PS-nuorten väite sukupuolentutkimuksen kurssista virheellinen – opintopisteitä sai mieltä osoittamatta
Maakunnan Perussuomalaiset nuoret tuomitsi tänään julkaistussa kannanotossaan jyrkästi Turun yliopiston ja Åbo Akademin viime vuoden keväisen menettelyn, jossa opiskelijoille tarjottiin mahdollisuus osallistua Helsingissä järjestettyyn mielenilmaukseen osana sukupuolentutkimuksen kurssin laajempaa kokonaisuutta.
Kannanotossaan PS-nuorten toiminnanjohtaja Liina Isto katsoo toiminnan loukkaavan opiskelijan oikeutta poliittiseen sitoutumattomuuteen, muun muassa siksi, että "mielenosoitukseen osallistumisesta jaettiin opintopisteitä”.
– Käytäntö asettaa opiskelijat keskenään eriarvoiseen asemaan. Opiskelija, joka ei ole halukas vastustamaan laittomasti maassa oleskelevien poistamista maasta, ei saa yhtä paljon opintopisteitä kuin opiskelija, jolle kyseiseen kannanottoon osallistuminen ei ole ongelma, journalismia Turun ammattikorkeakoulussa opiskeleva Isto toteaa kannanotossa.
Todellisuudessa jo tuolloin noin kolmen kuukauden ajan Helsingissä käynnissä olleeseen Right to live -mielenosoitukseen osallistuminen oli opiskelijoille vapaaehtoista. Kurssilaiset eivät saaneet yhtäkään opintopistettä pelkästä mielenilmaukseen osallistumisesta, eikä heitä näin ollen kohdeltu toisin kuin sen väliin jättäneitä kanssaopiskelijoita.
– Pelkästä osallistumisesta mielenosoitukseen ei saanut yhtään opintopistettä. Osallistuminen oli osa viiden opintopisteen laajuista valinnaista kurssia, johon kuului seitsemän kurssikertaa, jokaiseen niistä lukemista sekä oppimispäiväkirjan kirjoittaminen, Åbo Akademin sukupuolentutkimuksen apulaisprofessori Salla Tuori täsmentää.
Osa opiskelijoista lähti Helsinkiin mielenilmaukseen ja osa jäi Tuorin mukaan Turkuun tekemään toisenlaista harjoitusta julkiseen tilaan liittyen.
– Molemmat vastasivat yhtä suurta osaa kurssin opintopisteistä.
Mielenilmauksella haluttiin kiinnittää huomiota erityisesti pakkopalautuksiin ja vaikuttaa turvapaikkapolitiikkaan.
– Halusimme sekä osoittaa solidaarisuutta mielenosoitukselle että antaa opiskelijoille pohdittavaa rajakäytännöistä, aktivismista, mielenosoituksista ja julkisesta tilasta, Tuori jatkaa.
Opintopisteiden jakamisen lisäksi PS-nuorten kannanotossa pidettiin ongelmallisena sitä, että korkeakoulut ylipäätään osallistavat opiskelijoita "jotain tiettyä aatetta tunnustavaan poliittiseen toimintaan."
– Järjestön mielestä korkeakoulun tulee olla poliittisesti neutraali ympäristö, jossa opiskelijoita ei johdatella minkään aatteen suuntaan, vaan tarjotaan välineitä ymmärtää maailmaa ja ilmiöitä itse, ilman mielenosoituksille ominaista tunnustuksellisuutta, PS-nuoret jatkaa.
Turun yliopistossa ympäristötieteitä opiskeleva, Varsinais-Suomen PS-nuorten hallituksen varajäsen Ossi Pajunen toteaa samassa kannanotossa yliopistoissa hänen mukaansa usein vallitsevan aatteellisen hegemonian vinouttavan yhteiskunnallista keskustelua.
– Yliopiston tulee tarjota erilaisia näkökulmia. Kuitenkin esimerkiksi maahanmuuttoa käsitellään lähinnä yhdestä näkökulmasta.
Täysin vapaaehtoiseen mielenosoitukseen osallistui lopulta Tuorin mukaan noin puolet kurssilaisista. Moni jäi Turkuun ajanpuutteen vuoksi. PS-nuorten väite poliittisen sitoutumattomuuden horjuttamisesta ei saaduissa palautteissa kuulunut.
– Opiskelijoille se oli tärkeä osa kurssia – se saattoi olla esimerkiksi ensimmäinen kerta kun he juttelivat turvapaikanhakijoiden kanssa. Monet opiskelijat ottivat vierailun myötä selvää turvapaikkajärjestelmästä ja pakkopalautuksista niiden osana.
Kannanotossa esille tuotu ajatus siitä, että maahanmuuttoa käsiteltäisiin yliopistoissa vain yhdestä näkökulmasta, tuntuu Tuorin mukaan ylipäänsä oudolta tutkimuksen näkökulmasta.
– Tutkimuksessa on monia näkökulmia, puhutaan paljon erilaisista vaikeuksista, erilaisista tilanteista ja konteksteista ja niin edelleen. Kriittinen ajattelu on nimenomaan kaksinapaisuutta vastaan.