Herkkuja ja herkullista lounasta
Parkin kentän lähellä, Verkatehtaankatu 6:ssa, sijaitsee suurelle yleisölle vielä melko tuntematon lounaspaikka, jonka vaatimattoman ulkokuoren alta paljastuu todellinen herkku.
Reilut kolme vuotta sitten avautunut jälkiruokala Xoco´s on monessa nimekkäässä ravintolassa kokanneen Sami Huhtalan ja hänen vaimonsa Sanna Huhtalan yhteinen yritys. Sami Huhtala on työskennellyt kokkina Turussa muun muassa Smörissä, E. Ekblomilla, Roccassa ja Naantalin kylpylässä. Hän on työskennellyt myös Helsingissä ja ulkomailla sekä toiminut kokkimaajoukkueen kapteenina.
Sami Huhtalan vahvuus ovat erityisesti jälkiruuat, ja niihin keskittyvä Xoco´s -yritys hänellä on ollut viitisen vuotta. Aluksi Huhtala teki tuotteita vain tilauksesta muiden töiden ohessa, mutta sitten tuli halu perustaa oma kivijalkakahvila.
– Työskentelin 17 vuotta fine dining -ravintoloissa. Minulle kävi, kuten monelle muullekin kokille. En kyllästynyt alaan, mutta halusin päästä eteenpäin ja tehdä omanlaisia juttuja. Omassa yrityksessä pääsen toteuttamaan hulluimmatkin ideat.
Jälkiruokala Xoco’s ei ole vain kahvila vaan moderneihin konditoriatuotteisiin erikoistunut liike, josta saa melkein mitä vain ruokaan liittyvää: lounasta, catering-palvelut, kokin kotiin. Paikan päällä voi lounaan lisäksi nauttia aamupalaa, erikoiskahveja, luomuteetä ja monenlaisia makeita herkkuja. Vitriinistä löytyy aina itsetehtyjä kakkuja ja leivoksia. Lisäksi myynnissä on itsetehtyä leipää, sämpylöitä ja näkkäriä.
– Moderni konditoria on meidän lempilapsemme. Siitä olemme lähteneet liikkeelle. Makeista suosituin tuotteemme on alusta asti ollut snickers-leivos, jossa on tuttuja makuja uudella tavalla tehtynä.
Xoco’s luottaa muutenkin perinteisiin raaka-aineisiin ja tuttuihin makuihin, mutta ruoat ja herkut valmistetaan omalla tavalla. Kahvilassa työskentelee vakituisesti kolme ihmistä: kokki valmistaa lounaat, Sami Huhtala vastaa konditoriatuotteista ja salin puolella on yksi työntekijä. Leivät valmistuvat yhteistyöllä.
– Emme käytä mitään valmistuotteita, väri- tai makuaineita. Kaikki on aitoa ja itse paikan päällä tehtyä. Tyylimme on moderni ja hassun hauska. Emme mene trendien perässä vaan haluamme erottua muista ja tehdä omanlaisia juttuja. Hyvä maku ja kauniit leivokset, kakut ja annokset ovat meidän juttumme.
Lounasta on tarjolla arkipäivisin. Lounas sisältää veden, kahvin ja talon leivän. Välillä tarjolla on myös lounaaseen kytketty jälkiruokatarjous. Tavallisesti tarjolla on lämminruoka, salaatti ja keitto. Viikon aikana on tarjolla kuutta eri ruokaa. Salaatti ja lämminruokavaihtoehto vaihtuvat useamman kerran, keitto on usein samaa koko viikon. Lämminruoka on usein liharuokaa, kuten wienerleike tai tillilihaa. Erikoisruokavaliota noudattaville pystytään aina valmistamaan annos tilauksesta.
Perjantaina Xoco’sissa on ”roskaruokapäivä”.
– Ensimmäisenä vuonna perjantaisin oli aina tarjolla pyttipannua, mutta se oli joka viikko erilaista. Kehitin vuoden aikana 52 erilaista pyttipannua ja sen jälkeen alkoivat ideat loppua. Nyt meillä on ollut perjantaisin hamppareita.
Lounas tarjoillaan pöytiin lautasannoksina. Maistelumenu on loistava vaihtoehto perinteiselle lounaalle. Se sisältää maisteluannokset kaikista päivän lounasvaihtoehdoista eli keiton, salaatin ja lämpimän ruoan.
Testipäivänä tarjolla oli tillilihaa, salaattia, jossa oli perunaa, broccolinia, Serrano-kinkkua ja kananmunaa sekä Tom Kha Gai -keittoa. Valitsimme lounasseuralaisen kanssa yhteisen maistelumenun. Koska lounasseuralainen ei syö lihaa, hän valitsi salaatin ilman kinkkua. Annos sai kehuja etenkin kauniista ulkonäöstä, mausta ja koostumuksesta. Salaatissa oli seuralaisen mukaan ”kivasti rapeutta ja majoneesi kruunasi annoksen”.
Tilliliha on suomalainen perinneruoka, joka herättää usein paljon tunteita ja joillekin myös ikäviä kouluruokamuistoja. En muista koskaan aiemmin syöneeni kyseistä ruokaa, joten suhtauduin lounaaseen avoimin mielin. Sami Huhtala myös korosti, että heillä lounas, kuten kaikki muukin tehdään omalla tavalla hifistellen eikä kyseessä ole monen tuntema vetinen ja mauton kouluruoka.
Annos tuotiin pöytään kahdessa osassa. Lautaselle oli kauniista aseteltu tilliperunamuusia, kuohkeaa vaahtoa sekä pikkelöityä varsiselleriä ja kukkakaalia. Toisessa kulhossa oli haudutettua lihaa liemessä. Liha oli mureaa ja annoksen maut muutenkin niin kohdillaan, että tämä nousisi helposti myös koululaisten suosikiksi.
Myös keitto tuli pöytään kahdessa osassa: kulhossa on kaikki keiton ainekset lientä lukuun ottamatta.
– Molemmissa on ideana, että asiakas voi lisätä annokseensa haluamansa määrän lientä tai lihaa.
Oivaltavat ja maukkaat ruuat sekä kivat ideat tekevät arkisesta lounaasta elämyksen. Toivottavasti Huhtalat löytävät pian ydinkeskustasta etsimänsä liiketilan, jolloin yhä useampi lounastaja pääsee maistamaan heidän herkkujaan.
Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.
Lue myös:
Kotoisaa lounasta Pullapuodista
Reilua kotiruokaa ja hyvää palvelua
Lounashetki turkkilaisilla herkuilla
Jälkiruokala Xoco’s
Verkatehtaankatu 6, Turku
Lisätiedot: www.jalkiruokalaxocos.fi
Lounas arkisin klo 11–14. Hinta alk. 8 euroa.