Uutiset

Norovirus sairaalan ja palvelukeskuksen epidemioiden taustalla Helsingissä

VESA MOILANEN
Koskelan sairaala Helsingissä 22. toukokuuta.
Koskelan sairaala Helsingissä 22. toukokuuta.

Norovirus aiheutti Laakson sairaalan ja Koskelan palvelukeskuksen vatsataudit Helsingissä. Helsingin kaupunki kertoi eilen noin sadan potilaan ja henkilökuntaan kuuluvan sairastuneen oksennus- ja ripulitautiin.

Ensimmäisistä laboratorionäytteistä on nyt löytynyt noroa ja lisätuloksia odotetaan ensi viikolla. Lisäksi kaupunki on ottanut toistakymmentä elintarvikenäytettä, joiden tulokset valmistuvat aikaisintaan huomenna. Helsingin kaupungin mukaan ravintokeskuksen tiloissa ja toiminnassa ei ole havaittu erityistä huomautettavaa.

Norovirus aiheuttaa oksentelun ja ripulin lisäksi nestehukkaa. Sairaus heikentää nopeasti terveenkin ihmisen yleiskuntoa. Ylilääkäri Hannele Kotilaisen mukaan norovirus ei kuitenkaan leviä suolesta muualle elimistöön toisin kuin jotkut muut bakteerit.

Noro tarttuu erittäin helposti pinnoilta tai henkilöstä toiseen. Sitä voi ehkäistä pesemällä käsiä huolella. Laaksossa ja Koskelassa on käynnistetty tehopuhdistukset. Kotilaisen mukaan toisin kuin paikoissa, joissa ihmiset vaihtuvat tiuhaan tahtiin, Laaksossa ja Koskelassa noro saadaan häviämään nopeammin pinnoilta.