Uutiset

Gates myönsi syyllisyytensä petokseen ja Venäjä-tutkijoille valehteluun

BRENDAN SMIALOWSKI
 Rick Gates ja Paul Manafort joulukuussa 2017.
Rick Gates ja Paul Manafort joulukuussa 2017.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vaalikampanjassa neuvonantajana toiminut Rick Gates on myöntänyt syyllisyytensä petokseen ja Venäjä-tutkijoille valehteluun, kertoo yhdysvaltalaismedia.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n Venäjä-tutkintaa johtavan Robert Muellerin uutisoitiin aiemmin tällä viikolla nostaneen uusia syytteitä Gatesia sekä Trumpin kampanjapäällikkönä toiminutta Paul Manafortia vastaan. Syytekirjelmässä on 32 kohtaa.

Mueller nosti kaksikkoa vastaan syytteitä ensimmäisen kerran lokakuussa. Ensimmäisessä syytekirjelmässä on 12 kohtaa.

Muellerin johtama tutkinta keskittyy Venäjän sekaantumiseen vuoden 2016 presidentinvaaleissa ja siihen, juonitteliko Venäjä Trumpin kampanjakoneiston kanssa vaalien aikana. Manafortia ja Gatesia vastaan nostetut syytteet eivät kuitenkaan liity vuoden 2016 vaalikampanjaan.

Syytteiden joukossa on ainakin vero- ja pankkipetossyytteitä. Mueller syyttää Manafortia ja Gatesia muun muassa siitä, että nämä valehtelivat veronpalautuksistaan ja antoivat väärää tietoa saadakseen lainaa, kertoo muun muassa Washington Post.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Osa syytteistä liittyy siihen, ettei Manafort raportoinut kunnolla ulkomaisista pankkitileistään, kertoo New York Times.

Washington Postin mukaan oikeuden dokumentista ilmenee, että Manafortin epäillään pesseen lisäksi rahaa 18 miljoonan dollarin edestä vuosien 2006 ja 2016 välillä.

Lokakuun syytteet liittyvät rahansiirtoihin sekä Manafortin ja Gatesin työskentelyyn ukrainalaisten puolueiden kanssa, kertoo Washington Post. Syytteiden mukaan Manafort ja Gates lisäksi epäonnistuivat informoimaan Yhdysvaltojen viranomaisia siitä, että he toimivat ulkomaalaisen hallituksen lobbareina.

Gates on jo kolmas Trumpin kampanjassa mukana ollut, joka on myöntänyt syyllisyytensä Muellerin tutkinnassa.

Manafort toimi Trumpin kampanjapäällikkönä vuoden 2016 kesäkuusta saman vuoden elokuuhun. Gates oli kampanjassa mukana aina vaalipäivään asti.

Gatesin myönnettyä syyllisyytensä paineet Manafortia kohtaan kasvavat ja hän julkaisikin pian Gatesin tunnustuksen jälkeen tiedotteen, jossa hän vakuutti syyttömyyttään ja sanoi taistelevansa häntä vastaan nostettuja syytteitä vastaan.

– Toivon ja odotan, että liikekumppaneillani on voimia jatkaa taistelua syyttömyytemme todistamisen puolesta, hän sanoi tiedotteessa.

Gatesin myöntäminen on merkittävää erityisesti siksi, että hän voi tarjota erikoissyyttäjälle sisäpiirin tietoa.