Uutiset

112-ilmoitusten uusi sukupolvi odottaa nurkan takana

LENNART HOLMBERG

Hätäilmoituksissa on totuttu turvautumaan pelkän puheen voimaan, mutta suunnittelussa on jo uusia viestintäkeinoja. Ilmoittajat voisivat lähettää hätäkeskukseen älykännykällä esimerkiksi kuvaa ja videota sekä kommunikoida päivystäjän kanssa tekstiviestein ja chatilla.

– Kokenut päivystäjä tai pelastaja pystyy arvioimaan jo kuvan perusteella, kuinka pahassa kolarissa auto on ollut. Tietoja voitaisiin välittää ambulanssiin ja lääkärille, jotta voitaisiin harkita jo etukäteen parhaita alkutoimia, kuvailee uusien viestitapojen mahdollisuuksia projektipäällikkö Vesa Huotari Poliisiammattikorkeakoulusta.

Uuden sukupolven hätäkeskus- ja pelastuspalveluissa halutaan hyödyntää jo käytössä olevien älylaitteiden ominaisuuksia. Raameja uusille palveluille kehitetään eurooppalaisessa Nexes-hankkeessa, jossa Suomesta ovat mukana Poliisiammattikorkeakoulu ja Insta DefSec -yhtiö. Esillä olleet palvelut tukeutuvat nettipohjaisiin teknologioihin ja mobiilisovelluksiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Kuvalla ja videolla voisi välittää monenlaista tietoa hätäkeskukselle ja siitä eteenpäin muille viranomaisille. Ilmoittaja voisi myös olla yhteydessä äänettömästi chatilla tai tekstiviestillä, sillä kaikissa tilanteissa ei voi puhua. Tekstipohjainen viestintä hyödyttää myös kuulovammaisia.

Tavoitteena on myös toteuttaa pitkään toivottu vaaratiedotteiden lähettäminen suoraan ihmisten puhelimiin. Tiedotteita voitaisiin lähettää myös rajatuille alueille ja hädässä olevien auttamiseksi.

– Jos esimerkiksi lapsi tai vanhus on eksynyt, muut alueella liikkuvat voisivat tarkkailla, näkyykö kadonnutta.

Nexes-hankkeen myötä halutaan rakentaa eurooppalaisia standardeja, jotta sovellukset ja paikannus toimisivat joka maassa. Suomessa paikannus on jo käytössä 112-mobiilisovelluksessa.

Projektipäällikkö Kari Uusitalo Insta DefSec-yhtiöstä korostaa, että Nexes on vasta tutkimushanke. Mobiilisovellusten lisäksi tarvitaan teknisiä uudistuksia operaattoriverkkoihin ja hätäkeskuksiin. Tien alkuun on kuitenkin päästy. Suomalaisyhtiö osaltaan valmistelee jo uusien palveluiden edellyttämiä laajennuksia Insta Response -nimisiin hätä- ja hälytyskeskustuotteisiinsa.

Uusien palvelujen käyttöönotto riippuu Hätäkeskuslaitoksesta ja sen aikatauluista. Teknisten palveluiden johtaja Jukka Aaltonen kertoo, että keskustelussa ovat jo vahvasti olleet uudet viestintätavat, kuten kuvainformaation siirtäminen.

– Kuulovammaisille meillä on Suomi 112 -sovelluksessa jo tekstiviestipalvelu. Se voisi jo parin vuoden päästä kehittyä pikaviestipalveluksi.

Myös tärkeiden terveystietojen siirtäminen auttajille voisi onnistua vähän nopeammallakin aikataululla esimerkiksi 112 -sovelluksen kautta.

– Kännykkään voisi taltioida tietoja vaikkapa pahoista allergioista, joita lääkintäpuolen olisi hyvä tietää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Seuraavan kahden vuoden aikana keskitytään kuitenkin ottamaan käyttöön uusi Erica-tietojärjestelmä.

– Uudet palvelut voidaan silti ottaa suunnittelupöydälle. Jokin uusi ominaisuus on mahdollista istuttaa jo vuonna 2020 julkaistavaan versioon Ericasta.

Aaltosen näkemys on, että multimediatiedoista on hyötyä eritoten kenttä- ja partionjohtajille sekä lääkintäyksiköille.

– Voisi ajatella, että informaatio siirtyisi pilvipalveluun tai tietopankkiin, josta kenttäjohto saisi sen käyttöönsä hälytyskeikan yhteydessä.

Älylaitteilla monipuolisempia hätäilmoituksia

Eurooppalainen Nexes-hanke luo raameja uudenlaisille hätäkeskus- ja pelastuspalveluille.

Tarkoituksena on hyödyntää älylaitteita monipuolisten hätäilmoitusten tekemiseen.

Soittajille tarjoutuisi uusia tapoja tavoittaa hätäkeskus.

Käyttöön on tarkoitus ottaa puhelinten viestiominaisuuksia ja kameroita.

Soittaja voisi mobiilisovelluksen avulla lähettää tekstiviestejä, kuvia, videoita ja dataa sekä kommunikoida chatin välityksellä.

Sijaintitieto välittyisi automaattisesti.

Puhelimiin voitaisiin puolestaan lähettää erilaisia hätätiedotteita.

Vuonna 2015 alkaneeseen, keväällä päättyvään hankkeeseen osallistuu muun muassa viranomaisia ja teknologiayrityksiä 10 maasta.

Hanketta on rahoitettu EU:n Horisontti 2020 -ohjelmasta noin kuudella miljoonalla eurolla.

Kansalaisten turvallisuutta parantavat myös autojen eCall-hätäviestit, jotka hälyttävät kolariautolle apua automaattisesti.

Yhä useampi auto hälyttää kolarista

Kolariin joutuneet autoilijat saavat nopeammin apua, sillä henkilö- ja pakettiautoihin tulee hätäkeskukseen automaattisesti soittava eCall-hätäviestipalvelu. Määräys koskee kuitenkin vain uusia, ensi maaliskuun jälkeen tyyppihyväksyttyjä automalleja.

Vielä on auki, tuleeko markkinoille jälkiasennettavia laitteita.

– Jos laitteita alkaa tulla, toistaiseksi ei tiedetä, asennetaanko niitä vanhoihin tyyppihyväksyttyihin automalleihin jo tehtaalla vai jälkiasennetaanko ne jotenkin muuten, sanoo johtava asiantuntija Anna Schirokoff Trafista.

Koko EU:n laajuista eCall-palvelua on odotettu pitkään. Laite ilmoittaa kolarista hätäkeskukseen ja välittää sinne auton sijainti- sekä tyyppitiedot. Myös puheyhteys autoon avautuu.

– Selville saadaan lisäksi auton nopeus ja kulkusuunta ennen tapahtumaa. Niiden avulla voidaan arvioida onnettomuuden vakavuutta ja lähettää hälytysajoneuvot esimerkiksi moottoritiellä oikeasta liittymästä.

Auton sijainti selviää satelliittipaikannuksella. Datapaketti ja puheyhteys käyttävät matkapuhelinverkkoa.

Autonvalmistajilla on myös omia hätäsovelluksia. Niistä ilmoitus ohjautuu ensin valmistajan omaan järjestelmään ja sieltä hätäkeskukseen. Sijaintitietoja on kuitenkin ollut joskus vaikea tulkita hätäkeskuksissa.

– Tässäkin on tulossa parannuksia. Juuri eräs autonvalmistaja kysyi, voivatko he tulla Suomeen testaamaan järjestelmäänsä, jotta hälytykset varmasti onnistuvat.

Jatkossa autonomistajat voivat joutua valitsemaan eCallin ja valmistajan oman sovelluksen välillä, jos autosta löytyy molemmat.

EU kaavailee automaattihälytyksiä myös raskaisiin ajoneuvoihin, vaarallisten aineiden kuljetuksiin, linja-autoihin ja kaksipyöräisiin ajoneuvoihin. Ensin pitää kuitenkin selvittää monta teknistä ja lainsäädännöllistä ongelmaa. Ratkaistavana on esimerkiksi, miten saadaan ajantasaiset tiedot lasteista tai bussien matkustajamääristä. Ne vaikuttavat pelastustoimiin.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (3)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Elon venttiili
No niin...
Siinähän se ajoneuvokohtainen paikannus sitten jo onkin! Ajonopeuksien ja muun liikennekäyttäytymisen valvonta toimii pian kuin vettä vaan...
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ei uutta
Vast: No niin...
Käytännössä jokaisessa autossa on jo monet vuodet ollut navigaattori. Se tarvitsee paikannusta.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Helppo välttää
Vast: No niin...
"Käytännössä jokaisessa autossa on jo monet vuodet ollut navigaattori."

Integroituna se on yhteydessä internettiin. Ja sellaisen monet uuden auton ostajat mielellään ottavat, ellei se ole jo vakituinen varuste. Siinäpä sitten valvontaa pelkäävät vapisevat. Asiaa helpottaa, kun noudattaa määräyksiä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.