Paikalliset

Isältä tyttärelle

MARTTIINA SAIRANEN
Julia Hartman, 22, siirtyi pyörittämään ravintola Ilmaria suoraan koulun penkiltä. Hän valmistaa lounaalle perus kotiruokaa, jossa maistuvat aidot maut ja tuoreet raaka-aineet.
Julia Hartman, 22, siirtyi pyörittämään ravintola Ilmaria suoraan koulun penkiltä. Hän valmistaa lounaalle perus kotiruokaa, jossa maistuvat aidot maut ja tuoreet raaka-aineet.

Turun keskustassa Yliopistonkadulla ravintola Ilmaria pyörittävä Julia Hartman, 22, pääsi tositoimiin suoraan koulunpenkiltä. Heti valmistumisen jälkeen Hartmanille tarjoutui tilaisuus näyttää kykynsä, kun hänen isänsä hankki tilat uudelle lounasravintolalle.

Myös Hartmanin isä on kokki. Hän omistaa yhden Turun vanhimmista pizzerioista, vuonna 1976 perustetun pizzeria Napolin. Hartman näkikin jo lapsena, mitä yrittäminen ja ravintolan pyörittäminen vaativat, mutta se ei pelottanut nuorta naista – päinvastoin.

– Isä on tehnyt aina paljon töitä, mutta hän on tullut aina töistä kotiin hyväntuulisena ja iloisesti vihellellen. Olen oppinut isältä työmoraalin. Asiat hoidetaan ja sovitut työt tehdään hyvin ja kunnialla.

Hartmanin lapsuudenkodissa äiti hoiti useimmiten ruuanlaiton. Kotona syötiin ihan tavallisia kotiruokia pasta bolognesesta pyttipannuun. Vanhempien esimerkillä on varmasti ollut vaikutusta alavalintaan, mutta Hartmanin kiinnostus ruoanlaittoon syttyi vasta kokkikoulussa ja harjoittelujaksoilla. Hän pääsi työskentelemään muun muassa Strömsöstäkin tutun kokin, Michael Björklundin Smakbyn ravintolaan Ahvenanmaalle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Peruskoulun jälkeen kokkikoulu tuntui luonnolliselta vaihtoehdolta, ja se osoittautui hyväksi valinnaksi. Ihastuin etenkin koulun yhteishenkeen. Koulun jälkeen mietin, jatkanko opiskelua vai haenko duunia. Olin jo hakenut opiskelupaikkaa sukupuolentutkimuksen parissa, mutta työ voitti. Oli siistiä saada tällainen mahdollisuus. Onhan tämä paljon hauskempaa kuin koulussa istuminen.

"Ruuan pitää maistua, joten siinä pitää ehdottomasti käyttää aitoa kermaa."

Ravintola Ilmari on toiminut Yliopistonkadulla kaksi ja puoli vuotta. Toinen piste sijaitsi aiemmin Kaarinassa, mutta se lopetettiin viime elokuussa.

Julia Hartman ei ole vain kokki, vaan myös kassa ja siivooja. Tekemistä riittää, sillä hän pyörittää ravintolaa yksin. Hartman kuitenkin nauttii siitä, että saa tehdä monipuolista työtä ja päättää omista tekemisistään. Lounaan lisäksi Ilmari tarjoaa catering-palveluita erilaisiin juhliin ja tilaisuuksiin.

– Tiedän olevani onnekas, kun minulla on isä toisena pomona. Se tuo turvaa, sillä tiedän, ettei minulta vedetä yhtäkkiä mattoa jalkojen alta, niin kuin monelle nuorelle käy tällä alalla. Saan kasvaa ja kehittyä kokkina.

Ilmarin lounasta Hartman kuvaa rennoksi ja tavalliseksi. Tarjolla on peruskotiruokaa. Maanantaisin tarjolla on aina jauhelihasta valmistettua ruokaa, kuten pullia, mureketta tai pihvejä. Tiistaisin on kanapäivä, keskiviikkoisin vaihtuva menu, torstaisin nautitaan kalaruokaa ja perjantai on perinteinen pihvipäivä. Kolme kertaa viikossa tarjolla on myös kasvisvaihtoehto. Lounaaseen kuuluu lämpimän ruuan lisäksi salaattipöytä, talonleipä sekä kahvi tai tee.

– Kasvisruuissa käytän esimerkiksi härkistä ja soijaa. Toisaalta lihaa ei aina tarvitse korvata jolloin vaan sen voi jättää kokonaan pois. Hyvä esimerkki on kasvispata.

Ilmarin suosituimpia ruokia ovat lasagne, uunilohi sekä wienerleike ja kermaperunat. Hartman valmistaa lounaan alusta loppuun itse. Hän käyttää mahdollisimman paljon tuoreita raaka-aineita.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Ruuan pitää maistua, joten siinä pitää ehdottomasti käyttää aitoa kermaa. Ihmiset arvostavat maistuvaa kotiruokaa, jota ei lähellä ole paljon tarjolla. Tavalliset lihapullat ja muusi unohtuvat, kun ravintolat menevät trendien perässä.

Testipäivänä tarjolla oli metsästäjänleike, sienikastiketta, keitettyjä perunoita sekä kasvisvaihtoehtona munakoisoa juustoisella riisitäytteellä. Leike, kastike ja perunat täyttivät hyvin paikkansa maittavana kotiruokana. Lounaan iloisin yllättäjä oli täytetty munakoiso. Ihanan pehmeän makuinen ja sopivan täyttävä kasvisruoka ja raikas salaatti olisi itsessään riittänyt hyvin lounaaksi.

Osa asiakkaista oli varmasti tullut pihvien vuoksi, sillä niitä kasattiin lautaselle useampia.

– Osa asiakkaista valitsee pelkän salaattipöydän, jotta jaksaa jatkaa töitä. Pihviperjantai on kuitenkin monelle kiva tapa aloittaa viikonloppu, Hartman sanoo.

Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.

Ravintola Ilmari

Yliopistonkatu 34, Turku.

Lounas ma–pe 10.30–14.00. Hinta 9,20 €, seniorit 8,50 €. Salaattipöytälounas 7,80 €. Lounas sisältää monipuolisen salaattipöydän, talonleipää, lämpimänruuan sekä kahvin tai teen.

Lisätietoja: www.ravintolailmari.fi

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (1)

Vanhimmat ensin
Vastaa
ExKokki77
Tsemppiä
Loistavaa että nuori on löytänyt ammatinsa ja kutsumuksensa suoraan valmistuttuaan. Yhtään en ottaisi pois, olkoonkin isä joka taustalla auttanut alkuun. Ei ole sanottua että koulusta valmistuttuaan tietää mitä haluaa tehdä. Lisäksi olen täysin samaa mieltä ruoan valmistustavoista. Perusruoka ja maut on monelta unohtunut. Onneksi havaittaivissa paluuta normaaliruoan pariin. Toki lihan käyttämistä pyrin itse tietoisesti vähentämään (huonolla menestyksellä) koko ajan. Arvostus hyviä kasvisvaihtoehtoja kohtaan myös lisääntynyt.
Onnea jatkoonkin Julialle!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.