Paikalliset

Turun puukkoisku paljasti puutteen ensihoidon valtuuksissa – lääkäri rikkoi lakia määrätessään taksin kuljettamaan uhria

Turun elokuinen puukkoisku nosti esiin erikoisen puutteen ensihoidon toimivaltuuksissa.

Joukkopuukotustilanteessa työskennellyt ensihoitolääkäri määräsi taksin kuljettamaan yhden puukotuksen uhreista sairaalaan. Toisin kuin poliisilla ja pelastustoimella, lain mukaan ensihoidolla ei ole kuitenkaan oikeutta avustamismääräyksen antamiseen siviileille.

– Käytännössä rikoin lakia. Meillä ei ole oikeutta ottaa siviiliajoneuvoja käyttöön esimerkiksi loukkaantuneiden kuljettamiseksi, toteaa kuljetusmääräyksen antanut ensihoitolääkäri Juhani Tavasti lääkärihelikopteripalvelu Finnhemsistä.

Tavasti puolustautuu, että kyseisessä suuronnettomuustilanteessa uhrien määrästä ja ensihoidon kuljetusyksiköiden riittävyydestä ei ollut tietoa. Taksikyyti oli nopein tapa toimittaa potilas avun piiriin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Mielestäni lakia pitäisi muuttaa niin, että ensihoidon kenttäjohtajalla olisi samankaltaiset toimivaltuudet kuin poliisilla ja pelastustoimella nopean ja tehokkaan hoidon turvaamiseksi, Tavasti sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriön tunnistaa puutteet ensihoidon toimivaltuuksissa ja tarpeen niiden lisäämiseksi.

– Ensihoitopalvelun johtamiseen ja valtuuksiin liittyviä asioita on vireillä kahdessa lainsäädäntöhankkeessa. Varmaa muutosta en lupaa. Lainsäädäntö on mietittävä kokonaisuutena, sanoo erityisasiantuntija Lasse Ilkka STM:stä.

Lain mukaan poliisi ja pelastuslaitos voivat tietyissä vakavissa tilanteissa ottaa siviilikalustoa käyttöön ja määrätä siviilihenkilöitä avustamaan toimintaansa.

– Käytännössä valtuudet koskevat viranomaisen omaa toimintaa. Poliisi voi siis määrätä avustamaan vain poliisia, sanoo poliisitarkastaja Jari Pajunen sisäministeriön (SM) poliisiosastolta.

– Poliisi käyttää tätä oikeutta suhteellisen harvoin, joten en osaa suoraan sanoa, miten laajalti toimivaltuuksia on mahdollista käyttää esimerkiksi loukkaantuneen auttamiseen.

Ensihoidon toimivaltuuksien lisääminen saakin sisäministeriöltä vahvan tuen.

– Ehdottomasti jokaiselle viranomaiselle pitäisi mitoittaa ne valtuudet käyttöön, jotka se tarvitsee toimiakseen parhaalla mahdollisella tavalla, kommentoi hallitusneuvos Ilpo Helismaa SM:n pelastusosastolta.

Turun joukkopuukotuksen uhrien pelastamiseen osallistui kahdeksan ensihoitoyksikköä, mikä osoittautui jälkikäteen riittäväksi määräksi. Tapahtumassa ensihoitolääkärinä toiminut Juhani Tavasti arvioi tehtävään irronneiden yksiköiden määrää täysin poikkeukselliseksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Tyypillisesti tällaista määrää ei ole mahdollista saada paikalle yhteen tehtävään, Tavasti sanoo.

Turun iskun uhreista yksi menehtyi tapahtumapaikalle ja toinen henkeä pelastavasta hoidosta huolimatta ambulanssiin kuljetuksen aikana. Lisäksi kaksi loukkaantuneista oli kriittisessä tilassa ja kolmas tarvitsi henkeä pelastavaa hoitoa matkalla sairaalaan.

– Tavallisesti suuronnettomuuksissa läheskään kaikki loukkaantuneet eivät lähtötilanteessa ole siinä kunnossa, että he tarvitsisivat välttämättä ensihoitoa matkan aikana, Tavasti sanoo.

– Toisinaan potilaat on siis mahdollista kuljettaa hoitoon myös muutoin kuin ensihoitoyksikön kyydissä. Turussa taksiin laittamani potilas olisi saattanut tarvita hoitoa matkan aikana, mutta matka oli lyhyt ja katsoin tilanteen riskin arvoiseksi, Tavasti sanoo.

Tästä on kyse

Viranomaisilla eri oikeudet

Turun puukkoisku nosti näkyviin viranomaisten erilaiset toimivaltuudet tehtäviensä hoidossa.

Ensihoidon kenttäjohtaja määräsi taksin kuljettamaan rintaan puukotetun uhrin ensiapuun Tyksiin. Lain mukaan hän toimi väärin.

Vain poliisilla ja pelastuslaitoksella on laissa annettu oikeus määrätä tietyissä vakavissa tilanteissa siviilihenkilöitä avustamaan viranomaistoiminnassa.

Samoin poliisi- tai pelastustoiminnan johtaja voi määrätä siviilihenkilön antamaan käytettäväksi omaisuuttaan kuten rakennuksia, viestintävälineitä, kuljetuskalustoa tai muuta tarviketta.

Ensihoidolle vastaavia toimivaltuuksia ei laissa ole annettu huolimatta siitä, että ensihoito toimii usein samoissa onnettomuustilanteissa kuin poliisi ja pelastuslaitos.

Poliisilla ja pelastustoimelle laissa annettu määräysvalta koskee vain niiden omaa toimintaa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (35)

Vanhimmat ensin
Vastaa
maallikko
moniviranomaistehtävä
Lainlaatija on aikanaan halunnut, että moniviranomaistehtävässä on kokonaisuudella vain yksi johtaja, ja se on pelastusviranomainen. Pelastustoimilaki antaa viranomaiselle lähes rajattomat valtuudet. Lain mukaan tarvittaessa pelastusviranomainen määrää eri osaamisalueille omat johtajansa. Ensihoitolääkäri on toiminut oman osaamisalueensa eli uhrien sairaanhoidon johtajana huolimatta siitä, onko saanut pelastusviranomaiselta siihen hierarkisen käskyn, eli periaatteessa laki sallii myös lääkärin käskyttää sivullisia.
Suurempi ongelma saattaisi tulla laajassa operaatiossa tilanteessa, jossa olisi monta tasa-arvoista johtajaa, jotka antaisivat ristiriitaisia komentoja keskenään: pelastusviranomainen, poliisi, ensivaste lääkäreineen jne.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Jarmola
Vai niin
Eiköhän se terrori-isku paljastanut jotain aivan muuta! Eipäs ohjailla taas sitä huomiota pois pääasiasta.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
hyvä huomio Jarmola.
Vast: Vai niin
Kyllä, olet oikeassa Jarmola, terrori-isku ja miten se uutinen on otettu vastaan, paljastaa todella paljon meistä kaikista. Joissakin ihmisyys ja hyvyys vaan näkyy.

Ja muuten, kaikkein vähiten niissä, jotka sitä ovat koko ajan kailottamassa ja vaatimassa. Eivät tunnista oikeaa hätää Suomessa vaikka se tapahtuu ihan silmien edessä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
T.S.
Vast: Resurssit ja oikeudet vastaamaan nykypäivän tarpeita
Nimimerkki 'Ensin toimitaan, sitten toimitaan ja vieläkin toim' kritisoi nykytilannetta:
"Tässä pari vuotta olen seurannut vasemmiston touhuja Perustuslakivaliokunnassa. Eivät osaa muuta kuin pilkkujen nuuskimisen. Ja senkin huonosti. Nooh, onhan heillä puheenjohtaja Vasemmistoliitosta ja oikeudenmukaisuusmestarina SAK-SDP-puheenjohtaja. Mutta todellisesta elämästä ei hölkäsenpöläyksen tietoa eikä taitoa. Vain kaiken ja kaikkialla vastustamista."

Tässä nyt elokuussa sattui sellaista jota ei ole ennen sattunut ja selvisi että lainsäädännössä ei ehkä ole kaikki kohdallaan.

Kirjoittaja sitten langettaa syyn perustuslakivaliokunnalle.
Tuossa päättelyssä on vain jättiluokan aukko. Perustuslakivaliokunta ei siis säädä lakeja. Perustuslakivaliokunta ottaa kantaa siihen että ovatko hallituksen lakiesitykset perustuslain mukaisia.
Ei tämä siis mene perustuslakivaliokunnan piikkiin vaan hallituksen piikkiin, hallitus kun ei tehnyt esitystä siitä että takseille voitaisiin asettaa tällainen velvoite hätätilassa.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ymmärtämättömyys kukoistaa T.S.llä
Vast: Vast: Resurssit ja oikeudet vastaamaan nykypäivän tarpeita
T.S. voisi liudentaa kannanottojaan. Ja perehtyä kommenttiin "Onko lehdistössä apjonkin tietämättömyyttä"

Kun Suomessa eletään kansantalouden kriisiä, pahempaa kuin 1990-luvulla, noin samaa kuin toisen sodan jälkeen, kuten on aviisista TS voinut lukea, mitä T.S. ihan itse haluaisi sellaisessa tilanteessa tehdä? Estää kaikki toimet kansantalouden saattamiseksi jaloilleen? Ja potea sitä typeryyttä, millä SAK-SDP-puheenjohtaja nuiji puolueensa ja ammattiliitot ulos hallituksesta? Siitähän on itseasiassa kaikessa kysymys.

Ja T.S.:n kannattaa perehtyä siihen perustuslakiin ja lainoppineiden perusajatukseen - Laki on niin kuin se luetaan. Eli ei yksiselitteinen eikä yksiöinen.

Pienehkö piikki: Kun hallitus ei lähettänyt yhtä lakia vaatimuksista huolimatta EU:n arvioitavaksi, onko se väärin vaiko oikein?
Jos väärin, mikä on silloin peräänkuulutetun Suomen itsemääräämis- ja päättämisoikeuden laita?
Jos oikein, kuka viitsii enää lukea sanaakaan TS:n tai muun aviisin mistään Suomen valtiollista asemaa koskevasta märrityksestä?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: Vast: Resurssit ja oikeudet vastaamaan nykypäivän tarpeita
Minun pitäisi kai olla imarreltu saamastani huomiosta, olen taas päässyt nimimerkkiin: 'Ymmärtämättömyys kukoistaa T.S.llä'.
Yleensä tuollainen kylläkin laitetaan kirjoituksen otsikoksi, ei allekirjoittajaksi.
Kirjoittaja antaa minulle neuvon: "T.S. voisi liudentaa kannanottojaan. Ja perehtyä kommenttiin "Onko lehdistössä apjonkin tietämättömyyttä""
Ei minun kommenttini mitenkään liity lehdistön tietämättömyyteen vaan siihen ettei nimimerkki 'Ensin toimitaan, sitten toimitaan ja vieläkin toim' tuntunut oikein tietävän perustuslakivaliokunnan roolia.

Kirjoittaja sitten jatkaa perin oudoilla kysymyksillä:
"Kun Suomessa eletään kansantalouden kriisiä, pahempaa kuin 1990-luvulla, noin samaa kuin toisen sodan jälkeen, kuten on aviisista TS voinut lukea, mitä T.S. ihan itse haluaisi sellaisessa tilanteessa tehdä? Estää kaikki toimet kansantalouden saattamiseksi jaloilleen? Ja potea sitä typeryyttä, millä SAK-SDP-puheenjohtaja nuiji puolueensa ja ammattiliitot ulos hallituksesta?"

Tuon jatkoksi kirjoittaja toteaa: "Siitähän on itseasiassa kaikessa kysymys."
Enpä olisi arvannut että kyse on SAK-SDP:stä. Minä kun luulin että kyse oli taksin komentamisesta avustamaan.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
muistatko uhrit?
Vast: Vast: Resurssit ja oikeudet vastaamaan nykypäivän tarpeita
T.S: Sympatiani ovat kyllä täysin uhrien puolella, ja jotenkin tuntuu aika oudolta, että kehut itseäsi saamastasi huomiosta tässä viestiketjussa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: Vast: Resurssit ja oikeudet vastaamaan nykypäivän tarpeita
Keskustelu käy yhä oudommaksi. Nyt nimimerkki 'muistatko uhrit?' toteaa:
"T.S: Sympatiani ovat kyllä täysin uhrien puolella, ja jotenkin tuntuu aika oudolta, että kehut itseäsi saamastasi huomiosta tässä viestiketjussa."
Mahtaako hän tarkoittaa että kun hänen sympatiansa ovat kyllä uhrien puolella niin minun sitten ei olisi?
En minä muuten itseäni kehunut. Olen vain pannut merkille että kun kirjoituksissa perinteisesti on otsikko yllä ja kirjoittajan nimi/nimimerkki alla niin edellisellä taisi nuo mennä sekaisin. Ja siihen päälle jutut SAK-SDP:stä!
Ja aloittaja oli vähän harhautunut kun sekoitti perustuslakivaliokunnan asiaan jota lautakunta ei ole käsitellyt. Vaikka lautakunnan puheenjohtaja on vasemmistosta niin lautakunta on selvästi porvarienemmistöinen.

Mitä itseeni tulee niin olin elokuussa iskun tapahtuessa yli sadan kilometrin päässä, ei siis pyydetty auttamaan. Mutta aiemmin olen kyllä kuljettanut loukkaantuneen, pahasti verta vuotaneen potilaan ensiapuun. Ei minua kukaan siihen pyytänyt tai määrännyt. Tein sen automaattisesti, ja jälkeen päin putsasin verijäljet pois.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
keke
Vast: Vast: Resurssit ja oikeudet vastaamaan nykypäivän tarpeita
Kummasti yksi nimimerkki politisoi asioita asiattomasti tökkimällä.Oman puolueen kannatus on siis laskussa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
mummukka
ei taksia
On se kumma että meillä on korkeasti koulutettuja ensivastehoitajia kun taksi voi kuljettaa rintaan puukotetun ilman hoitoa sairaalaan.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
kiitos lääkärit, taksit ja muut auttajat!
Vast: ei taksia
Mummukka: sinä et ollut paikalla, etkä millään tavalla osallisena tilanteessa. Et varmaankaan edes tunne tuota uhria tai taksinkuljettajaa, mutta silti koet, että sinulla on oikeus arvostella tuota ihmishengen pelastanutta ihmeellisen ihanaa lääkäriä, ammattilaista.

En tunne tuota taksinkuljettajaa, mutta uskon että hän on syvästi ylpeä siitä mitä teki eikä epäröinyt sekuntiakaan kun kerrottiin, mitä hänen odotettiin tekevän. Hän ja muut kaltaisensa ihanat auttajat tekevät vastaisuudessakin varmaan niin.

Hän ei lyönyt ovia lukkoon ja seisonut niiden edessä tumput suorina ja vedonnut johonkin lakipykälään, josta sinäkin "mumuka" varmaankin kuulit vasta nyt.

Kiitos kaikki auttajat tuona päivänä ja muina päivinä sen jälkeen, ja sitä ennen. Kiitos että juoksitte tekijän perään, vaikka mikään laki ei sitä teiltä vaatinut. Mikään laki ei myöskään velvoita kiittämään ihmisiä, eikä pyytämään anteeksi, mutta jotkut meistä osaavat silti ne kaksi sanaa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.