Vakaumuksellista totaalikieltäytyjää ei voi tuomita tällä hetkellä vankeuteen – Syyttäjä hakee valituslupaa korkeimmasta oikeudesta
Vakaumuksellisesta syistä ase- ja siviilipalveluksesta kieltäytyvää ei voida tällä hetkellä tuomita rangaistukseen. Helsingin hovioikeus hylkäsi perjantaina totaalikieltäytymistä koskevan syytteen syrjivänä ja perustuslain vastaisena.
– Tällä hetkellä tämä ratkaisu linjaa vallitsevaa oikeuskäytäntöä. Hovioikeuden päätöksen mukaan laintulkinnassa ei ole mitään hyväksyttäviä syitä asettaa eri aseistakieltäytyjiä eri asemaan, sanoo erityisasiantuntija Robin Harms Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistosta.
– Hovioikeuden ratkaisu eroaa vakiintuneesta oikeuskäytännöstä ja syyttäjän velvollisuus on näin ollen hakea asiassa valituslupaa korkeimmalta oikeudelta, kihlakunnansyyttäjä Maren Salvesén kommentoi Lännen Medialle lomaltaan asiaa tekstiviestillä.
Tällä hetkellä Suomessa ainoa ase- ja siviilipalveluksesta vakaumuksellisista syistä vapautettu ryhmä on jehovantodistajat.
Eduskunnan perustuslakivaliokunta ja puolustusministeriön toimikunta ovat jo aiemmin kritisoineet, että jehovantodistajia erityisryhmänä kohteleva laki on ristiriidassa syrjintäkiellon ja yhdenvertaisuusperiaatteen kanssa. Myös YK:n ihmisoikeuskomitea on toistuvasti vaatinut Suomea lopettamaan ihmisoikeuksien rikkomisen asiassa.
– Tärkeintä nyt olisi, että hallitus säätäisi uuden lain, joka kohtelisi ihmisiä yhdenvertaisesti, Harms sanoo.
Siviipalveluksesta kieltäytymisestä seuraa Suomessa ehdoton 173 päivän vankeusrangaistus tai valvontarangaistus. Totaalikieltäytyjän on suoritettava rangaistus kokonaan.
Jehovan todistajat on vapautettu vakaumuksensa perusteella koko asepalvelusjärjestelmästä.
Helsingin hovioikeuden ratkaisemassa jutussa totaalikieltäytyjän vakaumus oli pasifismi eli rauhanaate. Pasifismi vastustaa sotia ja pyrkii ratkaisemaan konfliktit täysin väkivallattomin keinoin.
Vuosittain noin sata Jehovan todistajaa vapautetaan vakaumuksensa takia asevelvollisuudesta ja sitä korvaavasta palvelusta. Samaan aikaan muista vakaumuksellisista syistä totaalikieltäyneitä tuomittiin vankeuteen esimerkiksi 57 henkilöä vuonna 2015 ja 41 henkilöä vuonna 2016.
Hovioikeus käsitteli pasifistin totaalikieltäytymistä vahvennetulla tuomarikokoonpanolla asian haastavuuden takia. Lainsäädännön jatkuva muuttuminen ja uudet säännökset tekevät laintulkinnasta vaikeaa. Tätä osoittaa se, että hovioikeus päätyi ratkaisuunsa äänestystuloksella 4–3.
Hovioikeuden ratkaisun mukaan yhdenvertaisuus vaatimuksien mukaan kaikkia vakaumuksia on kohdeltava yhdenvertaisesti, eikä muita vakaumuksia näin ollen voida asettaa eriarvoiseen asemaan Jehovan todistajiin nähden. Tästä syystä pasifismin takia asevelvollisuudesta kieltäytynyttä ei hovin mukaan voi panna totaalikieltäytymisestä vankilaan.
Aseistakieltäytyjäliitto (AKL) pitää hovioikeuden ratkaisua totaalikieltäytyjän vapauttamisesta käänteentekevänä.
– Meidän näkökulmastamme päätös merkitsee, että totaalikieltäytyminen on vihdoinkin dekriminalisoitu Suomessa. Totaalikieltäytyjä ei joudu enää vakaumuksensa takia mielipidevangiksi, AKL:n järjestösihteeri Kaj Raninen sanoo.
Ranisen mukaan kieltäytymisilmoituksen jättää Suomessa joka vuosi noin 35–55 totaalikieltäytyjää, jotka eivät siis ole Jehovan todistajia.
– Vaikka aiemminkin totaalikieltäytyjät ovat tuoneet tuomioistuimissa nämä samat perusteet esiin, Helsingin hovioikeus oli ensimmäinen, joka suhtautui niihin vakavasti, Raninen sanoo.
– Tämä ratkaisu antaa ehdottomasti tilaa laajemmallekin käytäntöjen ja laintulkinnan uudelleenarvioinnille.