112-ilmoitusten uusi sukupolvi odottaa nurkan takana
Hätäilmoituksissa on totuttu turvautumaan pelkän puheen voimaan, mutta suunnittelussa on jo uusia viestintäkeinoja. Ilmoittajat voisivat lähettää hätäkeskukseen älykännykällä esimerkiksi kuvaa ja videota sekä kommunikoida päivystäjän kanssa tekstiviestein ja chatilla.
– Kokenut päivystäjä tai pelastaja pystyy arvioimaan jo kuvan perusteella, kuinka pahassa kolarissa auto on ollut. Tietoja voitaisiin välittää ambulanssiin ja lääkärille, jotta voitaisiin harkita jo etukäteen parhaita alkutoimia, kuvailee uusien viestitapojen mahdollisuuksia projektipäällikkö Vesa Huotari Poliisiammattikorkeakoulusta.
Uuden sukupolven hätäkeskus- ja pelastuspalveluissa halutaan hyödyntää jo käytössä olevien älylaitteiden ominaisuuksia. Raameja uusille palveluille kehitetään eurooppalaisessa Nexes-hankkeessa, jossa Suomesta ovat mukana Poliisiammattikorkeakoulu ja Insta DefSec -yhtiö. Esillä olleet palvelut tukeutuvat nettipohjaisiin teknologioihin ja mobiilisovelluksiin.
– Kuvalla ja videolla voisi välittää monenlaista tietoa hätäkeskukselle ja siitä eteenpäin muille viranomaisille. Ilmoittaja voisi myös olla yhteydessä äänettömästi chatilla tai tekstiviestillä, sillä kaikissa tilanteissa ei voi puhua. Tekstipohjainen viestintä hyödyttää myös kuulovammaisia.
Tavoitteena on myös toteuttaa pitkään toivottu vaaratiedotteiden lähettäminen suoraan ihmisten puhelimiin. Tiedotteita voitaisiin lähettää myös rajatuille alueille ja hädässä olevien auttamiseksi.
– Jos esimerkiksi lapsi tai vanhus on eksynyt, muut alueella liikkuvat voisivat tarkkailla, näkyykö kadonnutta.
Nexes-hankkeen myötä halutaan rakentaa eurooppalaisia standardeja, jotta sovellukset ja paikannus toimisivat joka maassa. Suomessa paikannus on jo käytössä 112-mobiilisovelluksessa.
Projektipäällikkö Kari Uusitalo Insta DefSec-yhtiöstä korostaa, että Nexes on vasta tutkimushanke. Mobiilisovellusten lisäksi tarvitaan teknisiä uudistuksia operaattoriverkkoihin ja hätäkeskuksiin. Tien alkuun on kuitenkin päästy. Suomalaisyhtiö osaltaan valmistelee jo uusien palveluiden edellyttämiä laajennuksia Insta Response -nimisiin hätä- ja hälytyskeskustuotteisiinsa.
Uusien palvelujen käyttöönotto riippuu Hätäkeskuslaitoksesta ja sen aikatauluista. Teknisten palveluiden johtaja Jukka Aaltonen kertoo, että keskustelussa ovat jo vahvasti olleet uudet viestintätavat, kuten kuvainformaation siirtäminen.
– Kuulovammaisille meillä on Suomi 112 -sovelluksessa jo tekstiviestipalvelu. Se voisi jo parin vuoden päästä kehittyä pikaviestipalveluksi.
Myös tärkeiden terveystietojen siirtäminen auttajille voisi onnistua vähän nopeammallakin aikataululla esimerkiksi 112 -sovelluksen kautta.
– Kännykkään voisi taltioida tietoja vaikkapa pahoista allergioista, joita lääkintäpuolen olisi hyvä tietää.
Seuraavan kahden vuoden aikana keskitytään kuitenkin ottamaan käyttöön uusi Erica-tietojärjestelmä.
– Uudet palvelut voidaan silti ottaa suunnittelupöydälle. Jokin uusi ominaisuus on mahdollista istuttaa jo vuonna 2020 julkaistavaan versioon Ericasta.
Aaltosen näkemys on, että multimediatiedoista on hyötyä eritoten kenttä- ja partionjohtajille sekä lääkintäyksiköille.
– Voisi ajatella, että informaatio siirtyisi pilvipalveluun tai tietopankkiin, josta kenttäjohto saisi sen käyttöönsä hälytyskeikan yhteydessä.
Älylaitteilla monipuolisempia hätäilmoituksia
Eurooppalainen Nexes-hanke luo raameja uudenlaisille hätäkeskus- ja pelastuspalveluille.
Tarkoituksena on hyödyntää älylaitteita monipuolisten hätäilmoitusten tekemiseen.
Soittajille tarjoutuisi uusia tapoja tavoittaa hätäkeskus.
Käyttöön on tarkoitus ottaa puhelinten viestiominaisuuksia ja kameroita.
Soittaja voisi mobiilisovelluksen avulla lähettää tekstiviestejä, kuvia, videoita ja dataa sekä kommunikoida chatin välityksellä.
Sijaintitieto välittyisi automaattisesti.
Puhelimiin voitaisiin puolestaan lähettää erilaisia hätätiedotteita.
Vuonna 2015 alkaneeseen, keväällä päättyvään hankkeeseen osallistuu muun muassa viranomaisia ja teknologiayrityksiä 10 maasta.
Hanketta on rahoitettu EU:n Horisontti 2020 -ohjelmasta noin kuudella miljoonalla eurolla.
Kansalaisten turvallisuutta parantavat myös autojen eCall-hätäviestit, jotka hälyttävät kolariautolle apua automaattisesti.