Shift Turussa
TS Shiftissä: Maan ulkopuolisen elämän etsintä ja suomalaisten yritysten mahdollisuudet avaruudessa
Miten maan ulkopuolista elämää etsitään tällä hetkellä? Esimerkiksi kuuntelemalla avaruutta, vastaa tohtori Andrew Siemion.
Siemion on yksi maan ulkopuolisen elämän etsintää ja havaitsemista koskevan tutkimuksen johtavista asiantuntijoista. Hän vieraili keskiviikkona Turussa bisnesfestivaali Shiftissä.
Turun Sanomat seurasi bisnesfestivaali Shiftin esityksiä suorina videolähetyksinä. Keskipäivän puheenvuoroissa käsiteltiin avaruutta, maan ulkopuolisen elämän etsintää ja mikrosatelliittien hyödyntämistä datan käytössä.
Striimauksista tehdyt videot ovat katsottavissa tällä sivulla.
Tohtori Andrew Siemion on Breakthrough Listen Initiative -hankkeen vetäjä. Hanke perustuu avaruuden tarkkaan kuuntelemiseen. Tätä ovat rahoittaneet maailmankuulu astrofyysikko, professori Stephen Hawking ja Yuri Milner’s Breakthrough Prize Foundation.
Siemionin toinen projekti on erittäin kevyen avaruusaluksen lähettäminen avaruuteen. Alus on vasta kehitysvaiheessa, mutta sen toivotaan saavan polttoaineensa tähtien energiasta.
Katso huippututkijan esitys mitä ääniä avaruudesta on jo löytynyt yllä olevasta videosta.
ESA:n eli Euroopan avaruusjärjestön hautomo-ohjelma auttaa paikallisia yrittäjiä ja startupeja esittelemään taitonsa ja ideansa ESA:lle ja sen kumppaneille.
Suomessa ESA Business Incubation Centre eli ESA BIC Finland toimii Aalto-yliopiston yhteydessä.
Kimmo Isbjörnssund ESA BIC Finlandista puhui Shiftissä Tinderin ja muiden sovellusten ja teknologioiden mahdollisuuksista avaruudessa: Is Tinder a Space App? ESA business incubation centre launch your startup to new heights.
Hautomo-ohjelmaan valitaan kymmenen innovatiivisinta suomalaista, alle viiden vuoden ikäistä avaruusalan yritystä vuodessa.
– Avaruusala on voimakkaassa nosteessa. Uudet avaruusteollisuuden ideat kuten nanosatelliitit ovat erityisen kiinnostavia, kertoo Kimmo Isbjörnssund ESA BIC Finland -avaruushautomon vetäjä.
ESA BIC Finlandin kahdesti vuodessa järjestettävässä valintapaneelissa ovat edustettuina ESA:n lisäksi hautomon kumppanit Aalto-yliopisto, Business Finland, Turku Science Park sekä Geowise Oy.
ESA BIC Finland toimii myös toiseen suuntaan eli se välittää olemassaolevia ESAn avaruusteknologioita ja satelliittidataa käytettäviksi muissa sovelluksissa.
Hautomo-ohjelma on kiinnostunut avaruusteknologiasta hyvin laajassa mittakaavassa. Se kertoo olevansa kiinnostunut esimerkiksi paikantamisesta, navigoinnista, viestinnästä, nanosatelliiteista, lisätystä todellisuudesta, keinoälystä ja peleistä ja niihin ideoista ja bisnesmalleista.
Golbriak Spacen Simone Briatoren esitys oli kolmas osa Shiftin älykäs avaruus -osiota.
Keskiviikon ensimmäinen videotallenne näyttää, miten startup-yritys pyrkii lasereiden avulla muuttamaan tapaa, jolla satelliitit lähettävät ja vaihtavat tietoja.
Golbriak Spacen Simone Briatoren kertoo, miten virolainen yritys aikoo tämän tehdä.
Avaruudessa olevat mikrosatelliitit muokkaavat ajatuksiamme avaruudesta, sanoo Briatore. Avaruus alkaa myös olla kaupallisen toiminnan kohde.
Tuoreen virolaisyrityksen ensimmäinen tavoite on lisätä pienten ja mikrokokoisten satelliittien kommunikaatiota. Tähän yritys tarjoaa optista avaruusviestintää lasereiden avulla. Ottamalla satelliittien data paremmin ja nopeammin käyttöön voidaan esimerkiksi alentaa projektien kustannuksia.
The Shift
Katso suorat lähetykset bisnesfestivaalista keskiviikkona
11:45 Towards the internet for Space: The Age of Micro satellites, Simone Briatore, Golbriak Space
12:00 Determining the Prevalence of Technologically-Capable Life, Andrew Siemion, Berkeley SETI Research Center
12:45 Is Tinder a Space App? ESA business incubation centre launch your startup to new heights, Kimmo Isbjörnssund, ESA BIC Finland
Tauko
13:45 Future of Personal Safety – Power Lies in the numbers , Marc-Johann Kavantsaari, GuardianX, Päivi Bronou, Nixu
14:00 Human-machine Teaming in Cybersecurity - A Path to Safety, Matti Aksela, F-Secure, Donnie Werner, Ericsson, Lea Viljanen, Hackr.fi, Päivi Brunou, Nixu.