Paikalliset

Föli kerää kommentteja vuoden 2020 bussilinjoista

HENRIK SAVONEN

Turun seudun joukkoliikenne Föli on julkaissut kaksi luonnosta vuonna 2020 toteutettavaksi suunnitellusta runkolinjastosta. Uudistuksella pyritään lisäämään poikittaisyhteyksiä, parantamaan koko Föli-alueen saavutettavuutta ja tihentämään vuorovälejä. Samalla linjastoa ja linjojen keskinäistä hierarkiaa selkeytetään.

– Uudistuksen tavoitteena on helpottaa sekä nopeuttaa ihmisten jokapäiväistä liikkumista Turun seudulla. Uusi kehärunkolinja tuo paljon uusia nopeita ja helppoja matkavaihtoehtoja erityisesti Kupittaan alueelle, jonka kehittäminen on yksi kaupungin kärkihankkeista, toteaa Fölin suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa.

Sähköiselle karttapohjalle toteutetuissa luonnoksissa on esitelty uusia reittivaihtoehtoja sekä linjoille suunniteltuja vuorovälejä. Luonnoksia on kaksi, mutta todennäköisesti toteutuva linjasto on näiden kahden vaihtoehdon yhdistelmä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Merkittävin uudistus on kehärunkolinja, jonka reitiksi on tarjolla kaksi vaihtoehtoa. Toinen vaihtoehto kulkee Aurajoen itäpuolella Itäistä Pitkäkatua, toinen kauempana keskustasta Eteläkaarta pitkin. Molemmat kehärunkolinjavaihtoehdot kulkisivat Kupittaan kautta. Länsipuolella kehärunkolinja jakautuisi kahteen haaraan, joista toinen jatkaisi joko Artukaisiin tai Satamaan, toinen Myllyn kautta Raision keskustaan. Kehälinja kulkisi parhaimmillaan 7–8 minuutin välein.

Reittimuutosten ohella runkolinjasto näkyy parannuksina erityisesti niillä bussipysäkeillä, jotka muodostuvat keskeisiksi vaihtopaikoiksi. Runkolinjojen varrella panostetaan myös liityntäpysäköintiin eli pyörien ja autojen pysäköintipaikkoihin bussipysäkkien läheisyydessä.

Esitetyt muutokset koskevat erityisesti Turun sisäistä liikennettä sekä seutulinjoja. Mahdolliset runkolinjastoa tukevat muutokset Kaarinan, Raision, Naantalin ja Liedon sisäisiin linjoihin suunnitellaan myöhemmin.

Kaupunkilaisilla on mahdollisuus esittää luonnoksista kommentteja ja lausuntoja. Palautetta voi antaa Fölin verkkosivuilla. Palautetta hyödynnetään linjaston tarkemmassa suunnittelussa. Runkolinjastoon on mahdollisuus tutustua myös kaikille avoimissa yleisötilaisuuksissa, joista ensimmäinen järjestetään 11.kesäkuuta kello 18 Puutarhakatu 1:n auditoriossa.

Lue myös: Liityntäpysäköintiselvitys: Bussimatkustajille lisää pyörä- ja autoparkkeja pysäkkien yhteyteen