Paikalliset

Herkkuja ja herkullista lounasta

MARTTIINA SAIRANEN
Monissa huippuravintoloissa Turussa, Helsingissä ja ulkomailla työskennellyt Sami Huhtala perusti vaimonsa Sannan kanssa oman jälkiruokala Xoco’sin Turun keskustaan reilut kolme vuotta sitten.
Monissa huippuravintoloissa Turussa, Helsingissä ja ulkomailla työskennellyt Sami Huhtala perusti vaimonsa Sannan kanssa oman jälkiruokala Xoco’sin Turun keskustaan reilut kolme vuotta sitten.

Parkin kentän lähellä, Verkatehtaankatu 6:ssa, sijaitsee suurelle yleisölle vielä melko tuntematon lounaspaikka, jonka vaatimattoman ulkokuoren alta paljastuu todellinen herkku.

Reilut kolme vuotta sitten avautunut jälkiruokala Xoco´s on monessa nimekkäässä ravintolassa kokanneen Sami Huhtalan ja hänen vaimonsa Sanna Huhtalan yhteinen yritys. Sami Huhtala on työskennellyt kokkina Turussa muun muassa Smörissä, E. Ekblomilla, Roccassa ja Naantalin kylpylässä. Hän on työskennellyt myös Helsingissä ja ulkomailla sekä toiminut kokkimaajoukkueen kapteenina.

Sami Huhtalan vahvuus ovat erityisesti jälkiruuat, ja niihin keskittyvä Xoco´s -yritys hänellä on ollut viitisen vuotta. Aluksi Huhtala teki tuotteita vain tilauksesta muiden töiden ohessa, mutta sitten tuli halu perustaa oma kivijalkakahvila.

– Työskentelin 17 vuotta fine dining -ravintoloissa. Minulle kävi, kuten monelle muullekin kokille. En kyllästynyt alaan, mutta halusin päästä eteenpäin ja tehdä omanlaisia juttuja. Omassa yrityksessä pääsen toteuttamaan hulluimmatkin ideat.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jälkiruokala Xoco’s ei ole vain kahvila vaan moderneihin konditoriatuotteisiin erikoistunut liike, josta saa melkein mitä vain ruokaan liittyvää: lounasta, catering-palvelut, kokin kotiin. Paikan päällä voi lounaan lisäksi nauttia aamupalaa, erikoiskahveja, luomuteetä ja monenlaisia makeita herkkuja. Vitriinistä löytyy aina itsetehtyjä kakkuja ja leivoksia. Lisäksi myynnissä on itsetehtyä leipää, sämpylöitä ja näkkäriä.

– Moderni konditoria on meidän lempilapsemme. Siitä olemme lähteneet liikkeelle. Makeista suosituin tuotteemme on alusta asti ollut snickers-leivos, jossa on tuttuja makuja uudella tavalla tehtynä.

Xoco’s luottaa muutenkin perinteisiin raaka-aineisiin ja tuttuihin makuihin, mutta ruoat ja herkut valmistetaan omalla tavalla. Kahvilassa työskentelee vakituisesti kolme ihmistä: kokki valmistaa lounaat, Sami Huhtala vastaa konditoriatuotteista ja salin puolella on yksi työntekijä. Leivät valmistuvat yhteistyöllä.

– Emme käytä mitään valmistuotteita, väri- tai makuaineita. Kaikki on aitoa ja itse paikan päällä tehtyä. Tyylimme on moderni ja hassun hauska. Emme mene trendien perässä vaan haluamme erottua muista ja tehdä omanlaisia juttuja. Hyvä maku ja kauniit leivokset, kakut ja annokset ovat meidän juttumme.

Lounasta on tarjolla arkipäivisin. Lounas sisältää veden, kahvin ja talon leivän. Välillä tarjolla on myös lounaaseen kytketty jälkiruokatarjous. Tavallisesti tarjolla on lämminruoka, salaatti ja keitto. Viikon aikana on tarjolla kuutta eri ruokaa. Salaatti ja lämminruokavaihtoehto vaihtuvat useamman kerran, keitto on usein samaa koko viikon. Lämminruoka on usein liharuokaa, kuten wienerleike tai tillilihaa. Erikoisruokavaliota noudattaville pystytään aina valmistamaan annos tilauksesta.

Perjantaina Xoco’sissa on ”roskaruokapäivä”.

– Ensimmäisenä vuonna perjantaisin oli aina tarjolla pyttipannua, mutta se oli joka viikko erilaista. Kehitin vuoden aikana 52 erilaista pyttipannua ja sen jälkeen alkoivat ideat loppua. Nyt meillä on ollut perjantaisin hamppareita.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lounas tarjoillaan pöytiin lautasannoksina. Maistelumenu on loistava vaihtoehto perinteiselle lounaalle. Se sisältää maisteluannokset kaikista päivän lounasvaihtoehdoista eli keiton, salaatin ja lämpimän ruoan.

Testipäivänä tarjolla oli tillilihaa, salaattia, jossa oli perunaa, broccolinia, Serrano-kinkkua ja kananmunaa sekä Tom Kha Gai -keittoa. Valitsimme lounasseuralaisen kanssa yhteisen maistelumenun. Koska lounasseuralainen ei syö lihaa, hän valitsi salaatin ilman kinkkua. Annos sai kehuja etenkin kauniista ulkonäöstä, mausta ja koostumuksesta. Salaatissa oli seuralaisen mukaan ”kivasti rapeutta ja majoneesi kruunasi annoksen”.

Tilliliha on suomalainen perinneruoka, joka herättää usein paljon tunteita ja joillekin myös ikäviä kouluruokamuistoja. En muista koskaan aiemmin syöneeni kyseistä ruokaa, joten suhtauduin lounaaseen avoimin mielin. Sami Huhtala myös korosti, että heillä lounas, kuten kaikki muukin tehdään omalla tavalla hifistellen eikä kyseessä ole monen tuntema vetinen ja mauton kouluruoka.

Annos tuotiin pöytään kahdessa osassa. Lautaselle oli kauniista aseteltu tilliperunamuusia, kuohkeaa vaahtoa sekä pikkelöityä varsiselleriä ja kukkakaalia. Toisessa kulhossa oli haudutettua lihaa liemessä. Liha oli mureaa ja annoksen maut muutenkin niin kohdillaan, että tämä nousisi helposti myös koululaisten suosikiksi.

Myös keitto tuli pöytään kahdessa osassa: kulhossa on kaikki keiton ainekset lientä lukuun ottamatta.

– Molemmissa on ideana, että asiakas voi lisätä annokseensa haluamansa määrän lientä tai lihaa.

Oivaltavat ja maukkaat ruuat sekä kivat ideat tekevät arkisesta lounaasta elämyksen. Toivottavasti Huhtalat löytävät pian ydinkeskustasta etsimänsä liiketilan, jolloin yhä useampi lounastaja pääsee maistamaan heidän herkkujaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.

Lue myös:

Kotoisaa lounasta Pullapuodista

Pop up -lounasta Dominosta

Reilua kotiruokaa ja hyvää palvelua

Isältä tyttärelle

Lounashetki turkkilaisilla herkuilla

Gaggui Kaffelasta saa nyt lounasta

Pala saaristoa keskellä Turkua

Jälkiruokala Xoco’s

Verkatehtaankatu 6, Turku

Lisätiedot: www.jalkiruokalaxocos.fi

Lounas arkisin klo 11–14. Hinta alk. 8 euroa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (2)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Tilli
Liha
Tilliliha on suomalainen perinneruoka.....En muista koskaan aiemmin syöneeni kyseistä ruokaa....

Mitää? Missä toimittaja on kouluja käynyt, jos ei kouluruokalassa ole tillilihaa syönyt?
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.Illi
Vast: Liha
Ääh, ei kai kouluissa enää pitkään aikaan ole tillilihaa tarjottu. Katselepa koulujen ruokalistoja, nyt on eri ruoat kuin "meidän aikoina"...
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.