin välityksellä olevansa osallinen tapaukseen. Sen mukaan yhtään venäläistä ilmatorjuntaohjusjärjestelmää ei ole ylittänyt Venäjän ja Ukrainan rajaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tutkijoiden esittelemissä kuvissa ja videoissa kuitenkin näkyy, kuinka sama ilmatorjuntaohjusajoneuvo on ensin Venäjällä ja myöhemmin Ukrainassa.

Tiedotustilaisuudessa Bunnikissa osa mediasta oli turhautunut siihen, eikö tutkijoilla ole enempää kerrottavaa, kun tragediasta on kulunut jo kohta neljä vuotta.

– Meidän täytyy kerätä todisteet, jotka pitävät oikeudessa. Ei riitä, jos sanotaan, että tämä tiedettiin jo internetissä. Olemme siirtymässä tutkimuksissa viimeiseen vaiheeseen, asianosaisten ja epäiltyjen kuulusteluun, kertoi syyttäjä Fred Westerbecke.

Myös kansainvälinen journalistiverkosto Bellingcat on verkkolähteiden perusteella koonnut tietoa todennäköisistä epäillyistä JIT-tutkijaryhmän ja muiden käyttöön. Bellingcat pystyi jo aiemmin julkaisemaan moottorimarssin reitin 23.–25.6.2014.

Klo 21.32 korjattu: Suomi ei enää käytä venäläisiä Buk-ohjuksia.

Tausta

MH17-matkustajakone

Malaysia Airlinesin matkustajakone MH17 lähti Amsterdamista kohti Kuala Lumpuria.

Ammuttiin alas Buk-ohjuksella Ukrainan ilmatilassa 17.7.2014.

298 matkustajaa kuoli. Kaksi kolmannesta menehtyneistä oli hollantilaisia.

Kansainvälisen JIT-tutkijaryhmän mukaan Venäjän armeijan 53. ilmatorjuntaprikaatin Buk-Telar-ohjusajoneuvo ampui koneen alas.

Seuraavaksi tutkijat selvittävät, ketkä henkilöt ampuivat ohjuksen ja ketkä käskivät ampumaan.

Oikeudenkäynti pidettäisiin Hollannissa.

Venäjä kiistää osallisuutensa alasampumiseen.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​