Talous

Verottaja ei innostu joukkuepelaajien yrittäjyydestä

Verottaja ei innostu ajatuksesta, että joukkueurheilijat voisivat toimia itsenäisinä yrittäjinä ja saada urheilijatulonsa esimerkiksi oman toiminimensä kautta. Sitä vastoin yksilöurheilussa yrittäminen on mahdollista, jos täyttää tietyt ehdot.

Verottajan mukaan joukkueurheilija ei täytä yrittäjän määritelmää, koska pelaaja ei muun muassa vastaa työnjohdosta ja valvonnasta.

- Joukkueurheilussa valmentaja käskee ja antaa pelaajalle raamit, miten pelataan. Joukkuelajeissa sitoudutaan yhteen asiaan, käytetään samaa pelipaitaa eli ei erottauduta. Joukkueurheilijalla ei voi olla montaa toimeksiantajaa: Jokereiden pelaajan on vaikea hypätä JYPin paitaan, sanoo Tero Määttä, Verohallinnon henkilöverotusyksikön johtava veroasiantuntija.

Joukkuelajien pelaajayhdistykset eivät ole ajaneet yrittäjäasiaa. Suomen Jääkiekkoilijat ry:n toiminnanjohtaja Jarmo Saarelan mielestä yrittäjyys ei sovi jääkiekkoon.

- Näen selkeästi parempana vaihtoehtona, että jääkiekkoilija on työntekijä siinä missä muutkin. Maksetaan palkka, pidätetään vero ja työnantaja maksaa palkkaan liittyvät sivukulut.