Kela varautuu aktiivimallin synnyttämiin valituksiin – työttömyysturvaan lisätty yli 50 työntekijää
Kela on varautunut lisääntyviin yhteydenottoihin ja valituksiin työttömyysetuuden alentamispäätöksistä, kun ensimmäinen aktiivisuuden arviointikausi tulee osalla työttömiä täyteen maalis–huhtikuun vaihteessa.
Työttömyysetuuksien maksatusten uskotaan kuitenkin sujuvan häiriöttä.
– Alkuvuonna on rekrytoitu henkilökuntaa asiakaspalveluun ja työttömyysturvan ratkaisutyöhön, Kelan lakimies Eeva Vartio kertoo Lännen Medialle.
Kelan etuusjohtajan Anne Neimalan arvion mukaan työttömyysturvan puhelinpalveluun on lisätty 26 vastaajaa ja ratkaisupuolelle 30.
– Aktiivimallin työvaiheissa on tarvittu myös muuta henkilökuntaa esimerkiksi järjestelmän muutostöissä, hän muistuttaa.
Vuoden alusta voimaan tulleen aktiivimallin edellyttämän aktiivisuuden tulkinnassa ei Eeva Vartion mukaan ole tällä hetkellä epäselvyyksiä.
– Kela ja työttömyyskassat arvioivat aktiivisuutta samoin kriteerein. Tulkintaohjeita on myös valmisteltu yhteistyössä.
Kelan ennakkotietojen mukaan aktiivimallin edellyttämän aktiivisuusehdon on alkuvuonna 2018 täyttänyt 46 prosenttia niistä työnhakijoista, joilta tätä aktiivisuutta edellytetään (AL 28.3.).
Myös vuoden 2017 tietojen perusteella Kelan työttömyysetuuksien saajista reilu 40 prosenttia täytti vuoden lopussa aktiivimallin aktiivisuusehdon.
Vaadittavan aktiivisuuden puute johtaa työttömyysetuuden 4,65 prosentin leikkaukseen.
Kela maksaa työttömyysetuuksia noin 200 000 henkilölle. Yli 135 000 ansiopäivärahan saajan paperit ovat yhteensä 26 eri työttömyyskassan tarkastelussa.
Aktiivisuuden 65 päivän mittainen tarkastelujakso ei pääty kaikilla työttömäksi ilmoittautuneilla samanaikaisesti, mikä helpottaa ruuhkia.
– Asiakkaiden aktiivisuustietoja käsitellään ja tallennetaan jokaisen etuushakemuksen yhteydessä, joten tulkintatyötä tehdään koko ajan, Vartio kertoo.