Uutiset

Kolmasosa kansanedustajista kieltäisi turkistarhauksen, selviää LM-kyselystä – vain harva pitää eettisesti kestävänä

Turkistarhaajien asema Suomessa on tällä hetkellä pitävä. Ala on pärjännyt viime vuosina hyvin maailmanmarkkinoilla ja tuo Suomeen vientituloja.

Noin 60 prosenttia kansanedustajista tukee turkistarhauksen jatkumista Suomessa, selviää Lännen Median kyselystä, johon vastasi 101 kansanedustajaa 23.1.–9.2. välisenä aikana.

Nykytilanteesta huolimatta turkistarhauksen tulevaisuus on kaikkea muuta kuin varma. Norja on kieltämässä turkistarhauksen, mikä lisää poliittista painetta Suomessakin.

Lisäksi vain 20 prosenttia kansanedustajista pitää turkistarhauksen menetelmiä eettisesti kestävinä. Vastaava määrä kansanedustajia jopa näkee, ettei turkistarhauksesta voi koskaan saada eettisesti kestävää elinkeinoa.

Yli puolet kansanedustajista vaatii parantamaan turkistarhauksen menetelmiä nykyisestä, mikä taas vaatisi investointeja tiloille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Puolueiden kannat vaihtelevat jyrkästi turkistarhauskysymyksessä LM:n kyselyn mukaan. Turkistarhauksen jatkamisen puolesta ovat keskusta, kokoomus, sininen tulevaisuus, rkp ja kristillisdemokraatit.

Turkistarhauksen lakkautusta siirtymäajalla kannattavat selkeimmin vihreät ja vasemmistoliitto, mutta myös sdp vahvasti. Perussuomalaisten kannat jakautuvat, vaikka lievä enemmistö tukee turkistarhauksen jatkoa.

Tällä hetkellä Ylen ja Helsingin Sanomien gallupien neljä suurinta puoluetta ovat sdp, kokoomus, keskusta ja vihreät. Ei ole mahdotonta, että jatkossa syntyisi hallituskokoonpano, jossa enemmistö kansanedustajista haluaisi lakkauttaa turkistarhauksen, varsinkin jos keskusta jäisi oppositioon.

Kansanedustaja Susanna Koski (kok) pukeutui Suomen satavuotisjuhliin poronnahkaiseen mekkoon ja minkkikoruun. Hän on aiemminkin esiintynyt suomalaisissa turkisasuissa Linnan juhlissa.

Näyttävä asu huomioitiin, mutta se herätti myös arvostelua. Vaasalainen Koski itse puolustaa vahvasti kotimaista turkistuotantoa.

– Suomessa turkistarhaus on maailman laajuisesti edistyksellisintä ja vastuullista. Meillä huolehditaan eläinten hyvinvoinnista esimerkillisen hyvin. Alalla on toimintatavoista selkeät näytöt, jotka kestävät kansainvälisen vertailun milloin tahansa, Koski sanoo.

Turkistarhauksen puolustajien pääargumentit ovat, että ala tuo Suomeen valtavasti vientituloja ja eläinten oikeuksista pidetään huolta Suomessa paremmin kuin muualla. Vastustajat taas näkevät alan perin juurin epäeettisenä.

Turkistarhaus on vaarassa ajautua ongelmiin, jos ala ei pysty tulevina vuosina olemaan kannattava ja menetelmiltään jollain tasolla hyväksyttävä yleisön silmissä.

– Vuonna 2013 kansalaisaloite turkistarhauksen jatkamisesta oli äänestyksessä. Sen yhteydessä luvattiin parannuksia eläinten olosuhteisiin tarhoissa. Lupaus ei ole toteutunut. Näillä näkymin juomaveden saanti ollaan kuittaamassa jääpalalla. Jättiketut ovat todellisuutta ja ritilän päällä seisominen jalkojen vääristyessä. Voisin hyväksyä tarhaukseen vielä, jos olosuhteet paranisivat eläinten kohdalla radikaalisti, toteaa Kike Elomaa (ps.).

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Silloin kansalaisaloite turkistarhauksen lakkauttamiseksi kaatui eduskunnassa vielä selvin luvuin 146–36. LM:n kyselyn mukaan eduskunnan asenteet ovat viidessä vuodessa muuttuneet hieman enemmän kiellon kannalle.

Animalia ja Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto aikovat luovuttaa eduskunnalle 100 000 ihmisen allekirjoittaman vetoomuksen paremman eläinsuojelulain puolesta ja turkistarhauksen kieltämiseksi, kun eläinsuojelulakia käsitellään. Vetoomus ei kuitenkaan ole kansalaisaloite, eikä se välttämättä mene eduskuntaan asti.

Sanottua

Näin kansanedustajat kommentoivat turkistarhausta

Lakkautuksen puolesta

Turkistarhaus ei ole eettisesti kestävää, eikä siten tulevaisuuden elinkeino. En pidä ajatusta eläinten kasvattamisesta ja tappamisesta ainoastaan muodin vuoksi kestävänä.

Sari Multala (kok)

Turkistarhauksen lopettaminen vaatii riittävän pitkän siirtymäajan, taloudellisen tuen yrittäjille ja tarvittaessa uudelleen kouluttautumisen tukemisen. Haluan korostaa, että turkistarhaus on tällä hetkellä täysin laillinen elinkeino.

Kari Tolvanen (kok)

Villit eläimet ansaitsevat lajityypillisen käyttäytymisen mahdollistavat olosuhteet. Turkikset ovat turhia, mutta siirtymäaika tarvitaan, jotta elinkeinonharjoittajat voivat löytää uutta.

Tarja Filatov (sd)

Onko eettisesti hyväksyttävää, että turkiseläin kärsii suurimman osan elämästään siksi, että saamme pukea turkin yllemme? Koska eläinsuojelua koskeva laki pohjimmiltaan pyrkii suojelemaan eläimiä kärsimykseltä, on asiaa syytä pohtia myös eettisesti.

Mika Niikko (ps)

Turkiseläinten, kuten ketun ja minkin lajityypillinen käyttäytyminen tai edes sinne päin ei ole valitettavasti lainkaan mahdollista tarhausolosuhteissa. Tällaista eläintenpitoa ei voida nykyaikana pitää hyväksyttävänä.

Hanna Halmeenpää (vihr)

Aika usein turkistarhauksen puolustajat vetoavat, että tuotanto siirtyy huonompiin olosuhteisiin, mutta tuolla perusteella lapsityövoiman voisi sallia Suomessa.

Heli Järvinen (vihr)

Uskon, että aika ajaa turkistalouden ohi. Elinkeinonharjoittajille on kuitenkin taattava elinkeinonharjoittamisen vapauden perusteella omaisuuden suoja.

Markus Mustajärvi (vas)

Olemme linjanneet, että turkistarhauksesta luovutaan erillisen yrittäjille räätälöidyn luopumisjärjestelmän kautta. Aikatauluun tai luopumisjärjestelmän yksityiskohtiin ei ole otettu kantaa.

Katja Hänninen (vas)

Lakkautusta vastaan

Suomessa merkittävä toimiala työllistää lähes 20 000 ja vientitulot ovat noin 500 miljoonaa. Ala on tehnyt paljon eläinten hyvinvoinnin eteen, mutta vielä on tehtävää.

Arto Pirttilahti (kesk)

Turkistarhaus on laillinen elinkeino Suomessa. Turkikset ovat luonnollisia ja paljon vähemmän ympäristöongelmia aiheuttavia kuin vaikkapa mikromuovia sisältävät keinokuidut.

Juha Pylväs (kesk)

Suomessa turkiseläimiä kasvatetaan hyvissä oloissa. Elinkeino tuo kansantalouteen kaivattuja vientituloja.

Antti Rantakangas (kesk)

Turkistarhaus on laillinen elinkeino, joka tuo Suomeen yli 500 miljoonaa euroa vientituloa. Lisäksi turkiseläimiä hoidetaan Suomessa hyvin.

Lasse Hautala (kesk)

Suomessa on kuntia, joiden verotulot ovat pitkälti riippuvaisia turkistarhauksesta. Suomella on myös parempi mahdollisuus tuottaa turkiksia eettisesti kestävämmän kuin esimerkiksi Kiinassa.

Arto Satonen (kok)

Niin kauan kuin turkiksille on kysyntää, on parempi, että turkikset tuotetaan maissa, joissa valvonta toimii. En itse käytä turkiksia eettisistä syistä.

Sari Raassina (kok)

Turkistarhaus on laillinen elinkeino, joka tuottaa satoja miljoonia vientituloja, työllistää tuhansia, eikä nauti mitään valtiontukea.

Harry Wallin (sd)

Jos turkistarhaus lopetettaisiin Suomesta, vastaava määrä turkiksia tuotettaisiin jossain muualla, todennäköisesti Kiinassa.

Reijo Hongisto (sin)

Turkistarhaus loppuu kyllä aikanaan, kun ihmiset lopettavat turkisten käytön. Ei sitä erikseen tarvitse kieltää.

Juho Eerola (ps)

Norjan hallitusohjelman linjaus on surullinen esimerkki siitä, kuinka turkiselinkeino, sadat yrittäjät ja työntekijät ovat joutuneet poliittisen kompromissin kohteeksi. Kyse on yli 200 tilan, perheen ja työntekijöiden toimeentulosta Norjassa. Suomen turkiselinkeino on noin neljä kertaa suurempi Norjaan verrattuna, niin tuottajien ja henkilöstön määrässä kuin vientituloissa mitattuna.

Peter Östman (kd)

Turkistarhaus on merkittävä elinkeino joillakin alueilla Suomessa. Turkiseläinten hyvistä, riittävän tilavista elin- ja kasvuolosuhteista on huolehdittava. Tarvittavat parannukset on tehtävä viipymättä.

Sari Tanus (kd)

Ei osaa sanoa

En pidä eläinten häkissä pitämistä eläinsuojelun kannalta hyväksyttävänä, mutta toisaalta Suomessa toimintaa valvotaan suhteellisen hyvin verrattuna esimerkiksi Kiinaan, missä turkiksia myös tuotetaan. Turkistarhaus on tärkeä elinkeino Pohjanmaalla, eikä sitä voida lopettaa ilman pitkää siirtymäaikaa ja kansainvälisiä sopimuksia eläinten olojen parantamiseksi.

Veronica Rehn-Kivi (r)

Suomessa turkistarhausta ja turkiseläinten hyvinvointia valvotaan hyvin.

Matti Semi (vas)

Näytä lisää
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (16)

Vanhimmat ensin
Vastaa
YT
Kiellettävää sadismia
En kuulu vihervasemmistoon, mutta turkistarhaus on mielestäni barbaarinen elinkeino.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
J. M.
Elinkeino
Jos turkistarhaus pitäis lopettaa niin sitten pitäis lopettaa kaikki missä tuotantoeläin lopetetaan mistä niille kaikille tuleville työttömille saadaan uudet työpaikat ja Suomelle tuloja äly hoi älä jätä joku ne turkikset kuitenkin tuottaa paljon kurjemmissa oloissa kuin Suomessa nämä mitkä on kiellon kannalla niin pitäisi käydä katsomassa ulkomaitten turkistarhat minkälaisissa olosuhteissa kasvatetaan ( omilla kustannuksellaan tietysti ettei veroeuroilla )
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Pekko
Vast: Elinkeino
Ostetaan lisää bandoja maanviljelijöille niin ne voi esitellä niitä kiinalaisille turisteille. Voivat samalla myydä jonkun rönttösen ja lapikkaat. Win win!
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Järkimies
Vast: Elinkeino
Kunhan Suomen turkisala lakkaa juoksemasta pitkin maailmaa mainostamassa turkiksia niin vähenee turkisten käyttö muotimarkkinoilla. Suomi on suuresti vastuussa Kiinan turkiseläinten kurjuudesta, vei sinne siitoseläimiä ja tätä ns. osaamista ja nyt meuhkaa Suomen turkistuotannon eettisyydestä verrattuna Kiinaan. Kieroa peliä! Jos ministerimme eivät sitä halua lopettaa, pitäkööt ainakin huolen siitä, että alasta todella tulee eettinen ja eläinten olot tulevat kuntoon: kunnolla tilaa liikkua, kaivaa, kiivetä, hoitaa poikasiaan. Muuten tuotanto alas, ei ole ensimmäinen eikä viimeinen elinkeino, joka lopetetaan ja tekijät siirtyvät muihin hommiin.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Kuluttaja
Eiköhän tässä toimi markkintalous
Ihmetyttää, miksi kukaan haluaa roikottaa yllään raatoa? Kuollut elukka koristeena on ehkä mauttominta mitä löytyy. Ei tätä poliittisilla päätöksillä ratkaista, vaan kuluttajien tulisi olla niin sivistyneitä, ettei raatoja enää osteta.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Anna
Kaikki oikeassa
Jos Suomessa lopetetaan turkistarhaus, se lisääntyy jossakin toisessa maassa, jossa ei vielä eläinsuojelulait ole edes EU-tasoa. Maissa on oma ruokakulttuurikin että koiria syödään Etelä-Koreassa ...

Turkistsrhauksen ongelmat siirtyvät toiseen maahan. "Poissa silmistä, poissa ongelma?". Kiinaanko muuttavat suomalaiset turkustarhauksen vastustajat ja opettelevat kiinan monia kieliä ja bloggaavat?

Mitähän turkistarhauzen vastustajat keksivät kun ei voi enää kirjoittaa blogeja. Sitten lmytyy jonin toinen aihe kuten "koirien taluttaminen ja hyvinvointi yksiössä". Koirathn ovat liian pienissä asunnoissa. Ja Suomessa koiria on noin 850 000.

Samoin koirien elämä asunnoissa on tylyä: "Elämä ja kuolema yksiössä tai kolmiossa".

Kun turkiseläimestä tehdään koiranlainen kesy olokoira, se valtaa sydämet. Ja ennetaan nimi kuten 1940-luvulla lehmille.

Monissa ydinasevaltiossa voi olla lait, mutta niitä ei noudateta, koska valvontaa ei ole. On korruptiomaita ja se maan tapa on kuten eläimen kasvattaminen eri tavoin ihmisen hyödyksi.

Välillisesti turkistarhaus ja matojenkerääminen työllistää ihmisiä.


Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mamma
Vast: Kaikki oikeassa
Oli Hesassa Vege-messut. Sanottiin että 1% suomalaisista on vegaaneja, kiinnostusta on. Mediassa näkymisen perusteella suomalaisista lähes puolet on vegaaneja. Mm koululaisille vaaditaan vegeruokia vaik'ei kehittyvän lapsen ravinto-opillisista tarpeista ole tietoakaan. Samalta perusteelta kääriydyn turkkiini kun mittarissa on yli kymmenen astetta pakkasta. Tomma tynnor bullrar mest-tyhjät tynnyrit kolisevat eniten.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Lisää