Paikalliset

Pala saaristoa keskellä Turkua

RIITTA SALMI
Aurakadulla sijaitseva Saaristobaari on tarjoillut lounasta viime vuoden talvesta lähtien. Nikolai Sumelius kertoo, että noutopöydän lisäksi lounasaikana voi myös nauttia pitsoja edulliseen hintaan.
Aurakadulla sijaitseva Saaristobaari on tarjoillut lounasta viime vuoden talvesta lähtien. Nikolai Sumelius kertoo, että noutopöydän lisäksi lounasaikana voi myös nauttia pitsoja edulliseen hintaan.

– Oletteko te olleet jo pitkään auki, kysyy asiakas Saaristobaarin henkilökunnalta kauhoessaan lounasbuffetista ruokaa lautaselleen.

Kysymys hymyilyttää Nikolai Sumeliusta, joka omistaa paikan yhdessä Emil Ölanderin kanssa. Vaikka kaverusten perustama ravintola on sijainnut Aurakadun varrella pian jo kaksi vuotta, se on edelleen joillekin uusi tuttavuus. Paikka aloitti baarina ja yökerhona Onnelan entisissä tiloissa, ruokatarjoilu aloitettiin syksyllä 2016 ja muutaman kuukauden päästä sen jälkeen lounasbuffet.

– Monet niistä asiakkaista, jotka kävivät meillä ensin vain baarissa, eivät vieläkään tajua, että meiltä saa myös lounasta, Sumelius sanoo.

Arkipäivisin syömässä käy etupäässä toimistoväkeä ja myös opiskelijoita.

– Ruokalähettipalveluiden kautta lounasta menee myös paljon, Sumelius kertoo.

"Monet niistä asiakkaista, jotka kävivät meillä ensin vain baarissa, eivät vieläkään tajua, että meiltä saa myös lounasta."

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Saariston henkeen sopien seinille on ripustettu ankkureita ja kalaverkkoja, joita ravintolan pitäjät ovat keränneet tuttaviensa varastoista. Noin 60-paikkaisen ruokapuolen perällä nököttää vanha naantalilainen soutuvene, jonka keskelle on asennettu pieni pöytä. Haastattelupäivänä henkilökunta kiinnittää juuri seinälle merikarttaa.

Paraisilta ja Nauvosta kotoisin olevat ystävykset olivat molemmat työskennelleet ravintola-alalla jo aiemmin, kun ajatus omasta paikasta alkoi kiehtoa. Koska toiveissa oli saaristohenkinen baari, ei sen nimeä tarvinnut miettiä pitkään.

Aikoinaan kaksikko on muun muassa pyörittänyt pitsoja suositussa nauvolaisessa laivapitseriassa Najadenissa. Myös Saaristobaarista löytyy pitkä pitsalista.

– Olemme juuri äskettäin päättäneet laskea pitsojen hinnat lounasaikana kahdeksaan euroon, Sumelius kertoo maaliskuun loppupuolella voimaan tulleesta muutoksesta.

Parhaillaan ravintolassa vietetään teemaviikkoja. Aasialaisen, amerikkalaisen ja karibialaisen keittiön makujen jälkeen lounastajat pääsevät nauttimaan saaristolaisruuista.

Jutuntekopäivänä listalla on karibialaisteeman mukaisesti valmistettua kanakeittoa ja kalapataa. Vaihtoehtojen joukosta löytyy aina myös kasvisversio.

Lounaaseen sisältyy salaatti, leipä, jälkiruoka ja kahvi tai tee. Sumelius kertoo, että saaristolaislimppu leivotaan paikan päällä. Leipää voi ostaa kotiin viiden euron hintaan. Saaristobaarin lounaspassilla saa 50 prosentin alennuksen viidennestä kerrasta. Kymmenennellä kerralla lounas on ilmainen.

Sumelius kertoo, että päivisin ravintolassa työskentelee muutama työntekijä. Viikonloppuisin yökerhon ja baarin pidossa hääräilee kymmenen työntekijää.

Perjantaisin kello neljästä alkaen Saaristobaarissa vietetään After Work -iltapäivää, jonne asiakkaat tulevat töidensä jälkeen nauttimaan lasillisen tai kaksi ennen kotiin menoa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– After Workista on tullut tosi suosittu. Sitä kulttuuria olisi kiva saada enemmänkin Turkuun, Sumelius sanoo.

Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.

Skärgårdsbaren – Saaristobaari

Aurakatu 14, Turku.

Lounas ma–pe kello 11–15.

Keittiö on avoinna ma–pe kello 11–22, la 14–22 ja su 16–22.

Lounaan hinta on 9,20 euroa, keittolounas 7,90 euroa. Pitsat lounasaikaan 8 euroa. Lounasaikaan kaikki annokset sisältävät salaatin, leivän, kahvin tai teen ja jälkiruuan.

Viikolla 13 lounaan teemana on saaristolaisruoka.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (2)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Vegaanillekin hyvää
Kaalikääryle
Sain täältä vuosi sitten ihania kaalikääryleitä ja perunamuussia, vegaanisena. Oli niin hyvää, toivoisin että se tekisi paluun listalle!:)
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Hyvää varmaan
Vast: Kaalikääryle
Kaalikääryleissä on kyllä lihaa. Mitähän sä olet syönyt, pelkkää kaalia?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.