Paikalliset

Åbo Akademi ja Stanfordin yliopisto tutkimusyhteistyöhön

JORI LIIMATAINEN
Samforsk on Åbo Akademin yhteiskuntatieteen tutkimuslaitos, joka keskittyy demokratian ja yleisen mielipiteen tutkimukseen.
Samforsk on Åbo Akademin yhteiskuntatieteen tutkimuslaitos, joka keskittyy demokratian ja yleisen mielipiteen tutkimukseen.

Åbo Akademi ja Kaliforniassa toimiva Stanfordin yliopisto ovat solmineet uuden sopimuksen demokratiatutkimusyhteistyöstä. Sopimus on allekirjoitettu Stanfordin keskustelevan demokratian keskuksen kanssa. Sopimus pitää sisällään erityisesti tutkijoiden liikkuvuuteen ja yhteiseen tutkimustoimintaan kuuluvia asioita, ja se on syntynyt valtiotieteen professori Kimmo Grönlundin ja Stanfordin professorin James Fishkinin yhteistyön pohjalta.

– Olen todella iloinen siitä, että yhteistyömme maailman parhaisiin kuuluvan yliopiston kanssa on saanut muodolliset puitteet, sanoo tiedotteessa Grönlund, joka johtaa Åbo Akademin yhteiskuntatieteen tutkimuslaitosta (Samforsk).

Fishkinin keskustelevien mielipidekyselyjen mallia käytetään tiedotteen mukaan nykyään kaikkialla maailmassa eri hallintotasojen toimesta. Grönlundin työryhmä on tehnyt 12 vuoden ajan keskustelevan demokratian kontrolloituja kokeita, joihin on osallistunut tavallisia suomalaisia.

– Fishkinin keskus on keskittynyt enemmän keskustelevan demokratian käytännön ratkaisuihin, kun meidän tutkimuksemme on puolestaan toiminut ensisijaisesti tieteen ehdoilla. Kiinteämpi yhteistyö antaa meille molemmille mahdollisuuden hyötyä toistemme vahvuuksista, Grönlund toteaa.

Samforsk on Åbo Akademin yhteiskuntatieteen tutkimuslaitos, joka keskittyy demokratian ja yleisen mielipiteen tutkimukseen. Turussa ja Vaasassa toimivalla laitoksella on 12 työntekijää. Laitos koordinoi esimerkiksi Suomen kansallista vaalitutkimusta ja suomenruotsalaista Barometern-mielipidemittausta.