Saaristomeri kärsii ruokahävikistä – ihmiset eivät ymmärrä hävikin ja rehevöitymisen yhteyttä
Yli puolet matkailijoista kokee sinilevän ja vesistöjen rehevöitymisen vaikuttaneen negatiivisesti omaan vapaa-ajan viettoonsa Saaristomerellä. Asia käy ilmi Turun yliopiston Brahea-keskuksen tekemästä kuluttajakyselystä. Kyselyyn vastasi reilut 130 ihmistä.
– Yli kaksi kolmasosaa vastaajista ei kuitenkaan ymmärrä ruokahävikin ja rehevöitymisen välistä yhteyttä. Rehevöityminen aiheuttaa esimerkiksi sinilevää. On mielenkiintoista huomata, että suurin osa matkailijoista ei tiedosta oman käyttäytymisensä vaikutusta lähivesiin, Ravinnekiertoa Saaristomeren matkailukohteissa (SaaRa) -hankkeen projektipäällikkö Leena Erälinna kertoo.
Erälinnan mukaan omaa käyttäytymistään voi muuttaa vesistömyönteisemmäksi pienillä teoilla. Keskeisintä on, että kuluttajat eivät jätä syömäkelpoista ruokaa syömättä ja että kaikki ravinnoksi kelpaamaton päätyy hyötykäyttöön kompostoinnin kautta.
– On ympäristöteko syödä kaikki mahdollisimman tarkkaan. Ei ole järkevää kuljettaa saaristoon ruokaa ja tuoda sitä toisessa muodossa eli biojätteenä pois, Erälinna tiivistää.
Brahea-keskuksen ja Pidä saaristo siistinä ry:n yhteisen SaaRa-hankkeen keskeisenä tavoitteena on ruokahävikin vähentäminen kolmanneksella Saaristomeren pilottikohteissa.
– Kunnianhimoinen tavoite on saada hävikkiä pienemmäksi jo ensi kesänä. En tiedä, näkyykö muutos vedessä heti, mutta edetään pienin askelin, Erälinna sanoo.
Hankkeessa kehitetään myös ruokahävikin kompostointia matkailukohteissa ja siitä syntyvän ravinnerikkaan kompostimullan hyödyntämistä.
– Matkailukohteiden ruokahävikin ja biojätteen erilliskeräys on vielä osin puutteellista, eikä ravinteita saada hyödynnettyä takaisin kiertoon. Hankkeessa etsitäänkin kestäviä ratkaisuja, joilla voidaan välttää resurssien tuhlaus, kertoo projektipäällikkö Anna von Zweygbergk Pidä saaristo siistinä ry:stä.
Toimenpiteiden avulla Saaristomeren keskeisissä matkailukohdekeskittymissä, Örössa, Seilissä, Nauvossa ja Jurmossa, pystytään toteuttamaan ravinteiden kiertoa mahdollisimman tehokkaasti. Näin vältytään matkailun mukanaan tuomalta ravinnekuormitukselta.