Uutiset

Puigdemontin asianajajan mukaan katalaanijohtajan matka tyssännee Saksaan

MARTTI KAINULAINEN
Carles Puigdemont tiedotustilaisuudessa Helsingissä 22. maaliskuuta.
Carles Puigdemont tiedotustilaisuudessa Helsingissä 22. maaliskuuta.

Saksalaisen paikallisoikeuden oli määrä päättää maanantaina, pidetäänkö Katalonian ex-aluejohtaja Carles Puigdemont edelleen pidätettynä. Päätöstä asiasta ei ollut tullut vielä Suomen aikaa illalla.

Saksan poliisi pidätti Puigdemontin sunnuntaina, kun tämä oli saapunut Tanskasta Saksan puolelle tarkoituksenaan palata Belgiaan.

Puigdemontin asianajajan Jaume Alonso-Cuevillasin mukaan on todennäköistä, että oikeus kieltää Puigdemontia poistumasta maasta.

– Tilanne on hyvin herkkä, Alonso-Cuevillas sanoi radiohaastattelussa.

Jos Puigdemont pidetään kiinniotettuna, asia siirtyy ylempään oikeusasteeseen, jonka jälkeen virallinen luovutusprosessi mahdollisesti aloitetaan. Luovutuspäätös on tehtävä 60 päivän kuluessa. Syyttäjän tiedottajan mukaan päätöstä luovutuksesta tuskin tehdään ennen pääsiäistä. Puigdemontin asianajajan mukaan tämä ei aio pyytää turvapaikkaa Saksasta, kertoo Deutsche Welle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Puigdemont on asunut lokakuusta lähtien omaehtoisessa maanpaossa Belgiassa. Espanja on antanut hänestä kansainvälisen pidätysmääräyksen ja luovutuspyynnön syyttäen tätä muun muassa kapinan lietsomisesta.

Sunnuntai-iltana Puigdemontin kiinniottoa vastustaneissa mielenosoituksissa eri puolilla Kataloniaa loukkaantui satakunta ihmistä, kun protestoijat ottivat yhteen mellakkapoliisin kanssa.

Mellakkapoliisit käyttivät patukoita ja ampuivat jopa varoituslaukauksia ilmaan estääkseen väkijoukkoa pääsemästä Espanjan hallituksen edustajan Barcelonan-toimistoon. Protestoijat heittelivät poliisia pulloilla, tölkeillä ja kananmunilla.

Myös Lleidassa ja Tarragonassa oli pienimuotoisempia protesteja, joissa loukkaantui yhteensä kahdeksan ihmistä.

Puigdemont vieraili loppuviikosta myös Suomessa. Hän saapui torstaina Suomeen eduskunnan Katalonia-ystävyysryhmän vieraana, ja hänen oli alun perin määrä olla täällä lauantai-iltapäivään asti. Hänen kerrottiin kuitenkin lähteneen Suomesta jo perjantai-iltana.

Hän ehti poistua maasta ennen kuin Suomen poliisi sai hänet kiinni.