Uutiset

Lotat saivat aikanaan rahalahjoituksen tehtaan työväeltä, mutta patsasidea ei istunut vieläkään työväenkaupungin imagoon

Forssan kaupungin Lotta-patsashanke kaatui jo hyvissä ajoin ennen kuin patsas oli ehtinyt jalustalleen. Tosin edes sitä, kuka patsaan olisi tehnyt, ei vielä ollut ehditty päättää.

Patsashanke sai alkunsa lokakuussa, kun kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja Lounais-Hämeen lottaperinneyhdistyksen puheenjohtaja Lotta Saarenmaa sai patsasehdotuksen paikalliselta Lions Clubilta.

Yhdistys ja Lions-kerho esittelivät asian kaupunginjohtajalle, joka vei asian eteenpäin.

– Tarkoituksena ei ollut käyttää julkista rahaa hankkeeseen, Saarenmaa sanoo.

Asiasta nousi kuitenkin pienimuotoinen kohu ja lopulta kaupunginhallitus päätti joulukuussa, ettei Lotta-patsasta oteta vastaan.

Patsasta vastustaneet olivat sitä mieltä, ettei se sovi työväenkaupunkiin.

– Asia politisoitiin hyvin nopeasti ja keskustelu oli hyvin ärhäkkää. Lottien työ ei liity mitenkään sisällissotaan, vaan kyse on lottien työstä talvi- ja jatkosodassa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Saarenmaan mukaan lotilla oli vilkasta toimintaa Forssassa.

– Esimerkiksi Finlaysonin tehtaan työväki lahjoitti vuonna 1940 kahden vuorokauden palkan lottien avuksi.

Turun kaupungin Museokeskuksen kokoelmainintendentti Riitta Kormano toteaa, että muistomerkkien tehtävä on auttaa trauman käsittelyssä.

– Vuoden 1918 tapahtumat työväenkaupunki Forssassa eivät ole kaunista luettavaa, mutta se, ettei kaupunki halua Lotta-patsasta, kertoo, että haavat eivät ole vieläkään tervehtyneet, sotamuistomerkeistä väitöskirjan kirjoittanut Kormano sanoo.

Hän ymmärtää patsaasta nousseen kohun, mutta toisaalta muistuttaa, että jo olemassa olevat lottapatsaat on ensisijaisesti tehty toisen maailmansodan aikana toimineiden naisten kunniaksi.

– Toisen maailmansodan aikana lotaksi ryhdyttiin yli puoluerajojen, vaikka alun perin lottajärjestö olikin valkoisten suojeluskuntien sisarjärjestö.

Lottajärjestö sai alkunsa jo 1900-luvun alkuvuosina, kun Suomeen perustettiin Naiskagaali. Passiiviseen vastarintaan perustunut järjestö vastusti venäläistämistoimia. Kagaalin muistokivi löytyy Helsingin Laajasalosta.

Lotta Svärd -järjestö perustettiin 1921.

Ensimmäinen lottapatsas pystytettiin Lappeenrantaan vuonna 1985. Patsaan sijoituspaikka oli silloinkin ongelma; mikään kaupunki ei oikein halunnut patsasta.

Kuvanveistäjä Nina Sailon tekemästä pronssiveistoksesta otettiin myöhemmin kaksi toisintoa, joista toinen on Turussa ja toinen Tuusulassa. Myös Vaasassa on oma lottapatsas.

Kormano ihmettelee, miksi naispatsaat aiheuttavat kohua. Sodassa kuolleita miehiä muistetaan hänen mukaansa paikkakunnalla kuin paikkakunnalla. Jopa eläimiä muistetaan.

– Meillä on sota-ajan hevospatsas ja sotakoirapatsas. Kumpikin on uroksia. Miksi naisten roolia sodassa muistellaan lähes yhtä myöhään kuin sotatoimissa olleita hevosia ja koiria?

Miksi naisten roolia sodassa muistellaan lähes yhtä myöhään kuin sotatoimissa olleita hevosia ja koiria?

Riitta Kormano

Turun kaupungin Museokeskuksen kokoelmainintendentti

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kormano lisää, että myös punaisten muistaminen on ollut kiistanalaista.

– 1920- ja 1930-luvulla punaisten muistomerkit olivat hyvin vaatimattomia ja kuvattomia. Kaikille yhteishaudoille ei saanut laittaa ristiä ja joillain hautausmailla kynttilätkin poistettiin haudoilta. Muistamisen kultti oli monin tavoin rajoitettua.

Vaikka joillain paikkakunnilla punaisten yhteishaudoilta poistettiin muistomerkkejä ennen toista maailmansotaa, ei Suomessa ole juurikaan kaadettu patsaista poliittisista syistä. Patsaita on kuitenkin siirretty toisiin paikkoihin.

– Esimerkiksi Tampereella Mannerheimin patsasta ei pystytetty alun perin sille ajateltuun paikkaan keskustaan, vaan syrjemmälle Vehmaisten kalliolle.

Viron kymmenen vuoden takaisessa patsaskiistassa kohteeksi joutui Pronssisoturi. Pronssisoturissa kyse oli virolaisten ja vironvenäläisten erimielisyyksistä. Kiistat johtivat lopulta siihen, että Pronssisoturi siirrettiin mellakoiden takia pois paikaltaan.

Baltian maissa Lenin-patsaat ovat joutuneet koville.

Kormanon mukaan myös Turun Lenin-patsas kokee silloin tällöin kovia.

– Patsas on tervattu muutaman kerran, mutta se on toistaiseksi pysynyt pystyssä, Kormano kertoo.

Rovaniemi ja Helsinki ovat olleet kiinnostuneita Forssaan kaavaillusta lottapatsaasta. Saarenmaa sanoo, että myös Forssan ympäristökunnista kuului viestejä, että niissä olisi kiinnostusta patsaaseen.

Paikallinen lottaperinneyhdistys ei kuitenkaan enää etsi patsaalle paikkaa Lounais-Hämeestä.

– Kaupunginhallituksen päätös oli selkeä arvolinjaus. Patsas ei ollut tervetullut Forssaan. Toivottavasti muissa kaupungeissa arvostus on suurempaa, Saarenmaa sanoo.

Forssan patsastoimikunta ehti pyytää luonnokset patsaasta kolmelta taiteilijalta.

Yksi kolmesta taiteilijasta on kuvanveistäjä Tiina Torkkeli. Itse asiassa Torkkeli on jo aloittanut patsaan teon tilaustyönä Taidekeskus Salmelalle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Salmela tilasi vapaan teoksen, mutta se on myös Lotta-hankkeen käytettävissä.

Patsasidea alkoi syntyä Torkkelin mielessä, kun hän oli lukenut isovanhempiensa sota-ajan kirjeenvaihtoa.

– Kirjeiden lukeminen oli koskettavaa. Kirjeet toivat sodan kaikessa traagisuudessaan esiin, varsinkin, kun tiedän, mikä isovanhempieni kohtalo oli.

Torkkelin mukaan veistos on kunnianosoitus sodassa toimineille naisille ja hevosille. Lotat pitivät huolta myös hevosista.

– Hevonen toi lohtua äärimmäisissä olosuhteissa.

Torkkeli toteaa, että idea teokseen kuin teokseen syntyy elämästä ylipäätään; pohdinnoista. Joskus teoksen tilaaja antaa lähtökohdan ja tilaaja päättää suunnitelman nähtyään, tehdäänkö työ vai ei.

– Suunnitelman esittely on jännittävä hetki, mutta jos idea on tarpeeksi kantava, tulee itsellekin vahva tunne.

Forssan lottapatsaan aiheuttama kohu ei ole aiheuttanut Torkkelille paineita. Hän ei lue keskusteluketjuja, jos ne muuttuvat kiusanteoksi.

– Mutta taiteilijan työ on julkinen, joten teoksista voi aina keskustella.

Torkkelin mukaan taiteella voi ja joskus pitääkin ottaa kantaa. Teoksella voi myös muistuttaa unohdetuista historiallisista tapahtumista.

– Joistakin asioista tulee vahva tunne, että ne tulee toteuttaa taideteoksen muotoon. Silloin on yhdentekevää, mitä ympärillä pöhistään.

Oikaisu: Jutun otsikkoa korjattu 26.2. klo 19.52. Muutettu aikaan-sana aikanaan-sanaksi.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (7)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Tervetuloa Saloon
Patsas pystyyn näkyvälle paikalle
Aika naurettavaa ja lapsellistakin poliitikoilta nykyään kiistellä tuollaisesta asiasta. Kaikki menneisyyden asiat ja ihmiset ovat saaneet aikaan sen, mitä olemme nyt. Jokaiselle kuuluu kiitos ja kunnia, ovatpa he olleet millä puolella tahansa. Lottatyön kaltaista toimintaa kaivattaisiin nykyisinkin.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Löttä
Laittakaa Leninin patsas, vai onko jo
Vorssalaiset haluavat pitää mainettansa Suomen p-läpenä hengissä
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Hyvä maine
Vast: Laittakaa Leninin patsas, vai onko jo
Taitaa pitää paikkansa se toteamus, että ihmiset ovat tulossa entistä tyhmemmiksi. Tällainen teksti, mitä kirjoitit, osoittaa täydellistä tietämättömyyttä ja välinpitämättömyyttä historian tapahtumista. Toivottavasti jaksat muutakin kuin "somettaa".
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Mamma
Lottapatsas
Ei kysymys Forssassa ole kuin tulevan ja hiipuvan politiikon välienselvittelystä. Saisi hävetä kun kerrankin olisi patsas tasa-arvoa ajamassa, nainen. Ja kotimaan historia olisi hyvä politiikassa mukana olevien tuntea. Kiitos Lotta, edes yrityksestä.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Piian paikka
Vast: Lottapatsas
On kyllä kuultu toisenlaistakin totuutta "lotta-aatteesta", joten ei "savua ilman tulta". Eivät kaikki aatteen asialla olleet olleet sielläkään siihen aikaan kovin työväenhenkisiä, vaikka ei suinkaan ollut kyse mistään toisen osapuolen bolsevismista. Luokkaerot olivat niin valtavat, etteri se tehtaantyttö kelvannut niihin piireihin, jos halusikaan. Onhan niitä muitakin paikkoja, jotka ottavat ilomielin patsaan vastaan. Voisihan sen pystyttää vaikka Lahteen tai Lapualle, niin vältytään "vanhoilta riidoilta". Historialla on toisetkin kasvot, joihin sinä voisit tutustua.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Jusa
Voi Forssa,minkä teki!
Olisivat Forssan kommunistit lähteneet 'hyvinvointivaltio" Neuvostoliittoon asumaan ja pysyneet siellä "upean" aatteensa kanssa. Lotille kuuluu kunnia sodanaikaisesta työstään isänmaan hyväksi, sitä ei voine kukaan/mikään kiistää? ..paitsi näköjään nykyajan Forssan punsisen aatteen ihmiset.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
niinkö
Vast: Voi Forssa,minkä teki!
Lotat tekivät arvokasta työtä aikoinaan,kaikki kiitos siitä heille.
Mutta kun katsoi tätä lähetystä TV:SSÄ ei kyllä saanut oikein sevää mikä sen
ideolokia ja toiminta on nyt?Tämä henkilö kierteli ja kaarteli vastauksissaan,
rahan antaminen näille Lotille oli hyvin vaikeaksi tehty asia.
Selväksi ei myöskään tullut mitä näille rahoille ja sijoituksille tapahtuu tämän
jälkeen?Ei myöskään Säätiöstä maksettavista palkkioista?
Khdeksankymmenen Miljoonan varallisuus siitä tulee huonoimminkin hoidettuna vähintäin 3-4 puhtaana vuodessa,hehän eivät joudu maksamaan
veroa.Joten antakaa nyt näille Lotille reilusti ennen kuin kaikki ehtivät kuolla.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.